Over de boerderij

5 manieren om de zuurgraad van de bodem thuis te bepalen

Pin
Send
Share
Send
Send


Veel tuinders hebben oogproblemen. Ze voegen op tijd meststof toe aan de grond, wieden de tuin van onkruid, geven water, maken de grond los, maar de planten groeien nog steeds slecht. Van groot belang voor de goede ontwikkeling van tuingewassen is de zuurgraad van de grond. Over hoe de zuurgraad van de bodem thuis te bepalen, zullen we verder praten.

Bodemzuurgraad

Micronutriënten, die in de grond komen, worden na chemische reacties omgezet in ionen, die actief worden geabsorbeerd door planten. Hoe meer waterstofionen achterblijven na de reacties, hoe groter de zuurgraad van de grond. In een zure omgeving zijn de meeste tuinbouwgewassen niet vrij om te groeien en te eten.

Laag oplosbare zouten lossen perfect op in zure grond, het metaalgehalte neemt toe. Hierdoor zijn de planten vergiftigd, accumuleren ze schadelijke stoffen die de invoer van nuttige elementen verhinderen.

Hoe de zuurgraad thuis te bepalen

Om de mate van waterstofactiviteit en de zuurgraad aan te geven, is het gebruikelijk om de pH-waarde te gebruiken.

pH 7,0 is een neutraal medium in de bodem. Deze indicator komt overeen met schoon water. Als de pH lager is dan 7.0, wordt de grond zuur, boven - alkalisch.

Zuurgraad hangt af van natuurlijke omstandigheden en van de resultaten van menselijke activiteit. De zure omgeving is typisch voor regio's met een vochtig klimaat, alkalisch - voor plaatsen met droog weer.

Misschien maakt elke tuinman zich zorgen over de juiste ontwikkeling van zijn gewassen. Daarom kan de zuurgraad van de bodem onafhankelijk worden bepaald.

Bodem pH-schaal

Een speciaal apparaat gebruiken

Ontdek de zuurgraad met een speciaal apparaat - de gemakkelijkste manier. Eerst moet je een uitsparing in de grond maken, na het opruimen van vreemde objecten (stenen, takken, gras). Giet er dan zuiver gedestilleerd water in, want alleen het heeft een neutraal medium.

Zodra het water reageert met de grond en vuil wordt, moet u de peilstift gedurende 1 minuut in het water laten zakken. Daarna geeft het instrument de waarde van de zuurgraad weer.

Raak de sonde van het apparaat of het water in het gat niet met uw handen aan. Anders zal het resultaat onbetrouwbaar zijn.
pH-meter voor grond

Volgens de planten op de site

Op zure grond Komkommers, courgettes, tomaten, aubergines, pompoen, aardappelen, duindoorn, krenten, kruisbessen, citroengras, rozen, geraniums, pioenen, narcissen, tulpen groeien goed.

In de grond met neutraal medium Kool, bonen, erwten, wortelen, bieten, radijs, selderij, peterselie, appel, peer, pruim, kers, framboos, tuinaardbeien, dahlia's, irissen voelen goed.

Voor planten die een voorkeur hebben voor alkalische grond omvatten: kornoelje, berberis, meidoorn, arnica, lila, jeneverbes, ceder, kweepeer, paars, abrikoos, moerbei, edelweiss, lavendel.

In dergelijke omstandigheden wordt het niet aanbevolen om de bedden te knippen. Tuingewassen zullen hier slecht zijn.
Snijboon groeit goed in neutrale grond

Over onkruid

In een zure omgeving groeien ze het liefst: zegge, ivan da maria, varens, weegbree, paardenzuring, paardestaart, wilde rozemarijn, veldmunt, heide, korenbloem, zilverkruid, driekleur violet, paardenbloem, klaver, kamille.

De neutrale omgeving trekt adonis, zaaien distel, veldwinde, brandnetel, quinoa, rode klaver, herderszak.

Als brandnetel in de tuin groeit, betekent dit dat de grond een grote hoeveelheid voedzame organische elementen bevat.

In alkalische grond groeien witloof, gevlekte melk, tijm, salie, Badan, distel en mosterd.

Euphorbia gespot geeft de voorkeur aan alkalische grond

Krijt gebruiken

Twee volle eetlepels land van de site om in een fles te doen. Giet er dan vijf eetlepels warm water en een theelepel krijt in, die eerder in poeder is gemalen. Plaats de rubberen vingertop op de fles en verwijder er lucht van. Daarna moet je het schudden.

