Over de boerderij

Hoe om te zorgen voor druiven

Pin
Send
Share
Send
Send


Druiven zijn een echte versiering van de tuin. Van zijn lommerrijke wijnstok blijkt een prachtig prieel. Esthetisch plezier bij het bewonderen van de chique rijpingsclusters maakt plaats voor niet minder aangename gevoelens bij het eten van bessen. Voordat u echter van sappige bessen kunt genieten, moet u een wijngaard planten. Zorg dan voor hem, vorm de struiken, plant en vermenigvuldig. Denk goed na? Helemaal niet! Zorg is vrij eenvoudig.

Hoe zorg je voor druiven in het voorjaar en de herfst?

Agrotechnologie van deze cultuur is eenvoudig, maar sommige nuances die de opbrengst beïnvloeden, bestaan ​​nog steeds.

De juiste kousenband voor beginners

Een goede verzorging begint bij de kousenband. De wijnstok, of deze nu van gemiddelde groei of sterke groei is, kan zich normaal niet ontwikkelen op het oppervlak van de grond, daarom is hij vastgebonden. Voordat u de kousenband vasthoudt, moet u de takken identificeren die gefixeerd moeten worden. Dit moeten beboste wijnstokken zijn, geen groene scheuten.

Er zijn verschillende manieren van kousenband, elk heeft niet alleen voordelen, maar ook nadelen.

 • Door de wijnstok verticaal naar boven te plaatsen ontstaat een overvloedige ontwikkeling van de bovenogen en zwakke groei, en de afwezigheid van bloei van de onderste scheuten. Als gevolg van een dergelijke kousenband wordt de basis van de struik kaal en groeit het bovenste gedeelte van de struik intensief, wat de plaatsing op het tralie bemoeilijkt. Bovendien is het snoeien van takken en de beschutting van de plant voor de winter gecompliceerd. Daarom wordt deze methode aanbevolen om alleen te gebruiken wanneer dit absoluut noodzakelijk is.
 • De wijnstok verticaal neerzetten het wordt gebruikt in struiken met lange en hoge stelen. Het nadeel van deze methode is de verkeerde locatie van het grootste deel van de groene groei, die de groei van jonge scheuten verdrinkt.
 • Kantel omhoog verbetert de groei van lagere scheuten en dempt enigszins de ontwikkeling van het bovenste deel van de wijnstok. De nadelen van deze techniek zijn dezelfde als die van de verticaal bovenliggende ribbel, maar de eenjarige toename wordt gelijkmatiger verdeeld.
 • Horizontale kousenband zorgt voor een uniforme stroomtoevoer naar de ogen en scheuten van alle niveaus van de wijnstok. De struik is goed geventileerd, verlicht door de zon, de groei is gelijkmatig verdeeld langs het hekwerk. Deze optie wordt als de meest geprefereerde beschouwd en geniet een grote populariteit onder industriëlen en tuinders. Vrijwel geen nadelen, behalve dat er een kleinere borstelvorming aan de basis van de druiven is.
 • Ribbelboog stimuleert de ontwikkeling van het middendeel van de wijnstok. De eenjarige groei ontwikkelt zich niet gelijk, dus deze is inferieur aan de horizontale fixatie van de takken.
 • Bevestiging van de wijnstok in de vorm van een ring stimuleert de groei van het middendeel van de wijnstok, die de boogvormige methode herhaalt. De loopback versterkt echter de tekortkomingen in de groei en kaalheid van de basis van de struik.
 • Vaak wanneer de kousenband de gecombineerde methode gebruikt. Doorgaans wordt deze methode gebruikt om een ​​jaargroei te verkrijgen om te roeien en vervolgens te ontschepen.
De eerste ribbel wordt gemaakt na het bereiken van de scheuten van 50 cm. Er zijn in totaal 3-4 procedures nodig, waarna de struik niet significant in groei zal toenemen, wat betekent dat de noodzaak om de wijnstok te bevestigen verdwijnt.
Kousenrode druiven nodig in het eerste levensjaar

Vorming van struiken in het eerste en volgende jaren

Voordat u bekend raakt met de regels voor het trimmen, moet de struik bekend zijn met de basisprincipes van deze procedure. In het eerste jaar na het planten groeien de zaailingen een sterke en gezonde wijnstok (schouder). In de herfst wordt het niet gesneden, het is omdat het in de toekomst de volledige stroom van voedingsstoffen zal zijn en de daaropvolgende verdeling van de scheuten.

