Over de boerderij

Ganzen Linda in het huishouden

Pin
Send
Share
Send
Send


Volgens de legende waren het de ganzen die Rome hebben gered van de aanval van de indringers in de 5e eeuw voor Christus. In de moderne wereld worden ganzen niet gefokt voor de verdediging van forten en steden.

Deze watervogels zijn een waardevolle bron van veren, pluisjes en smakelijk vlees. Een van de meest populaire soorten binnenlandse ganzen is het Linda-ras, dat erg in trek is bij boeren, zowel in Rusland als in andere landen.

Ganzen linda: rasbeschrijving

Nizhny Novgorod regio is de geboorteplaats van ganzen linda. De variëteit Lindov verscheen als resultaat van fokvertegenwoordigers van lokale ganzenrassen met de Chinezen. Verdere verbetering van deze soort watervogels vond plaats door kruising met de Solnechnogorsk-ganzen en vervolgens met vertegenwoordigers van het ras Arzamas en Lanjezh.

Als resultaat van een dergelijke selectie was het mogelijk om een ​​vroegrijp ras van ganzen te fokken, voornamelijk vleesgeoriënteerd, waarvan het lichaamsgewicht op de leeftijd van twee maanden ongeveer 4 kg is.

Uiterlijk en temperament

Ras uiterlijk

De individuen van de linda worden gekenmerkt door een vrij grote, langwerpige samenstelling, wit verenkleed en een eigenaardige kegel in het gebied van de frontale zone. De snavel en poten hebben een oranje kleur van verschillende intensiteitsniveaus. De ogen van de vogel zijn klein, donker van kleur.

De vrouwtjes van het vrouwtjesras op volwassen leeftijd wegen ongeveer 7 kg, het gewicht van de mannetjes varieert gemiddeld ongeveer 8 kg.

Linda kan goed overweg met vertegenwoordigers van andere rassen. Vogels onderscheiden zich door contact, nieuwsgierigheid, vriendelijkheid in relatie tot zowel mensen als hun eigen familieleden.

Voorwaarden voor detentie en teelt

Pretentieloosheid in de inhoud verwijst naar het voordeel van deze vogelsoort. Linda tolereert gemakkelijk zelfs strenge vorst in onverwarmde pluimveestallen, het enige in de kamer mag geen tocht zijn.

De meest optimale omstandigheden voor het onderhoud van de linda is een huis met een wandelgebied grenzend aan een stuwmeer met stromend water. In dergelijke omstandigheden kunnen vogels op een natuurlijke manier de meest uitgebalanceerde voeding krijgen.

Inhoud op straat

Bij afwezigheid van een reservoir, wordt speciale aandacht besteed aan drinkers, waarin zich altijd vers en schoon water moet bevinden.

Maar leenganzen kunnen ook gesloten pluimveestallen houden, op voorwaarde dat er niet meer dan 1,5-1,7 vogels per vierkante meter kooi of volière zijn. Grotere drukte treft vogels, die pijnlijker kunnen worden, stoppen met rennen of volledig hun verenkleed verliezen.

Naast de ruimte is er ook een andere belangrijke factor in het houden van vogels van deze soort. Vrouwtjes stoppen met het leggen van eieren bij daglicht om 7 uur. Om de ganzen te laten vliegen, moet de verlichting minimaal 12 uur worden verlengd met een daaropvolgende maandelijkse verhoging van een uur.

Bijzonder streng zijn de verlichtingsvereisten voor jonge dieren, aangezien de nieuw uitgekomen kuikens gedurende de eerste 10 dagen 24 uur per dag licht nodig hebben. Met de leeftijd, als kuikens ouder worden, neemt de behoefte aan licht af.

Voor kuikens op de leeftijd van 10 tot 20 dagen is dus een lichtdag van 16 uur nodig, en kuikens op de leeftijd van 20 dagen tot anderhalve maand hebben 14 uur daglicht nodig. Tegelijkertijd is de verlichtingsmodus toegestaan ​​met een paar onderbrekingen om redenen van zuinigheid.

Jeugdige ganzen Linda

De afwezigheid van tocht, de aanwezigheid van wandelen met een stromende vijver en de mogelijkheid om het huis aan te steken zijn de belangrijkste componenten van een succesvolle foklijn.

Gewichten en kenmerken

Lindganzen zijn vrij grote vertegenwoordigers van de watervogelsfamilie. Het gewicht van individuele personen kan oplopen tot 12 kg met een gemiddelde van respectievelijk 8 kg bij mannen en 7 kg in ganzen.

Nestvogels gaan de rijpingstijd al binnen 8 maanden in, terwijl jonge dieren in de eerste 2-3 maanden ongeveer 4 kg lichaamsgewicht krijgen. Het vlees van lindovskih-ganzen bewees zichzelf perfect, dankzij de zachtheid en delicate rijke smaak.

