Over de boerderij

Gebruiksaanwijzing meststof nitroammofoska tuin

Pin
Send
Share
Send
Send


Nitroammofoska is een complexe minerale meststof. Het bevat de drie belangrijkste macronutriënten voor plantenvoeding: stikstof, fosfor en kalium (NPK). Over het gebruik van kunstmest in de tuin hieronder praten.

Doel en samenstelling van nitroammofoski

De stof heeft de vorm van afgeronde korrels van roze of grijsachtige tint. Ze worden gemakkelijk opgelost in water en in de grond, zodat ze geschikt zijn voor:

 • toepassing op de bodem;
 • kunstmest irrigatie;
 • spuiten.

Elke korrel bevat een complex van chemische verbindingen. De totale massafractie van stikstof, fosfor en kalium is ongeveer 50%, wat als een zeer goede indicator wordt beschouwd. In de bodemoplossing werkt stikstof in twee vormen: nitraationen en ammoniumionen (dit is de naam nitro en ammonium). Fosfor wordt voorgesteld door drie ionen. Deze variëteit verbetert de opname van voedingsstoffen. Kalium is meestal aanwezig in de vorm van sulfaat, wat zorgt voor extra verrijking met een kleine hoeveelheid bruikbare zwavel. Schadelijk chloor, in de regel, nee.

De specifieke samenstelling is zeer variabel. Het populairst is de gelijke verhouding van stikstof, fosfor en kalium (elk 16%). Er zijn andere verhoudingen (19: 9: 19, etc.).

Voor- en nadelen van kunstmest

Het bereik van complexe minerale meststoffen is vrij uitgebreid en soms is het moeilijk om de namen te begrijpen.

Korrels van de voorbereiding van nitroammofosk close-up

onderscheid

Ammophoska en diammofoska - hebben vergelijkbare basiscomponenten (NPK), aangevuld met magnesium en een vrij grote hoeveelheid zwavel. Stikstof uit ammoniumfosfaat (ammoniumion) accumuleert niet in de vorm van nitraten in planten, maar verdwijnt gedeeltelijk na aanbrengen (uitgeloogd, verdampt uit de grond).

nitrophoska soms verschijnt als een analoog van nitroammofoski, maar in eerste instantie zijn er verschillen tussen hen. Nitrophoska bevat bovendien magnesium, maar het heeft slecht oplosbare fosforverbindingen en schadelijke chloor is vaak aanwezig. Stikstof is slechts in één vorm aanwezig - nitraat.

Nitroammophos en Ammophos - tweecomponentenstoffen (stikstof en fosfor zonder kalium).

Moderne productie geeft een gelijk signaal tussen nitroammofoskoy en azofoskoy. Op de verpakking kan de ene naam de hoofdnaam zijn en de andere naam tussen haakjes.

voordelen:

 • Universaliteit: geschiktheid voor alle grondsoorten en verschillende gewassen.
 • Het optimale aandeel van basisbatterijen.
 • Componenten vullen elkaar aan en versterken elkaar.
 • Pellets geen hapering, ze verbrokkelen prachtig.
 • Het medicijn is zeer oplosbaar.

Belangrijke beperkingen:

 • Een aanzienlijk deel van de stikstof bepaalt het tijdschema voor het maken van nitroammofoski voor meerjarige bloemen, bomen en struiken: alleen tot halverwege de zomer (om de winterhardheid niet te verminderen).
 • Groenten moeten in de eerste helft van hun groeiseizoen worden bemest. zonder de dosering te overschrijden, anders bestaat er een risico op accumulatie van nitraten en een slechtere gewasveiligheid.
 • Voor aardbeien en aardbeien zijn toegestaan ​​twee voorwaarden - in het voorjaar en onmiddellijk na vruchtlichamen.

Instructies voor gebruik in de tuin

Macroelement complex NPK is nuttig voor alle planten - kas en bodem, eenjarige en meerjarige, groente en fruit, evenals decoratief. Tomaten, rozen, druiven en wortelgroenten worden bijzonder goed gereageerd. De opbrengst van veel gewassen neemt met 25-75% toe.

Verpakking van de bereiding van nitroammofosk

Gebruiksaanwijzingen zijn vrij eenvoudig:

 1. Lente prikopka in pristvolny cirkels van bomen en struiken: 40-100 g per plant.
 2. Voorplanten en voorzaaien (continu) aanbrengen: droog in de lente, bij het graven (van 250 tot 800 g per 10 vierkante meter). Bij het graven in de herfst kunt u alleen op zware leemgrond gieten: lichte en middelzware bodems zullen stikstof 'verliezen' door de lente.
 3. Toevoegen aan het gat (voor het planten van zaailingen en zaailingen, bij het leggen van knollen en bollen):
 • 4-10 g onder aardappelen, zaailingen van groenten en bloemen;
 • 50 g per struik; 100 g in de boom.