Van de schouder in het volgende jaar van ontwikkeling van jonge spruiten. Laat in de herfst bij het snoeien de 3 sterkste takken (mouwen) achter. Het interval tussen de armen die zich ontwikkelen van de bovenste toppen moet binnen een afstand van 80 cm zijn en er worden jaarlijks vruchtscheuten aan ontkiemd. Aan het einde van het seizoen worden ze gesnoeid.

Er zijn veel manieren om een ​​wijnstruik te vormen. Conventioneel zijn ze verdeeld in bedekkend en ongedekt. De eerste groep omvat cordon- en ventilatorprofielen en de tweede groep bestaat uit standaard- en paallijn-trimschema's.

Het is noodzakelijk om een ​​struik te vormen vanaf het eerste of tweede jaar van de ontwikkeling van de jonge boompjes na het planten, en door te gaan gedurende 3-6 jaar. De duur van het werk aan de stammen wordt bepaald door de biologische kenmerken van het ras en het klimaat in de regio.

Het vormen van de struiken is noodzakelijk voor het kweken van een goede oogst.

Guyo snoeien

Bezshtambovaya molding is meer geschikt voor regio's met een ruw klimaat, het is zelfs mogelijk in de zomer. De essentie van de methode ligt in de teelt in het eerste jaar van een sterke shoot, gevolgd door herfstsnoei. Vanaf het oppervlak van de bodem en boven de vaccinatieplaats, moeten 2 ogen worden overgelaten (of 3 voor verzekering). In het tweede jaar worden uit de ogen gekweekte scheuten als volgt gesneden:

 • de eerste is kort met 2-3 ogen, en vormt vervolgens een knoop van substitutie;
 • tweede lang, het vormen van een fruitwijnstok.

In het voorjaar is de wijnstok op een horizontale manier aan het hekwerk bevestigd. Na het oogsten in de herfst, moet je de fruitwijnstok onder een tak verwijderen, wat resulteert in twee jonge scheuten. De volgende jaren wordt het gietvormprincipe herhaald.

Guyot-druivensnoeischema

Waaiervormgeving voor een geweldige oogst

Deze methode is geschikt voor regio's met moeilijke klimatologische omstandigheden. Het verschilt van de Guyot-methode doordat er 3-6 mouwen op de schouder zitten, en soms meer. De wijnstokken zijn vastgebonden op een latwerk in de vorm van een waaier, vandaar de naam van de vormingsmethode. Afhankelijk van de lengte van de mouwen, kunnen takken op verschillende manieren worden gemodelleerd:

 • enkele of multi-tiered;
 • enkelzijdig of dubbelzijdig;
 • korte of lange mouwen;
 • standaard of pinloos.

De eerste twee jaar wordt de struik net zo goed gevormd als door de methode van Guyot. Voor het derde seizoen worden ze geaccepteerd voor het maken van hoezen. Het primaire doel is om 2 scheuten op elke wijnstok te laten groeien. In het najaar worden de volgroeide takken op de lengte van de mouw gesneden, maar niet minder dan 50 cm, en vervolgens aan een latwerk in de vorm van een waaier vastgemaakt.

Slangen van waaier 4 en 6

Ongeacht de gekozen methode om de struik te trimmen, wordt aanbevolen om zich aan belangrijke regels te houden:

 • wonden aan beide zijden van de schouder zijn verboden;
 • ontwaakte knoppen tot een hoogte van 60-70 cm vanaf het oppervlak van de grond moeten worden uitgebroken (vorming begint boven dit punt van groei);
 • de helling van de schouder moet een hoek van ongeveer 30 ° hebben zodat de wijnstok niet barst en niet naar de grond leunt;
 • de lentekousenband presteert horizontaal.

Spuiten en goed sproeien

Naleving van de regels van de landbouwtechnologie biedt geen bescherming tegen de ontwikkeling van typische ziekten en plagen, zodat veel tuinders hun toevlucht nemen tot het besproeien van de struiken met speciale voorbereidingen. Soms zijn de behandelingen de enige garantie voor de veiligheid van het gewas.