Deze factoren leiden Linda naar voorlopende indicatoren bij de vleesrassen van watervogels. De soort wordt gekenmerkt door een relatief hoge productie van eieren.

EI productie lindovskogo ras

Dit zijn de eieren zijn ganzenzaad

Het aantal eieren van één laag is van 50 tot 65 stuks per jaar en valt in de lente. Het gewicht van één ei is ongeveer 150-170 gr. Meer dan 90% van alle eieren worden bevrucht.

In termen van de incubator ligt de levensvatbaarheid van eieren in het bereik van 70-80%. Van de gearceerde kuikens van de rijpheidsperiode bereikt ten minste 90% van de kuikens. Voor een deel zijn dergelijke indicatoren te wijten aan de vrouwtjes, omdat de Linda-ganzen ook uitstekende kippen zijn.

Een van de beloften van eiproductie is het gebruik door vrouwen van een voldoende hoeveelheid calcium en hoogwaardig groen voedsel. In combinatie met een lange dag van licht is het met deze twee factoren mogelijk om een ​​hoge productiviteit van eieren van dit ras te bereiken, zowel voor consumptie als voor verdere veredeling.

Thuis voeren

Over het algemeen is het dieet erg belangrijk voor Linda, omdat de vogels een goede eetlust hebben. Als gevolg van ondervoeding beginnen leenganzen met het fokken van nakomelingen met rachitis, daarom is het niet mogelijk om de consumptie van voedsel voor dit soort pluimvee te beperken.

Ganzen bij de vijver

In de ganzenvoer heeft het de voorkeur om vleeskuikenvoeders te gebruiken die zich onderscheiden door een hoge voedingswaarde. De meest optimale het dieet wordt geselecteerd op basis van de leeftijd van de jongeren. De eerste twee weken krijgen een startvoeding, de volgende twee kwekerfeeds en ten slotte een afwerkingsvoeder totdat de kuikens de leeftijd van anderhalve maand hebben bereikt.

Wanneer de kuikens 45 dagen oud worden, is het belangrijkste criterium bij de keuze van voedsel de aanwezigheid of afwezigheid van het vermogen om de jongen te laten grazen.

Als deze mogelijkheid ontbreekt, worden multivitaminesupplementen bovendien opgenomen in de vogelrantsoen, het eiwitniveau in het voer moet ten minste 14% zijn.

Fokkerijkarakteristieken

Vanwege de hoge hoeveelheid geconsumeerd voer, worden vogels in de regel geslacht wanneer ze de 5 kg gewichtsmarkering bereiken, waardoor alleen de waardevolle, in de fokkerij, individuen overblijven om verdere nakomelingen te verzekeren.

Ondanks de factor van hoge voeropname, heeft het ras een hoge terugverdientijd, vanwege het feit dat de output van vlees van één persoon 80% bereikt. Bij het voeren zijn de vogels niet kieskeurig. Een complex gespecialiseerd voer voor kippen, graan, gras en wortelgroenten kan worden opgenomen in het rantsoen van een linda.

Troep van ganzen Linda

Naast voedsel en verlichting is een van de kenmerken van het fokken van Linda-ganzen een speciale relatie tot de jeugd. In de periode van 28 tot 49 dagen groeien ganzen in vluchtveren, waardoor de gevoeligheid van kuikens voor harde geluiden en andere irriterende factoren sterk toeneemt.

Hiermee moet rekening worden gehouden door nageslacht te isoleren van mogelijke geluidsbronnen. Bij het voeren van het broed moeten scherpe bewegingen worden vermeden.

Ziekte, preventie en behandeling

Linda ganzen, net als andere vogels, zijn gevoelig voor verschillende ziekten, vooral met ongepaste zorg. De belangrijkste vereisten voor het voorkomen van morbiditeit zijn het handhaven van de netheid van het huis, tijdige vaccinatie en gebrek aan crowding. In de regel wordt het huis onderworpen aan een grondige behandeling en ontsmetting voordat de jonge dieren worden afgezet.

Alle beddengoed moet worden vervangen, het witwassen gebeurt op de binnenmuren en het plafond. De kuikens worden gevoed met een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat en glucose de dag nadat ze zijn uitgebroed, om de algemene immuniteit te versterken en de weerstand van pathogene pathogenen te verhogen.

In de eerste weken van het leven worden kuikens ingeënt tegen virale enteritis, waaraan leden van dit ras vaak vatbaar zijn zonder de juiste preventieve maatregelen. Om de incidentie van jonge salmonella te voorkomen, kuikens om de drie maanden worden gevoed met preparaten die thean bevatten.

