Over de boerderij

Het gebruik van ammoniumnitraat of ammoniumnitraat

Pin
Send
Share
Send
Send


Ammoniumnitraat (andere namen: ammoniumnitraat, ammoniumnitraat, ammoniumnitraat) is een chemische stof die wordt gebruikt in de industrie en de landbouw. Voor landbouwers, deze minerale stikstofmeststof. Veel tuinders begonnen deze meststof ook in hun tuin te gebruiken. En om te begrijpen wat het is, laten we de samenstelling van de stof bekijken en de voordelen ervan ontdekken.

Soorten salpeter in tuinieren

Nitraat - speciale stikstofverbindingen met verschillende bemestingseigenschappen. De bekendste zijn:

 • kalium
 • calcium
 • magnesium
 • natrium
 • kalkammonium
 • ammonium
Van alle variëteiten is alleen ammoniumnitraat een pure stikstofhoudende meststof met het hoogste stikstofgehalte (26-34,4%). Volgens deze indicator is het de tweede alleen voor ureum (46%).
Ammoniumnitraat korrels close-up

Soorten ammoniumnitraat

Ximikate wordt geproduceerd met markering "A" voor industrie, "B" - voor de landbouw. Het is een heldere kristallen. In niet-gesloten verpakkingen absorberen ze snel vocht uit de lucht en zijn ze verzegeld. Om de kwaliteit van de medicijnvoorraad te behouden met speciale additieven en vorm in de vorm van kleine bolvormige korrels (wit of geelachtig).

Veel bedrijven bieden gegranuleerd ammoniumnitraat aan tuinders: Bui-meststoffen, Fusco, Fertika, Vika, BioMaster, enz. Op gewichtsbasis kan de verpakking anders zijn.

Soms is het medicijn verrijkt met voedingssupplementen: zwavel (azo-sulfaat), micro-elementen (van "Fertic").

Speciaal poreus nitraat dient voor de vervaardiging van explosieven; het is verboden voor gratis verkoop.

Kunstmesttoepassing

Ammoniumnitraat wordt gebruikt als een bron van stikstof voor veel gecultiveerde planten: groente, fruit, bessen, decoratieve (inclusief potplanten), evenals siderats en op het gazon. Breng in de lente en in de eerste helft van de zomer. Het medicijn draagt ​​bij aan de actieve groei van jonge scheuten, de ontwikkeling van een krachtig plaatapparaat. Sterke planten bloeien dan rijkelijk en dragen vrucht.
Een glas (200 ml) bevat 240 g, een luciferdoosje - 25 g, een eetlepel - 20 g, een theelepel - 6 g.

 • Onder een continue lente ploegen of graven giet 0,5 kg per 10 vierkante meter. meter (diepte zaaien 10-20 cm). Op vruchtbare gronden wordt de dosis gehalveerd. In de herfst is graven niet geschikt.
 • Direct voor het planten worden de korrels aan de putjes en rijen toegevoegd en mengen ze goed met de grond. Dosering: 1 theelepel. per putje voor zaailingen, 2 theel. - per lopende meter rij (ui, aardbei). Met de lente aanplant van struiken en bomen, van 20 tot 200 g worden geplaatst op de aanplant pit (afhankelijk van de grootte van de zaailing).
 • In het voorjaar of de vroege zomer kan droog nitraat van stikstof over het aardoppervlak worden verspreid - in een fruittuin. Dosering: 300 gram per 10 vierkante meter. meter. Doe het een keer per seizoen, net voor een zeer zware regen of overvloedige watergift.
 • Meststofirrigatie wordt geproduceerd door een oplossing van ammoniumnitraat (20-50 g per 10 liter water - verdeeld over 10 vierkante meter). De laagste concentratie wordt gegeven aan groenten en bloemen, medium - aan struiken, hoog - aan bomen. De oplossing wordt 1-2 keer aangebracht tijdens de eerste helft van het seizoen (voor binnen-, broeikas- en kasplanten kunnen de termen verschillen). Na irrigatie met kunstmest is het noodzakelijk om de grond opnieuw met water te morsen.
Bladbemesting met stikstofnitraat en beregening wordt niet aanbevolen.
Ammoniumnitraatverpakking voor het bemesten van groenten

Hoeveel ammoniumnitraat kan worden toegepast

 • De kwetsbare zaailingen (van alle gewassen) reageren goed op een enkele bemesting met meststoffen (15-20 g per 10 l water).
 • Aardappelen: 1) voor het planten van 3 kg per honderd of 1 tl per putje; 2) in bulk vóór het verpompen (met een snelheid van 100 g per 10 vierkante meter) of water in de ontluikende fase (20 g per emmer - per vierkante meter).
 • Wortelgewassen, uien op een raap, maïs, graanbonen: 1) 25-50 g per vierkante meter voor het graven; 2) één vloeibare topdressing aan het einde van mei of juni (20 g per 10 l water).
 • Kool (behalve vroege rijping): 1) per putje 1 theelepel; 2) 1-2 vloeibare supplementen in juni-juli (30 g per 10 liter).
 • Tomaten, paprika's, aubergines: 1) per putje 1 theelepel; 2) 1 bemesting met water voor de bloei (15-30 g per 10 l).
 • Aardbeien: 1) 1 eetl. lepel per strekkende meter bij ontscheping; 2) vroeg in de lente water geven (30 g per 10 liter); 3) begin augustus water geven (de dosis is hetzelfde).
 • Frambozen: 1) bij het planten van 1 eetl. lepel in het gat; 2) water geven in de lente (30 g per 10 l - per 1 volwassen struik).
 • Fruitbomen: twee bemestingsirrigatie (50 g per 10 l): direct na de bloei en dan na een maand (1 liter oplossing per 1 vierkante meter boomstammen).
 • Bloemen: 1) in de putten tijdens het planten in de lente (elk 3-9 g); 2) 1-2 water geven voor de bloei (25 g per 10 l).
 • Gazon: 3 irrigatie van eind april tot half juli (25 g per 10 liter per 1 vierkante meter).
 • Siderates: voor introductie en 1 bemesting voor bewatering.
 • Komkommers, courgette, pompoenen, meloenen: een enkel water geven alleen in het stadium om te bloeien (30 g per 10 l).