Als de vingertop recht gaat, betekent dit dat de grond zuur is. Als het maar half is opgeblazen, is het lichtjes zuur. Als veranderingen niet optreden - neutraal.

Bepaling van de zuurgraad met krijt: de vingertop zwelt niet, dus de grond is neutraal

Lakmoespapier

Bepaling van de zuurgraad met behulp van teststrips is de meest nauwkeurige methode. Je kunt ze in de winkel kopen voor tuiniers. Ze worden verkocht in de vorm van een set van 50 - 100 strips samen met een kleurenschaal van pH-waarden.

Plaats voor het experiment grond en schoon water in een verhouding van 1: 4 in de tank, waarna alles goed moet worden gemengd.

Na het verschijnen van het aarden sediment, is het noodzakelijk om het lakmoespapier enkele seconden in het water te laten zakken. Binnen een minuut moet er een kleur op de strip verschijnen waarmee de pH van de grond gemakkelijk kan worden bepaald.

De Litmus-indicator voor het bepalen van de zuurgraad van de grond is de meest betrouwbare en beproefde methode.

Hoe de zuurgraad in het land te verminderen of te verhogen

Als uit metingen is gebleken dat te zuur medium in de bodem van het huisje de overhand heeft, moet het worden gedeoxideerd. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:

 1. Kalk, eerder geblust met water, wordt per 100 deel op de grond aangebracht:
 • sterk zure pH-waarde - 50-75 kg;
 • gemiddeld zuur - 45-45 kg;
 • zwak zuur - 25-35 kg.
 1. Met kalksteenmeel (een andere naam is dolomiet) het is niet alleen mogelijk om de zuurgraad van de aarde te verminderen, maar ook om het te verzadigen met magnesium, calcium en ook andere sporenelementen. Maar deze methode zal inferieur zijn aan snelheid van gebluste kalk.
Hoe fijner dolomietmeel, hoe sneller de chemische reacties in de bodem.

Bereken de benodigde hoeveelheid meel is niet moeilijk:

 • sterk zuur medium - 500 - 600 gram per 1m2;
 • gemiddeld zuur - 450-500 gram per 1m2;
 • licht zuur - 350-450 gram per 1m2.
 1. Calciumhoudende stoffen kunnen ook de pH verlagen:
 • Verpletterd krijt voor 1m2 300 gram wordt in de sterk zure grond gebracht, 200 gram met matig zuur en 100 gram met licht zuur.
 • Veenas moet worden bemest met een maat die 4 keer hoger is dan de kalkaanvulling.
 • Houtas wordt gebruikt in een hoeveelheid van 100-200 gram per 1m2.
 1. De gemakkelijkste manier om bodems te deoxideren is speciale middelen te kopen voor de normalisatie van de grond.

Als de grond een alkalische omgeving heeft, moet deze worden aangezuurd:

 1. Met behulp van organische stof, zoals verse mest, bladcompost, hoogveen, veenmos, gerafeld zaagsel en naalden. Deze stoffen verzuren de aarde langzaam, maar werken lang.
 2. Minerale verbindingen helpen de alkaliteit van de omgeving sneller te verminderen dan organisch:
 • Colloïdale zwavel verhoogt de zuurgraad aanzienlijk. Het is noodzakelijk om het in de winter tot een diepte van 10-15 cm te maken, het resultaat verschijnt over ongeveer een jaar.
 • IJzer sulfaat is sneller, hiervoor heb je 10 meter nodig2 neem 0,5 kg van de stof.
 1. De snelste methode is om zuuroplossingen te gebruiken:
 • 50 ml zwavelzuur verdund in 10 liter water. Dit volume is ontworpen voor 1m2 tuin perceel;
 • 1-2 eetlepels citroenzuur gemengd met 10 liter water.

De zuurgraad van de bodem is de belangrijkste indicator voor plantengroei en -ontwikkeling. Voor de absolute meerderheid van tuinbouw- en fruitgewassen is een neutrale omgeving het meest gunstig. Om dergelijke omstandigheden te bereiken, kunt u de grond tijdig deoxideren of aanzuren.

Bekijk de video: 133rd Knowledge Seekers Workshop Aug 18 2016 (Oktober 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send