Ziekten gevonden in lind ganzen:

 • Enteritis is viraal.
 • Salmonellosis.
 • Pasteurellosis.
 • Aspergillose.
 • Gimenolepitoz.
Wanneer een ziek persoon in het vee verschijnt, wordt de zieke vogel onmiddellijk geïsoleerd in een aparte kamer en wordt desinfectie in het huis uitgevoerd om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Sterke en zwakke punten

Samenvattend kunnen we de belangrijkste punten benadrukken en een beschrijving van de belangrijkste voor- en nadelen van het ras verzamelen.

Karkas linda

De nadelen zijn onder meer:

 • Moeite met fokken bij afwezigheid van vrije toegang tot het reservoir. Ondanks het feit dat de teelt van linda bij afwezigheid van toegang tot water mogelijk is, heeft dit een aanzienlijke invloed op de uiteindelijke waarde van het vee.
 • Hoge incidentie hymenolepitis van jongeren. Voor preventie is het raadzaam om de voergansalgen te mengen.
 • beriberi. Het Lindovskaya-ras is buitengewoon vatbaar voor beriberi, vooral in de eerste helft van de lente. Om dit te voorkomen worden vitaminecomplexen en vers gras aan het voer toegevoegd.
 • Hoge ruis. Linda communiceert actief met elkaar via kakelen, terwijl de trek van enkele tientallen individuen behoorlijk opvalt.

Maar de bovengenoemde nadelen omvatten meer dan de voordelen van het ras:

 • Koude winterhardheid en uithoudingsvermogen. Landa verdraagt ​​zowel extreem koude als hoge hete temperaturen, waardoor het fokken van linda in veel regio's mogelijk is. De enige voorwaarde is de afwezigheid van tocht die de ganzen van Linda letterlijk niet verdragen.
 • vroegrijpheid met een uitstekende smaak. Op de leeftijd van 5 maanden krijgt de vogel ongeveer 7 kg gewicht, en tegen het jaar kan het gewicht 9-11 kg bereiken, maar vanuit het oogpunt van hoge voeropname is het slachten van jonge mensen nuttiger wanneer ze een gewicht van 5-7 kg bereiken.
 • hoog productie van eieren tegen andere vleesrassen. Gezien de goede voeding en de normale leefomstandigheden in het huis, zijn de kippen van dit ras in staat om eieren te leveren gedurende bijna de gehele lente.
 • indicatoren nageslacht overlevingspercentage. Linda-kuikens, evenals volwassenen, worden gekenmerkt door een hoog uithoudingsvermogen en goede immuniteit, wat bijdraagt ​​aan het overleven van het nest van meer dan 90%.
 • rust in karakter. Linda is niet in conflict, kan goed opschieten met andere vogels uit haar buren, wat het mogelijk maakt om deze ganzen in een gemeenschappelijk pluimveehuis te vestigen.
 • hoog terugverdientijd. De winstgevendheid van het fokken van lindovskih ganzen met het juiste gehalte overschrijdt 100%, ondanks de hoge mate van consumptie van voedsel en energie.

conclusie

Gans en vogel op de vlucht

De beschikbaarheid van fokken, goede eigenschappen, het ontbreken van overmatige eisen voor de verzorging, voeding en onderhoud, zorgen er ongetwijfeld voor dat de watervogels van de Linda een van de meest waardevolle vertegenwoordigers van deze industrie vormen, zoals blijkt uit de vele recensies van ganzenhouders.

Boeren beoordelingen

Ikzelf heb dit ras niet gehouden en houd dit niet vast. Maar ik hoorde over haar anders. Eén had, zo'n gans legde ongeveer 20 eieren en ging zitten en kwam uit. De andere twee ganzen droegen ongeveer 50 eieren en kwamen niet uit. Een andere vriend heeft ook twee ganzen die elk ongeveer 30 eieren dragen en gaan zitten om uit te komen.

Een andere vriend had drie ganzen, ik weet niet hoeveel ze vervoerd hebben, maar ik weet dat niet één gans ging zitten. En ik had ook een vriend, zo'n twee ganzen werden gedragen van 20-30 eieren en gingen zitten om te broeden, maar ze zaten slecht ... Forum Fermer.ru

Linda in het weiland zal nooit vlees opnemen, integendeel, het is onwenselijk om groot te wandelen. Dit is een industriële vogel en het is wenselijk om het te voeren, dan zal het vergelijkbaar zijn met het aangegeven gewicht. Ptitsevody.ru

Linda zelf bracht dit jaar van Bashkiria met. Yazykovo Blagovarskiy stoeterij. Er was helemaal geen afval, 100% overleefde nu 75 dagen lang, goede gusachas wegen 6,5-7 kg, de vogel is gewoon super. Forum International Compound

Pin
Send
Share
Send
Send