Nitraat van stikstof is perfect oplosbaar, daarom geschikt voor vloeibare toediening via het druppelbevloeiingssysteem.

Ammoniumnitraat korrels close-up

Potentiële schade aan de tuin

Er zijn een aantal gevaren met de bemestingstoepassing van ammoniumnitraat.

 1. Verbrand bladeren.Het wordt niet aanbevolen om de korrels op het blad en het groene gras te strooien, om bladverband te maken, om een ​​oplossing te maken door besprenkeling. Het is beter om onder de wortel te gieten of over elkaar heen te lopen.
 2. Verbrand de wortels.Doseringen niet overschrijden. Na de bemesting met kunstmest is het noodzakelijk om de beplanting opnieuw te morsen - met gewoon water (of om het evenement met regenachtig weer te timen).
 3. Verzuring van de bodem.Op zure landen onmiddellijk na het maken van de zuurgraad stijgt een beetje meer (onderzoek heeft aangetoond dat niet voor lang).
 4. De ophoping van nitraten in het gewas.Het is verboden om groene culturen met ammoniumnitraat (sla, uien op veren, enz.), Vroege kool en vroege erwten te bevruchten. Pompoenen, pompoenen, komkommers, watermeloenen en meloenen mogen na een oplossing in de zaailingperiode niet later worden gevoerd.

Positieve kwaliteiten van ammoniumnitraat

 1. Lage prijs
 2. Uitstekende oplosbaarheid.
 3. Verzuring van alkalische bodems.
 4. Vermogen om te werken in koude aarde (lente).
 5. Verliezen van stikstof in de bodem zijn minimaal, vereisen geen diepe zaaiing (in vergelijking met ureum).
 6. Dubbele actie: zowel snel als lang.
 7. De stof bevat twee stikstofverbindingen: de ene plant dringt onmiddellijk door in de planten, de andere geleidelijk. De overblijvende stikstofmeststoffen (ureum, calciumnitraat, enz.) Worden langzamer geabsorbeerd. Alleen de absorptie van bladureum is ook werkzaam.
Ammoniumnitraatzakken voor grootschalig gebruik.
Ureum wordt als nuttiger beschouwd voor bladvoeding en ammoniumnitraat wordt herkend voor vloeibare wortelverbanden.

Alternatief gebruik in de landbouw

 • Sterke oplossing wordt in stronken gegoten en ze rotten snel (er is geen gromming vereist).
 • Geconcentreerde oplossing bevochtigt zaagsel. Dus ze perepryvat liever.

Mengen met andere meststoffen

Met wat je kunt:

 • kaliumchloride en sulfaat
 • fosfaatmeel

Wat je niet kunt:

 • kalkstoffen
 • as
 • superfosfaat

Houdbaarheid

Gegarandeerde opslagperiode is zes maanden. Na het openen van de fabrieksverpakking, is het raadzaam om het medicijn tijdens het seizoen te gebruiken, bijvoorbeeld in de herfst; dan zijn de bevruchtende eigenschappen verminderd. In een luchtdichte container (polyethyleen) blijft de chemische stof vele jaren onveranderd. Goed bewaard gebleven, ook in glazen potten met strakke capron deksels. Het is heel belangrijk om tegen vocht te beschermen.

voorzorgsmaatregelen

Ammoniumnitraat heeft een III-klasse van gevaar, het is geen gif. Maar je moet volledig gekleed met rubberhandschoenen met hem werken.

 • In geval van contact met wonden (jeukpijn), slijmvliezen, ogen - wordt de chemische stof gedurende 15 minuten met stromend water afgespoeld.
 • Als (per ongeluk) ingestie kan leiden tot braken, duizeligheid. Drink veel water, neem actieve kool en zoek medische hulp.
Ammoniumnitraat heeft een potentieel gevaar voor het lichaam!
Meststof zaailingen met ammoniumnitraat

Onder bepaalde omstandigheden kan droge stof spontaan ontbranden en exploderen:

 1. van een scherpe slag
 2. van vuur, vonken, as
 3. in geval van brand
 4. in contact met organisch materiaal (zaagsel, droog gebladerte, schilfers en schors, naalden, veen, humus, enz.)
 5. in contact met suiker, zuren, metaalpoeder en -spaanders

Veiligheidsregels:

 • Bewaar de chemische stof gescheiden van andere stoffen.
 • Sta geen vervuiling toe.
 • Het is noodzakelijk om te beschermen tegen slagen. Geclusterde brokken breken niet, maar worden opgelost in water.
 • Opslag mag niet in de zon worden verwarmd. Alle bronnen van vuur zijn niet dichter dan 50 meter.
 • De verpakking wordt op een betonnen, glazen of polyethyleen basis geplaatst (niet op planken of metaal).

In veel landen is ammoniumnitraat verboden voor gratis verkoop. Dit medicijn is echter een goedkope en effectieve stikstofmeststof. Als je de eenvoudige regels van gevaar in tuinieren volgt, is hij dat niet.

Bekijk de video: ammoniumnitraat met wasbenzine (Oktober 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send