De lekkerste soorten cultuur zijn vooral gevoelig voor de aanvallen van infecties en insecten. Lange regens kunnen ook schade aan bessen veroorzaken. En in omstandigheden van hoge temperatuur en hoge luchtvochtigheid ontwikkelt de schimmel vrij snel.

De keuze van moderne geneesmiddelen voor ziekten en plagen is erg groot, maar soms is het voldoende om met de gebruikelijke middelen te doen: Bordeaux-vloeistof of kopersulfaatoplossing. Bij gebruik van complexe fungiciden kunnen ze beschermen tegen meerdere soorten schimmelinfecties. Onder tuinders is Topaz een populair medicijn dat dergelijke gevaarlijke ziekten zoals meeldauw en oidium voorkomt.

Onderhoudswerkzaamheden moeten in het voorjaar worden uitgevoerd. Spuiten is gepland voor de avond. De struik wordt van boven naar beneden verwerkt, dan is de plant beter verzadigd met de gebruikte samenstelling. Herhaalde procedure wordt uitgevoerd vóór de bloei. Goed bewezen medicijnstrobe.

Nadat de druiven zijn gebloeid, is het belangrijk om tijd te hebben om het fungicide te sproeien. Zodra de bessen zijn gevormd tot de grootte van erwten, moet u het mengsel van struiken Bordeaux (colloïdale zwavel, koperchloroxide) verwerken, maar dit keer mag alleen de borstel worden besproeid.

Spuiten en sproeien hebben druiven nodig in alle stadia van de groei

Totaal voor het seizoen worden 4 preventieve behandelingen uitgevoerd. In het geval van detectie van tekenen van ziekte of insecten, wordt de behandeling gedaan na regen na 2 uur of worden de struiken op een cyclische manier bespoten.

De druiven water geven is niet zo vaak, maar overvloedig. Moet worden geleid door bodemvocht. Je moet niet betrokken raken bij waterprocedures, een teveel aan vocht veroorzaakt de ontwikkeling van schimmel. De druiven hebben vooral behoefte aan water geven na het planten van zaailingen, vóór de bloeiperiode en in de herfst na de oogst.

Topdressing en zijn voorwaarden

Intens ontwikkelende wijnstok vereist voeding met een mengsel van voedingsstoffen. De volgende meststoffen worden gebruikt tijdens het groeiseizoen:

 • voor het openen van de struiken na overwintering, worden ze uitgegoten met een oplossing (20 gram superfosfaat, 10 gram ammoniumnitraat, 5 gram kaliumzout per plant worden per emmer water genomen);
 • 10-14 dagen vóór het begin van de bloei, wordt voer ingevoerd uit dezelfde componenten en verhoudingen;
 • wanneer groene bessen de grootte van erwten bereiken, wordt de grond bevrucht met superfosfaat en kaliumzout (stikstofhoudende stoffen worden in dit stadium niet gebruikt);
 • na het verzamelen van de trossen worden de struiken met kaliumstoffen gevoed om de winterhardheid van het gewas te vergroten.
In plaats van minerale stoffen moeten oplossingen op basis van mest of uitwerpselen van vogels worden gebruikt als een lendekleed.

Om de grond te verrijken met micronutriënten, wordt aanbevolen om mest in combinatie met houtas, superfosfaat en ammoniumsulfaat eenmaal in de 3 jaar aan te brengen. Het mengsel wordt gelijkmatig verdeeld over het oppervlak van de bodem, waarna het perceel wordt opgegraven. Het najaarswerk aan bodembemesting neemt toe, afhankelijk van het zandgehalte (zanderig type - 1 keer in 2 jaar, zand - jaarlijks).

Topdressing voor druiven

Onderdak voor de winter en bescherming tegen voorjaarsvorst

Druiven behoren tot de gewassen die meer geschikt zijn voor een gematigd klimaat. Dankzij de inspanningen van fokkers werd het echter mogelijk om struiken te kweken in gebieden met ernstige weersomstandigheden. Als de variëteit een lage vorstbestendigheid heeft of de wintertemperatuurdrempel onder de 15 ° daalt, in de herfst, wordt er gewerkt aan een schuilplaats die de plant tegen bevriezing beschermt.

