Over de boerderij

Varianten van het maken van een compostput en een composter met uw eigen handen

Pin
Send
Share
Send
Send


Een van de beschikbare en voedzame meststoffen die het tekort aan waardevolle sporenelementen met het herstel van de bodemstructuur opvullen, is compost. Het kan in afgewerkte vorm worden gekocht of kan rechtstreeks op de locatie worden gekocht, waardoor de put op een gemakkelijke manier kan worden uitgerust. Over hoe je een compostkuil in de tuin kunt maken met zijn eigen handen en opties voor zijn productie, zullen we later bespreken.

De doelstellingen van de compostput van de tuin in het land

In elke boerderij is er organisch afval:

 • groente- en fruitreiniging;
 • droog gras;
 • bijgesneden takken;
 • toppen van tuin gewassen;
 • papier, doekafval (natuurlijk);
 • vogelpoep en mest, etc.

Als je ze vult met een speciaal ingerichte plek, is het na enige tijd mogelijk om een ​​voedingsstoffenmengsel voor de tuin en moestuin te krijgen. De bodem na de introductie van organische stof is niet alleen verrijkt met waardevolle stoffen, maar verbetert ook de microbiologische omgeving, raakt los, waarop bijna alle in het land geteelde culturen positief reageren.

Voor elke zomerverblijf wordt compost beschouwd als de eerste assistent. Ten eerste is het niet nodig om huishoudelijk en plantaardig afval van de werf op te slaan en te exporteren. Ten tweede is het niet nodig om geld uit te geven aan de aankoop van afgewerkte organische meststoffen.

De aanwezigheid van de compostkuil vergemakkelijkt het proces van gebruik van de toppen na het oogsten van de bedden. Eerder verbrandde plantresten gewoon. Nu oogsten velen voedingsstofmengsels ervan, die in de lente verspreid zijn over de tuin en de tuin.

Het fermentatieproces duurt ongeveer 8 maanden, dus het is aan te raden om 2-3 compostputten tegelijk in te stellen op de site.
Compostput helpt bij het verwijderen van plantaardig afval en helpt het te verwerken tot kunstmest

De voordelen van de compostput in het land

Compostplaats in het huisje lost de volgende problemen op:

 • zorgt voor gedeeltelijke recycling van organisch afval;
 • Kunstmest behoudt vocht wanneer het op de grond wordt toegepast, waardoor gunstige omstandigheden worden gecreëerd voor het groeiseizoen;
 • als de put volgens de regels wordt gelegd, zullen de planten en de grond niet worden blootgesteld aan infectie met verschillende ziekten, in tegenstelling tot de verkregen voedingsstofmengsels;
 • het is vrij eenvoudig om een ​​gat uit te rusten, omdat alle materialen bij de hand zijn;
 • als je je houdt aan de technologie van het maken van compostputten, onaangename geur verspreidt zich niet over de hele site.

Manieren om een ​​plaats te organiseren voor de productie van compostset. Als een optie, maak het zelf of koop een speciale composter. Het belangrijkste voordeel van de container onder de organische stoffen is een meer esthetisch uiterlijk, dat ontbreekt in de gebruikelijke put.

Bovendien verdwijnen geurproblemen zelfs in de beginfase van fermentatie van de ingebedde lagen. Het mobiele en compacte ontwerp kan periodiek worden verplaatst naar een andere hoek van de binnenplaats, het oppervlak met felle kleuren beschilderen en een extra gedeelte decoreren. Het is heel eenvoudig om een ​​compostbak te maken, de nodige materialen zijn altijd beschikbaar in het huisje.

Als je een put in het land hebt, kun je daarin al het beschikbare onkruid weggooien

Het kunnen zowel houten planken als leisteen zijn. Het belangrijkste bij de montage om te voldoen aan de vereisten voor de composter.

Wat is beter om te bouwen voor compost

Velen vragen zich af hoe ze een plaats voor compostering beter kunnen regelen. Aan de ene kant levert het kloppen van een eenvoudige constructie uit afvalmateriaal geen problemen op.

Maar zelfs dit primitieve proces heeft enkele eigenaardigheden, terwijl het negeert welke geen kunstmest van hoge kwaliteit mag krijgen. En soms is zelfgemaakte mix, genaamd voeding, moeilijk. Aan de andere kant is het mogelijk om fouten in het ontwerp en de assemblage van de structuur te voorkomen als u een kant-en-klare composter koopt. Deze oplossing heeft echter een tweede kant van de medaille - een extra uitgavenpost.

