Over de boerderij

Hoe compost te maken voor champignons doe het zelf

Pin
Send
Share
Send
Send


Teelt van paddestoelen heeft kolossale proporties bereikt. Tegenwoordig zijn niet alleen boerderijen, maar ook tuinders bezig met hun teelt. De meest populaire paddenstoelen zijn champignons. Om ze thuis te laten groeien, moet je compost bereiden. Hoe het goed met hun eigen handen te doen zal in dit artikel worden besproken.

Waarom heb je compost voor paddenstoelen nodig?

Paddestoelen hebben omstandigheden nodig die dicht bij de natuur, vochtige lucht en speciaal bereide compost liggen. De samenstelling ervan moet los en voedzaam zijn. Als het goed wordt gedaan, is het na 3-4 maanden mogelijk om een ​​stabiele champignonoogst te krijgen. Zoals voor gewone grond, groeien de paddenstoelen daarop meestal niet.

Een speciaal bereide samenstelling moet bestaan ​​uit bronnen van koolstofvoeding, minerale additieven. Deze samenstelling zal de noodzakelijke voorwaarden voor de groei van schimmels bieden. Je kunt kant-en-klare grond kopen voor champignons, maar dit is een heel duur bedrijf. Om de kosten te verlagen, wordt het substraat onafhankelijk voorbereid.

Champignons bevatten, in tegenstelling tot groenten, geen chlorofyl. Door zijn afwezigheid kan de plant geen voedingsstoffen synthetiseren, dus worden ze niet op gewone bedden gekweekt. Alleen dankzij een speciaal substraat treedt de vitale activiteit van micro-organismen op die nodig is voor de groei van schimmels.

Met behulp van hoogwaardige substraten kunt u het meeste uit dit evenement halen.
Klaar compost voor paddenstoelenteelt

De juiste samenstelling van het substraat voor het kweken van champignons

Compostpaddestoelen worden gemaakt op basis van gemaaid hooi (stro). Sommige tuinders bereiden het voor van gevallen bladeren, planten afval uit de tuin. Het belangrijkste ding dat de grondstoffen niet waren verrot en besmet met infecties. Later wordt het gebruikte substraat een uitstekende meststof voor plantaardige bedden. In de compositie moet aanwezig zijn:

 • stro, droog gebladerte of gras (ze zorgen voor koolstofvoeding);
 • bronnen van organische stikstof (verse, oude mest of kippenmest);
 • minerale supplementen (ureum, krijt, beendermeel, gips);
 • bio-activators die bijdragen aan de snelle voorbereiding van het substraat.

Naast de compositie besteden ervaren tuinders speciale aandacht aan composteren. In de kern is dit een complex proces van fermentatie van micro-organismen. Het substraat heeft een bepaalde tijd nodig zodat het klaar is om het mycelium te planten, daarom moet dit probleem van tevoren worden aangepakt.

Het juiste substraat voor champignons moet alle noodzakelijke vitamines en mineralen bevatten.

Compost koken doe het zelf

 1. Bereid de compositie in verschillende fasen voor: gebruik hiervoor speciaal georganiseerd op de site. De ene zal worden gebruikt voor het doorweken van stro, de andere wordt gebruikt voor compostering.
 2. Bij een goede gisting is contact van de compost met de grond niet toegestaan, daarom moeten de locaties worden geasfalteerd.
 3. Het terrein is omheind met houten zijkanten. De grootte van het hek is afhankelijk van de hoeveelheid compost. Hoogte van de zijkanten is 40-50 cm.
 4. Vervolgens gedrenkt stro of andere beschikbare grondstoffen (hooi, gras, bladeren). 10 kg grondstoffen nemen 40 liter water.
 5. Geweekte grondstoffen worden gemengd met organische meststoffen (mest, vogelpoep). Het oppervlak is waterpas en gevuld.
 6. Als er veel compost is, worden stro en mest in lagen geplaatst. Geramd en bewaterd.
 7. 4-5 dagen veel hydrateren. Giet vervolgens gips van bovenaf. De resulterende massa, zodat alles in de war was, gegooid met vorken van de ene site naar de andere.
 8. Een goed gebroken substraat wordt geëgaliseerd, waarna het nog eens 5 dagen wordt bewaterd.
 9. Aan gisting versneld door water geven, voeg speciale gereedschappen toe (bio-destructors).
 10. Elke 5-6 dagen wordt het substraat verplaatst van plaats naar plaats, zoals mensen zeggen "onderbreken". Dit is nodig om lucht binnen te krijgen, waarna de micro-organismen de mest met stro kunnen afbreken.
 11. Het substraat 24-25 dagen voorbereiden. Gedurende deze tijd zal het geschikt worden voor het kweken van paddenstoelen. De resulterende samenstelling zal voedsel voor paddestoelen gedurende 6-7 weken verschaffen.
Als de grond niet is betonnen, kan het oppervlak worden bedekt met dicht cellofaan.
Het schema van de hoofdcomponenten voor champignoncompost