Het is onmogelijk om de grillen van het weer te voorspellen, dus de wijnboeren bereiden stekken voor in de winter opslag in de herfst. In het geval van de dood van de struik, is er een kans om de variëteit te bewaren voor verdere teelt.

Alle druiven worden conventioneel verdeeld in groepen die de mate van plantweerstand tegen vorst aangeven:

 • 1e groep - vorstbestendigheid van -25 ° tot -28 ° (de vitaliteit van de ogen is 80-100%);
 • 2e groep - van -23 ° tot -27 ° (ogen besparen tot 60-80%);
 • 3e groep - van -18 ° tot -22 ° (bespaart ogen tot 40-60%);
 • De 4e en 5e groep lopen van -13 ° tot -17 ° (de indicator voor het behoud van de ogen is erg laag).
Druiven voorbereiden op beschutting

Gezien de variëteit die tot een bepaalde groep behoort, kiest u een van de meer geschikte methoden voor onderdak:

 • met behulp van schilden en houten planken, gevolgd door poedervormige aarde;
 • de methode om de wijnstok in een voorbereide greppel te brengen (een laag aarde van 15 tot 30 cm afhankelijk van de weerstandsgroep);
 • inpakken met plastic folie;
 • verwarmende zakken suiker of meel;
 • verpak agrofibre wijnstokken.
Bij het gebruik van agrofibre wordt er rekening mee gehouden dat het materiaal alleen kan beschermen tegen herfstvorst of korte voorjaarsvorst. Bij het maken van een winteropvang wordt het aanbevolen om deze optie te combineren met houten schilden of gemalen poeder.

U hoeft zich niet te haasten of aan te spannen met het weerbestendig maken van de wijnstok: bij een vroege verpakking is de kans groot dat takken barsten en het verplaatsen van het werk naar een later tijdstip is beladen met het bevriezen van sommige delen of de hele struik met een scherpe temperatuurdaling.

Wijngaard vaccinatie

Van de vele methoden van enten, genieten tuinders van de volgende opties.

tafel

Het is noodzakelijk om te inoculeren in de periode - februari - maart. De procedure wordt uitgevoerd onder omgevingsomstandigheden met steriliteit. Een week voor de operatie worden de stekken uit de opslagplaats gehaald en vervolgens een paar minuten in een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat gedrenkt voor desinfectie. Vervolgens worden de stekken gewikkeld in vochtige jute en naar opslag bij een temperatuur van 10-15 ° gezonden.

Geleidelijke tafeldruif enten

De voorraad wordt 10 dagen vóór de vaccinatie bereid. In de regel wordt de sterkste zaailing gekozen. Het wortelsysteem wordt ingekort tot 10-15 cm. Verder draait de stam zich om met een vochtige doek en wordt bewaard bij een temperatuur van 10-15 °.

Het proces van het verbinden van de onderstam met het transplantaat wordt snel uitgevoerd, zodat meer vocht wordt bewaard in de weefsels van de blanco's.

De dockinglocatie kan strak worden verbonden of worden vastgezet met plakband. Ideale omstandigheden voor de aanwas van de twee delen worden gecreëerd met een gevormde snede, die sleuven vormt. Wanneer ze gekoppeld zijn, zijn ze stevig verbonden en vormen ze een enkel vasculair systeem, waardoor de beweging van voedingsstoffen wordt hersteld.

Hoe een boor in te druppelen

De basis is shtamb, zo dicht mogelijk bij de grond en voldoende dikte. Er wordt een gat in gemaakt met een boor waarvan de diameter gelijk is aan het gebruikte snijwerk. Onmiddellijk na het maken van een gat, wordt een gedrenkt en gestript snijden geïnstalleerd. De aanmeerplaats wordt bevestigd met was of klei. Hieronder is een eenvoudig diagram.

Splitsmethode

Op deze manier implanteren ze vorig jaar of meer senior ontsnapping, evenals de stam verkregen van een jaarlijkse groene wijnstok. De vaccinatieplaats is gepland tussen de tweede en derde knooppunten, er wordt een longitudinale spleet gemaakt van ongeveer 3 cm.