Als je geen gat wilt graven, kun je een composter maken.

Daarom kan ondubbelzinnig worden beargumenteerd dat elke manier om een ​​composterfaciliteit in te richten voordelen en nadelen heeft. Bovendien zijn er veel verschillende technologieën voor constructie. Bijvoorbeeld als optie, Fins. Wanneer in plaats van de put een houten kist construeren.

Je kunt de voor- en nadelen van de put en de composteerder evalueren aan de hand van deze tabel.

Composter putstempel
voordelentekortkomingenvoordelentekortkomingen
eenvoudige installatiebij het bouwen van een put, moet men strikt de regels volgen voor het leggen van lagencompact ontwerp laat het uiterlijk van de tuin niet onder druk komen te staanhoge kosten
mogelijkheid om verschillende materialen te gebruikenontbindingsproces vindt alleen plaats in het warme seizoenkan naar elke hoek van de site worden verplaatst (mobiliteit)een zorgvuldige benadering nodig bij het kiezen van een composter (houdt rekening met de functionaliteit en duurzaamheid van het materiaal)
minimale uitgaven voor regeling (of het ontbreken daarvan)onbelemmerde penetratie van knaagdieren en ander ongediertehandig ontwerp dat toegang geeft tot alle delen van de vuller
geen speciale vereisten voor de locatiekeuze (alleen de aanwezigheid van schaduw)de verspreiding van onaangename geur op de sitegeen onaangename geur
in de put geëlimineerde droogtabsbreekbaarheidde aanwezigheid van isolatie zorgt voor een continu proces van ontbinding van componenten

Hoe maak je een compostkuil met je eigen handen

Compostkuil kan worden uitgerust door een kuil met een diepte van 80-1,2 m te graven. Deze methode is eenvoudig, maar heeft meer nadelen. Het is lastig om de put te onderhouden, het zal nodig zijn om de vuller regelmatig te roeren, en dit zal moeilijk zijn om te doen. Het is bekend dat de onderste laag sneller ontbindt in de put. Het is erg moeilijk om het vanaf de bodem te krijgen, dus begrenzers met een hoogte van 50-80 cm worden vaak boven de grond geïnstalleerd.De planken kunnen planken, een kettingschakel, leisteen, schilden en andere materialen zijn. En in dit geval zal het nodig zijn om alleen met 30-60 cm te verdiepen.

Bij het maken van de lay-out op de site, moet worden opgemerkt dat de hoogte van de put binnen 1-1,2 m moet zijn en dat de breedte van de zijkanten niet groter mag zijn dan 1,5 m. Als we grote parameters als basis nemen, rijpt het nutriëntenmengsel niet door gebrek aan zuurstof en verstoorde luchtcirculatie.
Compostput kan eenvoudig worden gegraven of betonnen

De volgorde van het vervaardigen van een compostkuil, verzonken in de grond met een derde:

 1. Om een ​​plaats onder het object vrij te maken en met pinnen de bovenkanten van de zijkanten te markeren.
 2. Graaf een greppel tot een diepte van 40 cm volgens de beoogde maat.
 3. Klop een kist uit 4 staven en planken, laat openingen (2 cm) tussen de planken om de luchtcirculatie te waarborgen. Op het onderste deel van de constructie moeten steunen van 50-70 cm zijn (ze worden ondergedompeld in de grond wanneer ze zijn geïnstalleerd).
 4. Installeer de doos in de voorbereide put.
 5. Leg de onderkant van de inkeping met vurenbladeren, stro of kleine takken met een laag van 10 cm.
 6. Verdere lagen moeten worden afgewisseld met droge en natte bladwijzers. Om het afbraakproces te versnellen, is het aan te bevelen elke laag te verplaatsen met stikstofhoudende additieven (mest, groen gras, vogeluitwerpselen, enz.).
 7. Top van de vulling met vruchtbare grond (dikte van 15-20 cm).
 8. Om warmte te besparen, wordt het aanbevolen om de doos met een film te bedekken. Van tijd tot tijd moet het worden geopend voor luchten.
 9. Als katalysator is het mogelijk om componenten te gieten met een warme oplossing van mest of vogelpoep.
 10. De inhoud van de put moet 1-2 keer per maand worden gemengd. Als de stabiele warmte wordt vastgesteld, wordt de rijpende compost bevloeid.
Meststof in de compostkuil rijpt ongeveer 6-8 maanden. De eerste is de onderste laag. U kunt het proces versnellen door speciale additieven te gebruiken die de bladwijzer intensief ontleden.

