Over de boerderij

Helende eigenschappen van de plant toorts

Pin
Send
Share
Send
Send


Hard, koppig starend naar de "scepters" -wieren van toorts, rijkelijk bedekt met "juwelen" van grote heldere bloemen, is het gewoon onmogelijk om het niet op te merken.

En de man merkte op: ten eerste - het elegante uiterlijk van de plant, en dan - en de voordelen die ze met zich meebrengen. En aanzienlijk, omdat het bijen van goede kwaliteit stuifmeel van hoge kwaliteit levert. De gezondheid en vreugde van het leven keren terug naar de persoon, de melk bij het plotseling verdwijnen van de koeien (vandaar de traditionele Russische naam).

Beschrijving en kenmerken van de bloem Mullein

Omdat een koning, vanwege zijn prachtige houding, zelfs in de dikste menigte niet verdwaalt, zo is de toorts een hoofd groter dan zijn gevolg. Wanneer het overal in het wild wordt gevonden, steekt het eenvoudig uit het dikste struikgewas van gras in een weide, de rand van een bos, of in een open plek boven een afgrond.

Soortnaam: de scepter wordt niet toevallig aan de plant gegeven. Door de korte steeltjes zoals knoppen, lijken de bloemen ingebed in het lichaam van de stengel. En dankzij de botte-conische vorm van het bloeiende oor wordt de gelijkenis verder verbeterd. Het is aan de bovenkant breder, in de zone van doorgaande bloei en significant al aan de onderkant, waar de eierstokken al gevormd zijn.

Schutbladen met een langpuntige vorm steken ofwel aanzienlijk boven het niveau van knoppen uit of zijn in lengte gelijk aan de bloembladen.

De toortsbloemen zijn groot, met een diameter van 35 tot 50 mm, vijf bloembladen, groeiend in trossen, met een glanzende metaalachtige glans. En ook met alle eigenschappen van de bloemen van de Norichnikov-familie: met twee voorste blote meeldraden, terwijl de achterste meeldraden een dichte beharing hebben.

Moerbei-ui

Naast de elementen van de bloem (corolla, stamper en meeldraden), is de puberteit met zacht vilten grijsachtig gele of grijsachtige kleur ook kenmerkend voor alle groene delen van de plant. Vooral - de bladeren, vanwege de vorm en "shaggy" die De plant wordt ook door de mensen "berenoor" en een bontjas genoemd.

De toorts staat op de weide wijd en indrukwekkend, en legt een cirkel van aanzienlijk gebied vast in de ruimte van zijn talrijke bladeren - zittend basaal met de maximale lengte van de plaat (10-40 cm), en dan - van steeds afnemende lengte en met een steeds toenemende ophalingshoek naar de stengel, resulterend in een enkele struik heeft het uiterlijk van een piramide

Als er meerdere stengels zijn, verschijnt een echte Taj Mahal met een hogere (tot 120 cm) vaste centrale stam, de "minaret" en iets verder verwijderd, gerangschikt in een cirkel met dezelfde "structuren". Maar van mindere hoogte, met stengels, de basissen die op de grond liggen, en dan omhoog stijgende zachte boog.

Stambladeren zijn ook zittend, ovaal, met de neiging om de vorm steeds scherper te maken bij het naderen van de top. De bovenste bladmessen hebben een rand met gekanteelde zaagsneden, de onderste met een groot getande snijkantrand.

Purple Mullein

De belangrijkste soorten planten

Naast de scepter-type toorts (gewoon, of dichtbegroeid of hoog) zijn er andere soorten. Er groeien tenminste 46 soorten in Rusland, waarvan de meest voorkomende zijn:

  • purple;
  • Olympische;
  • zwart;
  • in paniek of melig.

Op dezelfde weide kunt u gemakkelijk 3 of 4 soorten toorts in één keer vinden. En vanwege de bescheidenheid van de groeiomstandigheden, kunnen al deze kruidachtige vaste planten met succes in de tuin worden geplant.

Bloeit van juli tot september Olympic Mullein het onderscheidt zich door een grote capaciteit van dicht vertakte, rechtopstaande stelen met talrijke takken, waardoor de plant het aanzien heeft van een kandelaber.

Olympic Mullein

Bodemrozet - zeer hoge dichtheid door het grote aantal bladeren, geleidelijk dunner wordend boven, waar ze vloeiend overgaan in de zone van schutbladen - een "omhulsel" voor heldere goudgele, middelgrote (niet groter dan 2-3 cm in diameter) bloemen.