Het voorbereide snijden wordt ingebracht in de begrafenis en zorgvuldig verbonden met het transplantaat, waarna het wordt bevochtigd. Een belangrijke voorwaarde om te overleven is het temperatuurregime van 22-26 °. De procedure wordt uitgevoerd met gedesinfecteerde instrumenten en snel, om te voorkomen dat het werkmateriaal uitdroogt.

Grape splitsen

De weg naar bosstronk

Het werk wordt in het voorjaar gedaan tijdens het begin van de beweging van het sap (tot mei). De essentie van de procedure bestaat uit het verwijderen van de oude wijnstok door deze af te snijden en een splitsing te creëren bij de snede (2-3 cm diepte), waar 1-2 enten worden ingebracht.

Voorraad op de site overticht met touw en vul de verbinding met was of verzegeld met klei. Over de kelderfilm en alles bedekt met aarde. Na de ontwikkeling van de eerste scheuten, kan het heuvelachtige deel worden ingehamd.

Voortplantingsmethoden van Vine

Voortplanting vindt plaats met stekken, enten met voorraad en gelaagdheid. Zaden worden alleen gebruikt voor de fokkerij. Volwassen zaailingen ontwikkelen zich slecht en produceren kleine bessen die geen goede smaak hebben. Voor de verzameling van genetisch materiaal zijn zaden echter van echte waarde.

 • Stekken kunnen op elk moment uit de struik worden gesneden, maar de meest gunstige periode is de herfst. Er zijn veel manieren om spaties op te slaan, gevolgd door rooten en planten op open terrein. De lente aanplant van jonge boompjes heeft voordelen in vergelijking met de herfst, omdat tijdens de zomer en het warme seizoen van de herfst de Chubuk de tijd heeft om sterker te worden en de wintervorst te overleven zonder veel risico. Terwijl een zwakke jonge scheut gevoelig is voor bevriezing of schade door typische ziekten.
 • De methode van enten met de voorraad zorgt voor het zagen van een oude wijnstok en stekken raakte hem aan. Een gevestigde shoot begint zich snel te ontwikkelen en komt al in het tweede seizoen in de fase van fruiting.
 • Laag houdt een keuze in op de druiven van de jaarlijkse scheut, ontwikkelt zich in het onderste deel en laat deze in de late herfst vallen in een gat met een diepte van ongeveer 25-30 cm. Strooi de top van de wijnstok met een mengsel van vruchtbare grond en mest of compost. In het voorjaar van prikopannoy kreeg otvodki een volwaardige struik, die nieuwe scheuten ontwikkelt die gelijk zijn aan het aantal knoppen. Het volgende seizoen, in de lente, worden de wijnstokken uit de stekken getransplanteerd naar een vaste plaats.
De meest gebruikelijke methode voor het vermeerderen van druiven - stekken

stempelen

Embossing is een procedure voor het verwijderen van de toppen van een groeiende scheut met gebladerte. Het doel van de operatie is de herverdeling van voedingsstoffen tussen alle organen van de wijnstok, terwijl groeiprocessen met 3-4 weken worden vertraagd.

Ten minste 16 gezonde en goed ontwikkelde bladeren blijven achter op de wijnstok. Een korte snoeimethode met slechts 5 bladeren boven de borstel zal de plant niet voorzien van voldoende micronutriënten. En een goede achtervolging stimuleert de vorming van grote trossen en bessen, het tijdig rijpen van fruit en wijnstokken op de knopen van vervanging.

Voorwaarden van de procedure:

 • op de struiken van vroege rassen, wordt het verwijderen van de toppen uitgevoerd in 2-3 decade van juli;
 • operatie werd aanbevolen voor middenrassen begin augustus;
 • planten met een lang groeiseizoen moeten eind augustus of begin september worden verwijderd.

Als je de subtiliteit van het kweken van druiven kent, kun je verschillende struiken van verschillende soorten op je site laten groeien, zelfs voor beginners. Особую радость испытывает любой садовод, когда снимает щедрый урожай, которым с гордостью можно похвастать перед друзьями или соседями.

Bekijk de video: - Hoe moet ik de Druif Snoeien? (Juni- 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send