De korrels zijn goed gemengd met de grond en beschermen de wortels tegen direct contact.

 1. Hilling van aardappelen - voeg 3 kg per honderd toe
 2. Meststofirrigatie in de eerste helft van het groeiseizoen: 10-20 g per emmer water (1-2 vierkante meter):
 • gazon - na elke knipbeurt;
 • wilde aardbei - in de lente en na vruchtzetting;
 • fruitbomen en struiken - in het voorjaar en na de bloei;
 • groenten, bloemen - 1-3 keer per seizoen, met een interval van 1-2 weken.
 1. Bladverkleining: 15 g per emmer water (warm) - 1-2 keer per seizoen (s'avonds overvloedig de bladeren van boven en van beneden bevochtigen).
In een glas - 180 g, in een eetlepel 14 g, in een thee - 5 g.
Voor gebruik moet het medicijn worden gemengd met aarde.

Compatibiliteit met andere geneesmiddelen

Het is NIET aan te raden om te mixen:

 • met kalk en houtas;
 • met kippenmest en mest;
 • met minerale stikstofmeststoffen;
 • met fosfaat- en kalimeststoffen in de vorm van poeder en kleine kristallen (met korrels - het is mogelijk).

Het is toegestaan ​​om te combineren met fungiciden (middelen voor ziekten) - behalve die welke koper en zwavel bevatten.

Beveiligingsmaatregelen

Meststof is gemarkeerd met de derde gevarenklasse - stof met een laag risico. Niet giftig. Gebruik bij het werken met hem standaard beschermende kleding, volg de hygiënevoorschriften. Kan niet voor andere doeleinden worden gebruikt. In geval van contact met de maag, moet u geactiveerde kool innemen en een arts raadplegen als de huid en ogen worden aangetast - afspoelen met stromend water.

Gemengd met de grond meststof bestrooid planten

Opslagcondities en houdbaarheid

Nitroammofoska is niet explosief, het ontsteekt met grote moeite - alleen in het centrum van een sterk vuur. Het geeft geen giftige gassen af, maar kan ontsteking van andere stoffen veroorzaken.

Wordt tijdens opslag niet aangekoekt. Vanwege de oplosbaarheid moet worden beschermd tegen water.

Op de gesloten fabriek verpakking fabrikanten geven een garantie van 1,5 jaar, en op de geopende - zes maanden. Verder nemen de nutritionele eigenschappen geleidelijk af en neemt de ontvlambaarheid toe.

Tool beoordelingen

Druzhnik S.I. (regio Kaluga): "Onlangs begon ik aardappels te bemesten met Nitroammofoska: een theelepel per putje, daarna giet ik ze uit en voor de derde keer strooi ik tijdens de bloei.De productiviteit is anderhalf keer toegenomen."

Pronina Elena (Rostov): "We hebben niet altijd de mogelijkheid om mest te brengen, dus moeten we de rozen met mineraalwater voeden, verschillende opties proberen, ik vind het effect van Nitroammofoski heel goed, we geven het 4 keer, tot half juli, en dan - houtas."

Sturm G.P. (regio Amur): "Ik strooi de nitroammofoska in de lente onder bessenstruiken - krenten, kamperfoelie, frambozen, doe er een of twee handen onder elke struik, dan los, na de bloei, op kleine eierstokken, bespuit ik het met hetzelfde gereedschap - 10 eetlepels van 10 liter water.

Connegen Vera (Altai Krai): "Ik gebruik Nitroammofoska op druiven, ik geef het water aan het begin van de zomer en na de bloei geef ik bladdeklaag, in onze delen kunnen we de druiven niet overvoeren, dus ik geef niet aan organisch materiaal."

Ageev Alexander (regio Moskou): "In mijn tuin is Nitroammofoska de belangrijkste minerale meststof, ik spreid het in het voorjaar voor het ploegen van de rollator.Reuten aardappelen, wortelen, bieten, kool, tomaten.Tot halverwege de zomer produceer ik nog steeds een paar vloeibare verbanden.Ik klaag niet over de oogst."

Bekijk de video: Je gazon bemesten. Stap 5 - organische meststoffen en je grasmat. (Oktober 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send