Benodigde materialen en apparatuur

Neem voor de voorbereiding van het substraat gelijke hoeveelheden stro en mest in. U hebt een slang nodig om te drenken of te drenken. De overkapping over het platform zodat de compost de regen niet erodeert en niet uitdroogt. Ook hebben we vorken nodig. De composities kunnen verschillen, omdat er veel opties zijn voor de bereiding ervan. De meest populaire compositie is samengesteld uit de volgende componenten:

 • stro - 100 kg
 • vogelpoep - 30 kg
 • koeienmest - 30 kg
 • ureum - 500 gr
 • gips met krijt - 8 kg

Stro met organische meststoffen en minerale componenten worden regelmatig gemengd en bevochtigd. Om de stapel vochtig te houden, moet je hem 's morgens,' s avonds water geven. Elke 5 dagen om een ​​hoop van plaats naar plaats te onderbreken. Het afgewerkte substraat moet een losse consistentie hebben en aan de handen kleven.

Zodat de resulterende compositie rook naar ammonia en een bruine kleur had, anders is het nog niet klaar.

Voorbereiding van componenten

Mest wordt vers genomen, als het lang blijft liggen, bevat het niet de juiste hoeveelheid micro-organismen. Stro of gras mag geen schimmel, rot hebben.

Klaar composthoop waarin je het mycelium kunt bevolken

Je kunt water geven met gewoon water of met de toevoeging van activators van fermentatie. Stro was noodzakelijk doorweekt. Droge componenten worden toegevoegd tijdens het snijden, rekening houdend met de waargenomen verhoudingen.

Composteringstechnologie

Het proces van het voorbereiden van het substraat voor champignons - een lang en complex. Als u alle aanbevelingen opvolgt, is het resultaat een uitstekende grondstof voor het kweken van champignons. Op het substraat bereid door eigen handen is het mogelijk om 100-150 kg verse champignons te laten groeien.

Op deze manier geteelde champignons zijn rendabel te koop. Het technologische proces om de compost te snijden is als volgt:

 • 1 dag - leggen van grondstoffen op de site
 • 7 dagen - onderbreken met de introductie van gips
 • 14 dagen - water geven, onderbreken
 • 20 dagen - onderbreken, water geven
 • 25 dagen - het onderbreken van de voltooide compost

Veel rot kan stro worden geprecipiteerd in de voermolen. Het is dus mogelijk om groot gras, bladeren, takken te verpletteren.

Op de juiste compost groeien paddenstoelen snel en probleemloos.

Kooktijd

Afhankelijk van de grondstoffen, de mate van slijpen en de tijd van het jaar. Bij warm weer is de gisting sneller. Onbreekbare grondstoffen kunnen door de jaren heen rotten. In dit geval moet u biologische preparaten Baikal, Renaissance, Radiance gebruiken.

U kunt echter zonder hen, ervaren tuiniers voor dit doel gebruiken gist of wei. Het is beter als de grondstoffen over meerdere dagen pereosto zijn dan niet volledig gisten. Gemiddeld wordt stro en mestcompost 22-25 dagen klaargemaakt.

De arbeid besteed aan compostvoorbereiding zal meer dan gerechtvaardigd zijn. Hoe beter de samenstelling, hoe rijker het gewas wordt geoogst van het mycelium. Vervolgens wordt het gebruikte substraat verspreid over de bedden of serres, het zal ook andere planten dienen.

Bekijk de video: Biobased - Champignons uit reststoffen (Oktober 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send