Over de boerderij

Wat is turf, de voordelen en schade aan de tuin

Pin
Send
Share
Send
Send


Op zoek naar een bron voor het voeden van hun tuinen en zomerhuisjes, geven de eigenaars het vaakst de voorkeur aan stoffen van natuurlijke organische oorsprong. Voor wetlands wordt turf een uitstekende meststof, waardoor een zeer voedzame omgeving voor gecultiveerde planten ontstaat. En hoe precies, voor wat het kan worden gebruikt en in welke hoeveelheid, zullen we verder praten in ons artikel.

Wat is paard en laagveen

Alle micro-organismen en vegetatie die leven in moerassige gebieden, in overwoekerde reservoirs en meren met zwakke stroming sterven voor enige tijd, vormen de zogenaamde biomassa. En in de loop van de jaren vindt de accumulatie en onvrijwillige persing plaats. Als gevolg hiervan verschijnt er veen onder omstandigheden van hoge vochtigheid en gebrek aan lucht.

Dit is een natuurlijk mineraal van natuurlijke oorsprong, dat een samenstelling is van bruine of zwarte kleur. Gezien het feit dat het totale vochtgehalte en het gebrek aan zuurstof interfereren met het volledige verval van wetland-organische stoffen, zijn sommigen van mening dat turf slechts de eerste fase van het verschijnen van steenkool is. Volgens zijn eigenschappen kan het zuur en neutraal zijn.

Typen turf

Kenmerken en samenstelling

Veen bestaat voor het grootste deel uit organisch materiaal van plantaardige oorsprong, maar niet alleen. De overblijfselen van dieren en verschillende micro-organismen zijn ook aanwezig. Een aanzienlijke hoeveelheid humus verschijnt bij een hoge luchtvochtigheid en lage zuurstofconcentraties. En soms bereikt dit cijfer zestig procent van de totale massa. De frisse geur van slib, modder en gerecycled kan de geur van de aarde hebben. Het ziet eruit als het land van zwarte of rode kleur, afhankelijk van de diepte.

De chemische samenstelling van het fossiel is als volgt:

  • koolstof 50-60%;
  • waterstof - 5%;
  • zuurstof - 1-3%;
  • stikstof - 3%;
  • zwavel - 1%.
Vanwege de grote hoeveelheid koolstof en waterstof, verkrijgt de samenstelling een poreuze structuur. Bovendien droogt de ballastcomponent van turf in de loop van de tijd verschillende keren uit, als het wordt gebruikt als meststof voor een tuin en moestuin, neemt het volume van de samenstelling aanzienlijk af.

Aangezien de assimilatie van stikstof in dit geval nogal traag is, zal slechts 1,5 kg van de stof planten ontvangen van 1 ton van het substraat. En dit is niet genoeg. Het wordt aanbevolen om, als meststof, het te combineren met andere minerale en voedingscomplexen. Turf wordt omgeschoold tot hulpcomponenten die agrochemicaliën in de bodem houden. Dit zal een redding zijn in het proces van gebruik in beschermde grond.

Zuiver veen is niet geschikt als meststof

Turfsoort: zuur en neutraal

Afhankelijk van de locatie en ophoping van een bepaalde vegetatie, onvrijwillig een fossiel vormend, is het onderverdeeld in: boven, laagland en overgang.

Over het algemeen bepaalt het type fossiel de reliëflocatie.

Rijzicht van 95% bestaat uit resten van plantaardig organisch materiaal. Meestal is het pijnbomen, lariks, zegge en andere bomen. De formatie komt het vaakst voor in verhoogde delen van hellingen en stroomgebieden. De zuurgraad van deze grond ligt in het bereik van 3,5 - 4,5 eenheden.

In de agrarische industrie kunnen paardensoorten worden gebruikt in de vorm van compost, containerformuleringen, voor mulchen en substraat voor kassen.

Meer dan 95% van het laagland substraat wordt gepresenteerd in de vorm van niet volledig afgebroken organisch materiaal. Vuren, elzen, berken, wilgen, varens, riet en andere bomen, planten gelegen in ravijnen en uiterwaarden van rivieren.

Laagveen heeft een neutrale Ph

Lowland wordt gekenmerkt door neutraliteit en lage oxidatie. De pH ligt tussen 5,5 en 7,0. Hierdoor kon hij gebruiken voor deoxidatie van land. Met alle soorten mineralen is dit het meest bruikbare substraat, dat niet meer dan drie procent stikstof en één procent fosfor bevat.

Als u besluit fossiel in de vorm van kunstmest te gebruiken, is het het beste om een ​​laaglandtype te kiezen.