Technologie, hoe je een stomp kunt maken in het huisje

Een plastic vat kan worden gebruikt om een ​​zelfgemaakte composter te maken. Het voordeel van het apparaat is dat de verouderingstijd van de meststof wordt teruggebracht tot 4-8 weken.

Om een ​​structuur te bouwen, hebt u de volgende materialen nodig:

 • polymeer vat met een deksel met een capaciteit van 150-200 ml;
 • boord;
 • nagels;
 • lus;
 • grendels (4 stuks);
 • bouten met ringen en moeren;
 • gegalvaniseerde pijp of dikke metalen staaf (dit element moet de container draaien, dus het moet duurzaam zijn).
Compleet huisje voor kleine gezinnen

De volgorde van installatie van de composter:

 1. Raak het frame af (het ontwerp is een X-vormig zijelement verbonden met de twee onderzijden van de contour, de afmetingen worden genomen rekening houdend met de hoogte van het vat). De dikte van de boom moet worden genomen rekening houdend met het gewicht van de volledige capaciteit.
 2. Bedek het vat en boor een doorgaand gat in de bodem en bovenkant. De diameter van het gat moet overeenkomen met de parameters van de buis of staaf. De as zal vervolgens op het frame rusten.
 3. Knip de deur uit in de zijkant van de container en repareer het op de scharnieren. Bevestig aan drie zijden de clips. Van geïmproviseerde middelen maken het handvat.
 4. Door het gehele oppervlak van het vat om doorgaande gaten te maken om luchtcirculatie te garanderen.
 5. Op verschillende plaatsen rijd lange nagelsdat zal als verdeler dienen. In plaats van spijkers kunt u noppen gebruiken, die met bouten worden aangedraaid.
 6. Rijg de as door het middelste gat (pijp) en bevestig de uitstekende uiteinden op het frame.

Dankzij de mogelijkheid om het ontwerp te draaien, kunt u de opvulling gemakkelijk en eenvoudig mengen. Dit moet u één keer in 5-7 dagen doen.

Wat kan niet in de put of compost worden geladen

De term organisch afval betekent niet alle ophopende afval, maar bepaalde componenten die, samen en in de juiste verhouding, het fermentatieproces ingaan, transformerend dankzij micro-organismen tot een voedzaam product voor de bodem en planten.

Compost gemaakt van verboden ingrediënten zal gevaarlijk zijn voor de bedden.
Het is absoluut onmogelijk om rotte groenten en fruit in de composter te gooien, evenals ziek gras.

Wat kan niet in de compostput worden gedaan:

 • onkruidgras - het bevat giftige stoffen en vergiften, evenals zaden die onder gunstige omstandigheden zullen ontkiemen;
 • citrusschil - het gehalte aan essentiële oliën in de reinigingen verdrijft wormen en andere ondergrondse bewoners die betrokken zijn bij het fermentatieproces;
 • naar de toppen van aangetaste gewassen - sporen en pathogene bacteriën sterven niet wanneer de plantenresten worden afgebroken, daarom draagt ​​onjuiste compost bij tot de infectie van grond en planten na toepassing op de site;
 • kleine aardappelen - er zal geen schade aan de grond en gewassen zijn, maar het zal op de hoop ontkiemen;
 • groente- en fruitresten die een hittebehandeling hebben ondergaan - de vitaminesamenstelling van dergelijke componenten is zeer schaars;
 • gevallen appels of pruimen getroffen door ziekten;
 • verwende bakkerijproducten - wanneer verwend, wordt brood bedekt met schimmel of schimmel, later sporen slaan jonge scheuten;
 • insecten verzameld uit de bedden - hun larven hebben goede overlevingskansen, na het betreden van de bodem zullen ze zich actief ontwikkelen;
 • botten (vissen en andere huisdieren) - ze zijn lang aan het rotten, daarom zal de site binnen enkele jaren eenvoudig verstopt raken.

De regels voor het maken van compost zijn eenvoudig, ze moeten zeker worden overwogen bij het organiseren van een hoop of composter voor kunstmest. Het is de moeite waard eraan te denken dat het doel is om een ​​voedingsmengsel te verkrijgen, dat bijdraagt ​​aan de snelle groei van zaailingen en overvloedige vruchtvorming.

Bekijk de video: ZtringZ: het maken van 2 varianten van de Eiffeltoren (Juni- 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send