Over de boerderij

Topdressing en kunstmest voor aardbei in de herfst

Pin
Send
Share
Send
Send


Competent voederen van aardbeien in de herfst voor de winter is een belangrijke stap in de verzorging van de bessenplant. Je kunt het volgende jaar alleen een rijke oogst krijgen als je alle regels voor bemesting in deze periode kent. Verderop in het artikel zullen we beschrijven hoe aardbeien op de juiste wijze en hoe te voederen, en ook voorbereidingen treffen voor de winter.

Waarom en wanneer is de herfstvoeding

Aardbei is geen erg grillige plant. Ze is in staat om te groeien en enige tijd vrucht te dragen zonder speciale zorg. Maar toch, voor de volledige ontwikkeling van de struiken zijn noodzakelijke voedingsstoffen die het fruitgewas uit de grond ontvangt.

In de loop van de tijd is de grond uitgeput, wat aanzienlijk wordt weerspiegeld in de staat van de overblijvende plant. Zonder bruikbare elementen worden de struiken zwak, nemen de kwantiteit en kwaliteit van het gewas af.

Aardbeien hebben speciale aandacht nodig na het vruchtlichamen, omdat tuincultuur alle krachten op de ontwikkeling van bessen zal ontdooien. Om de verbruikte voorraden te herstellen en een goede oogst voor het volgende jaar te krijgen, is het noodzakelijk om aardbeien in de herfst te voeren. Het gebruik van meststoffen tijdens deze periode helpt de plant:

 • immuniteit verbeteren;
 • zal middelen verzamelen voor overvloedige vruchtvorming voor het volgende seizoen.
Topdressing voor aardbeien is noodzakelijk voor een goede oogst voor het volgende jaar.

Voedingsstoffen dragen bij aan het behoud van vocht in de bodem, waardoor de vorstbestendigheid van de cultuur aanzienlijk toeneemt.

Geplant jonge zaailingen van aardbeien hebben ook een herfstdressing nodig. De toepassing van meststoffen helpt de zaailingen om wortel te schieten en de winterperiode veilig te doorstaan.

In de herfst is het alleen nodig om aardbeien te voeren na het einde van de vruchtontwikkeling. Dit kan het beste worden gedaan na een paar weken na de laatste oogst.

De exacte periode hangt af van de plantenvariëteit, de klimatologische omstandigheden van de teelt en het type kunstmest.

Voor vroege ontwikkelingsculturen kunnen voedingsstoffen vroeg in de herfst aan de grond worden toegevoegd. Late en remontante variëteiten kunnen de vruchtzetting pas in oktober beëindigen. Planten die hun laatste oogst halverwege de zomer weggeven, worden twee keer goed bemest. De eerste bemesting valt in augustus of begin september en de tweede bemesting wordt in anderhalve maand uitgevoerd.

Hoe aardbeien te bevruchten in de herfst in september

Gebruik voor het voederen van aardbeien na het oogsten:

 1. Organische meststof. Dergelijke stoffen bevatten alle voedingsstoffen die nodig zijn voor de plant. Ze verbeteren de structuur van de bodem aanzienlijk, verhogen het ademend vermogen en zorgen voor maximale vochtretentie. Om de bodem te verrijken, voegt u organisch materiaal toe, zoals vogelpoep, compost, mest, humus en houtas.
 2. Minerale meststoffen. Voor de herfstvoeding van de fruitplant worden meststoffen gebruikt, waaronder fosfor en kalium. Deze stoffen dragen bij aan de rijping van de scheuten, waardoor het gewas zich beter kan voorbereiden op overwintering. Ook verhogen fosfor-kaliummineralen het aantal ontluikende toppen voor het volgende seizoen.
Het wordt afgeraden om in de late herfst stikstofhoudende stoffen te introduceren, omdat deze in staat zijn de ontwikkeling van struiken voor vorst te veroorzaken. Een dergelijk ongewenst proces kan leiden tot de dood van de kweek bij lage luchttemperaturen.
Gietende aardbeien met organische meststof

Voer bes vogel uitwerpselen

Meestal, als een organische meststof voor de herfst voederen, wordt kippenmest gebruikt. Het vermogen van voedingsstoffen is niet minderwaardig aan mineralen. Zwerfvuil herstelt de zuurbalans van de grond en verbetert de microflora.

Deze meststof wordt na het snoeien en verplanten tussen de rijen geplaatst. Het aantal kippenmest mag niet meer bedragen dan twee kilogram per vierkante meter. Een te grote overvloed in de grond in de herfst kan leiden tot een toename van stikstof in de grond, wat onaanvaardbaar is voor overwintering.

Het belangrijkste effect van vogelpoep vindt in het vroege voorjaar plaats. Wanneer de sneeuw begint te smelten, dringt de meststof geleidelijk in de grond met vocht. Aardbeien beginnen snel te groeien en krijgen de nodige voeding.