Het overgangssubstraat omvat ongeveer 90% topkwaliteit organisch materiaal en de rest is laaglandmengsels. Het verschilt enigszins zure reactie met een pH-niveau in het bereik van 4.5-5.5. Dit substraat, zoals het laagland, wordt meestal opgenomen in een complex van voedingssamenstellingen. Het wordt als nuttig beschouwd en stelt u in staat om een ​​goede oogst te krijgen, waardoor de kwaliteit van de bodem verbetert.

Toepassing in de vorm van meststoffen op de datsja

Deskundigen adviseren het gebruik van het substraat op zand- en kleiplaatsen. Omdat het geen zin heeft om voedsel en zo vruchtbare zwarte aarde te produceren. Wat de opname ervan in leem betreft, wordt de vraag ambigu. Sommigen zeggen dat het nodig is, terwijl anderen duidelijk tegen een dergelijke beslissing zijn.

Gezien het feit dat het rijsubstraat de zuurgraad van de bodem verhoogt, mag het niet worden gebruikt als een complex van meststoffen. Meestal is het een mulch, die bijdraagt ​​aan het behoud van vocht op het land.

Er zijn planten zoals bosbessen, sorrel, hortensia en heide, die zich prima voelen in gebieden met een hoge zuurgraad. Dat is de reden waarom de rijcompositie wordt aanbevolen voor het mulchen en voeren van een dergelijk stuk land.

Om de efficiëntie van het gebruikte turfstelsel te maximaliseren, is het belangrijk om een ​​samenstelling te kiezen met een decompositieniveau van 30-40% of meer.

Zuivere turf wordt niet gebruikt voor kunstmest. Hij moet in het complex gaan

En het is belangrijk om het volgende te noteren:

  1. De samenstelling van het laagland moet voor gebruik worden gelucht en geplet.
  2. Als u de samenstelling aanbrengt om de aarde van stroom te voorzien, moet deze nat zijn (50-70%). Anders wordt het een mulch, geen meststof.

Door de gemakkelijke ventilatie van organisch materiaal wordt de toxiciteit aanzienlijk verminderd. In dit geval is het aan te raden het veen op een stapel te gieten en het een aantal maanden in een open ruimte te houden, periodiek omdraaiend met een schep. Als er niet zoveel tijd is, moet u de stof tenminste een paar dagen in de open lucht houden.

Meestal is turf in zijn pure vorm niet van toepassing. Het wordt beschouwd als een bestanddeel van kunstmestcomplexen, die ook organische en minerale stoffen bevatten. Dit substraat kan immers leiden tot de dood van gecultiveerde planten en de aantasting van de bodem.

Dit fossiel wordt heel vaak gebruikt om de eigenschappen van de grond te verbeteren. Dus op 1 plein. m van het land heb je 20-30 kg turf nodig. Als gevolg hiervan zal de concentratie van bruikbare organische stoffen met bijna één procent toenemen. Aanbevolen wordt om deze procedure jaarlijks te herhalen, om uiteindelijk de samenstelling van de bodem optimaal te optimaliseren.

In de vorm van mulch, kan het product worden toegepast als in een puur gedroogde vorm, evenals het toevoegen van houtnaalden, zaagsel, mos of droog hooi. Maar het wordt aanbevolen om de zuurgraad van de samenstelling te verlagen door het toevoegen van houtas of dolomietmeel.

Turf in de vorm van compost is het beste gebruik als voedsel voor land en vegetatie.

Turf extractie

Risico's en gevaren verbonden aan gebruik in de tuin

Eerder hebben we al bepaald dat het gebruik van turf behendig moet zijn. Omdat de hoge concentratie hen kan schaden, leiden tot de onderdrukking en vertraging van de groei van gekweekte planten, en zelfs hun dood. Bovendien is er sprake van een verslechtering van de samenstelling van de grond, een verandering in de verhouding van de componenten en sporenelementen.

Bovendien Turf kan alleen in geconcentreerde vorm worden toegepast voor mulchen en niet voor het voederen van de grond. In dit geval is het belangrijk om het aan te vullen met minerale en organische componenten. Een substraat maken in zwarte aarde en andere vruchtbare bodems is onpraktisch, preciezer: het is nutteloos. Waar haal je het vandaan? Je kunt het in de winkel kopen of het zelf doen.

Nu weet u precies hoe het precies nodig is om het turf substraat aan te brengen, zodat het alleen maar voordelen oplevert voor planten. Immers, met zo'n compositie moet je je goed gedragen, anders kan alles mislukken.

Bekijk de video: Kuilen en gaten in het gazon: Stap 7 - hoe kom je van die kuil in je gras af? (Juni- 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send