Het ras is droogtebestendig, hoog (tot -23 ° C) vorstbestendig, wat geen beschutting voor de winter vereist.

De soort poederachtige melig (tweejarig, bloeiend in juli-augustus) met een hoogte van 50-150 cm verschilt van de scepter met grotere luchtigheid en delicaatheid van de structuur, relatief bescheiden afmetingen, sterke vertakking van de stengel met kleinere bloemen (ook geel) en als gevolg van licht grijs groene kleur van de pubescentie lijkt sterk op alsem.

voor zwarte koningskaars (50-100-120 cm hoog) met een algemene gelijkenis van de structuur, de veegde vorm van scheuten is karakteristiek (stengels zijn dun, recht, verticaal verticaal gericht) met hun kleuring in een zwartachtig rode tint (vandaar de naam) met een overvloed aan gele bloemen met violet-roze meeldraden . De bloei is bijna uniform van boven naar beneden, maar met de traditionele "topping" van de stengel uit de zone van compacte ongeopende knoppen.

Black Mullein

vorm paarse koningskaars opvallend verschillend van de vorige soort in de kleur van de hele plant in een zwart en paars bereik, enkele bloemen, verzameld in een zeer zeldzame borstel op een niet te hoge (niet meer dan 1 m), bijna bladloze stengel.

In cultuur - een jaarlijks, op prijs gesteld door hoveniers vanwege hun hoge decoratieve effect. Kunstmatig verkregen variëteiten van de meest uiteenlopende kleuren - van puur wit tot intens roze en violet.

Alle toorts zijn inwoners van de steppes (weiden), dus geven ze de voorkeur aan ongebroken plekken, terwijl ze op de site goed zijn voor het decoreren van lelijke zomerhuisjes.
Pancake Mullein

Nuttige eigenschappen en mogelijke schade

Om dit soort planten met voordeel te gebruiken, hoeven ze niet op het perceel geplant te worden: voor imkers om een ​​hoge "oogst" van stuifmeel en honing te verzamelen, volstaat het om de bijenstal op een bloeiende weide te verwijderen, en in geval van ziekte van het vee ("opoya" in het paard, verdwijnt de melk van koeien, hoesten schapen) is genoeg en verzameld in de aard van grondstoffen.

Het therapeutische effect van de bloem is ook breed. Voor de bereiding van theeën, afkooksels, tincturen worden de bovengrondse delen van planten (meestal de toppen van de stengels met bloemen) snel gedroogd in een warme schaduw, verzameld bij helder, droog weer.

Grondstoffen die slijmvormende stoffen, koolhydraten, essentiële oliën, rijk aan vitamine C en organische zuren bevatten, worden gebruikt voor de behandeling van zowel dieren als mensen.

Thee met gedroogde koningskaars

Dit is een gebied:

  • catarrale ziektes met droge hoest en moeilijke sputumafscheiding;
  • inflammatoire aandoeningen van de maag en darmen, vanwege hun trage beweeglijkheid en peristaltiek, evenals een onvoldoende hoeveelheid slijm;
  • hartpathologie - alkaloïden van deze groep planten stimuleren de activiteit van de hartspier en dragen bij aan een toename van de bloeddruk;
  • aandoeningen veroorzaakt door een overmaat aan water en zouten in het lichaam (oedemateem syndroom in het geval van een nierziekte en andere pathologie).

Kruidengeneesmiddelen maken gebruik van galenische preparaten van poederachtige melige, oosterse en violette koningskaars met een cardiotonisch effect, en om het effect te verkrijgen van een diureticum, cardiotonische en stimulerende motiliteit van de maag en darmen - extracten van paarse toorts.

Ondanks de lage toxiciteit van geneesmiddelen uit deze medicinale grondstoffen, mogen ze niet onnadenkend en oncontroleerbaar worden gebruikt.

Het effect van toorts per persoon

De invloed van toorts op het menselijk leven is groot en divers. Dit zal zijn eigen lichaam en ziek vee helpen en een voorraad hoogwaardig voedsel voor bijenkolonies creëren voor de hele lange winter.

En toch is het een onvergelijkbaar esthetisch genoegen van de contemplatie van schoonheid en de verscheidenheid aan schakeringen en vormen van dit absoluut pretentieloze soort planten. Dus mogen ze altijd bij de persoon zijn.

Bekijk de video: 9 planten en kruiden die longschade herstellen, infecties bestrijden en de gezondheid (Oktober 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send