Gerecycleerde pluimveemest herstelt de zuurgraad van de grond onder aardbeien

Mest voor tuinaardbeien

Gebruik voor het voeren van aardbeien goed verteerde mest. Het kan in het gangpad worden geplaatst tijdens het graven of slurry rond de plant maken. Om een ​​vloeibare organische oplossing te bereiden, hebt u het volgende nodig:

 • een liter mest;
 • acht tot tien liter water.

De verwerking van het mengsel drong twee dagen aan vond plaats met de berekening van vijfhonderd milliliter per struik.

Watergift moet heel voorzichtig gebeuren, omdat de oplossing, als deze direct op de bladeren en het wortelgedeelte van de struik terechtkomt, de plant kan beschadigen.

Bemesting van aardbeienvoer in vloeibare vorm is alleen mogelijk in het vroege najaar. Later kan de introductie van natte stoffen leiden tot de dood van de wortels bij de eerste significante afname van de luchttemperatuur.

Juiste toepassing van mest als najaarsdressing helpt de fysieke eigenschappen van de bodem te verbeteren en verbetert de uitwisselingsabsorptie. De plant zal alle noodzakelijke componenten krijgen die zullen helpen om de afweer van het immuunsysteem te vergroten en alle voorwaarden te creëren voor het verkrijgen van een overvloedige oogst volgend jaar.

Mest kan zijn activiteit gedurende drie jaar laten zien, en op kleigrond twee keer zo lang.

Aardbeien water geven met toevoeging van verwerkte mest

Compost en humusbehandeling

Ondergedompelde compost en klaar humus verzadigen de grond met vele componenten die nodig zijn om het plantenleven te verbeteren. Dergelijke organische meststoffen in de herfst worden gebruikt als mulch om vocht te behouden en de bodemstructuur te verbeteren.

Deze nuttige stoffen strooien de struiken en vormen een voedingslaag tegen vorst.

Dode compost verzadigt de grond met essentiële mineralen

Hoe as te voeden

Houtas bevat veel nuttige sporenelementen. Meststof is verzadigd met een grote hoeveelheid kalium en fosfor, die nodig zijn voor aardbeien in de herfst.

Eén vierkante meter gebruikt honderdvijftig milligram organische as. In zijn pure vorm is het verspreid over de struiken of gebruikt als mulch, verbindend met humus of compost.

Ash - als een soort aardbeimeststof

Minerale voeding voor een goede oogst

Gebruik voor het bemesten van aardbeien in de herfst gekorrelde of verpoederde kaliumfosfaatmeststoffen. Ze kunnen worden verspreid tussen de rijen bessen of als oplossing worden gebruikt.

Om het vloeibare mengsel te bereiden moet het worden verdund in een emmer van tien liter:

 • tien gram superfosfaat;
 • twintig gram kaliumzout.

Watergift vindt uitsluitend plaats in het gebied tussen de rijen. De oplossing in contact met de struiken kan het plantaardige deel verbranden.

Het is noodzakelijk om te werken met stoffen van chemische oorsprong volgens de gebruiksaanwijzing die door de fabrikant bij het preparaat is geleverd.
Aardbeien superfosfaten kunnen droog of verdund worden gebruikt

Gemengde meststoffen in oktober voor de winter

Voor het meest effectieve herstel van een plant vóór de winterslaap worden vaak mengsels van organische meststoffen met mineralen gebruikt. Dergelijke verbindingen bevatten het maximale aantal bruikbare elementen.

Met succes gebruikt door veel ervaren tuinders als een oplossing:

 • tien liter water;
 • honderd gram houtas;
 • eetlepel nitrofoski;
 • tien gram kaliumsulfaat.

Het mengsel kan worden gebruikt voor het besproeien van de struiken. Onder elke plant wordt niet meer dan vijfhonderd milligram van dergelijke kunstmest toegepast.

Bij het planten van aardbeien in de herfst, is het goed om aan de pits een dergelijke combinatie van nuttige componenten toe te voegen:

 • drie kilo humus;
 • vijfentwintig gram superfosfaat;
 • vijf gram kaliumchloride.

Het land rond elke jonge plant voor de winter wordt gemulleerd met humus of compost. Het is ook goed om de planten water te geven met een 3% -oplossing van ferrosulfaat. Verwerking wordt alleen uitgevoerd in gevallen van ziekten van ontbindingsbessen. In plaats van kopersulfaat is het gewenst een bordmengsel te gebruiken.

Om een ​​goede oogst te hebben, is het echter noodzakelijk om niet alleen in de herfst, maar ook in de lente en het hele seizoen voor de bes te zorgen. Een goede voeding van aardbeien in de herfst helpt alle aardbeienstruiken te behouden na overwintering en hun productiviteit te verhogen.

Bekijk de video: Josta ecolawn Compoststrooier (Juni- 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send