Over de boerderij

Hoe compost te maken van boombladeren in zakken

Pin
Send
Share
Send
Send


Op elke tuin staan ​​veel verschillende bomen en struiken. En elk van hen laat in de herfst bladeren vallen. Bovendien zijn er na de oogst hele hopen plantaardig afval. Waar leg je al deze rijkdom neer? Sommige tuinders sturen ze gewoon met afval, anderen verbranden ze. Beide oplossingen zijn onjuist. Al deze ingrediënten kunnen worden gebruikt om compost te maken. Veel mensen vinden echter redenen om geen rechtszaak te beginnen met de voorbereiding ervan. Een van de redenen is het gebrek aan ruimte voor de bouw van een kuil of land voor hopen. Maar het blijkt dat humus kan worden bereid in zakken.

Voordat u gaat nadenken over het maken van bladhumus in zakken, moet u de algemene concepten begrijpen.

Compost is een kunstmest gemaakt van de bladeren van bomen en plantenafval.

Voor compost kan naast bladeren en plantenafval voedselverspilling zoals granen, fruit, groenten en zelfs theebladeren worden gebruikt.

Voors en tegens van bladcompost

Wat is het voordeel van compost? Een vraag om deze vraag te beantwoorden is moeilijk. Om het belang ervan in de landbouw te begrijpen, is het noodzakelijk om de belangrijkste voordelen op te noemen.

 • de voorbereiding van humus verlicht de tuinman van de problemen met het exporteren van tuinafval, evenals wat voedselverspilling;
 • geen kosten vereist. Alle componenten bevinden zich direct onder de voeten in de tuin;
 • het is een milieuvriendelijke meststof die verzadigd is met micronutriënten en humus;
 • na het in de grond te hebben geïntroduceerd, wordt het los en goed ademend. Met andere woorden, de bodem begint te "ademen";
 • gecomposteerde grond houdt vocht goed vast;
 • kan dienen als mulch. Als dat genoeg is, kunnen ze een bepaald deel van de bedden gelijkmatig bedekken. Zijn aanwezigheid op de bedden laat niet toe dat het onkruid ontspruit en behoudt het vocht van het wortelsysteem van de plant;
 • humus liggend op de bedden trekt vogels aan, en soms egels, die planten redden van schadelijke insecten of slakken;
 • erin prolifereren gunstige bacteriën en schimmels die bijdragen aan de afbraak van organische componenten. Er worden wormen in gekweekt, die aan de ene kant de grond losmaken en aan de andere kant - gebruikt kunnen worden om te vissen;
 • elimineert de tuinman om te zoeken naar een plek om te verbranden;
 • natuurlijk product, dat de tuinman uit oververzadiging van zijn perceel met allerlei chemische meststoffen elimineert.
Voorbereiding van compost in zakken - een weinig gebruikte methode onder tuinlieden

De nadelen zijn onder meer:

 • sommige bladeren die platte vormen hebben, zijn begiftigd met de eigenschap dat ze met elkaar in een dichte massa samenkomen, wat het rotproces compliceert;
 • snelle verdamping van vocht. Om het afbraakproces te garanderen, moet u de compost vaak water geven.

Na het bekijken van de voordelen van compost, kunt u proberen de technologie van de productie ervan te begrijpen.

Technologie van het koken van vel humus in zakken

Het belangrijkste onderdeel voor de productie van gevallen bladeren zijn bomen. Compostering wordt aanbevolen in de volgende volgorde.

Selectie en inkoop van componenten

Onderdelen voor de bereiding kunnen dienen als gebladerte, gemaaid gras, kleine takken van bomen en ander plantaardig afval. De technologie van het werkstuk is hetzelfde voor alle legmethoden, inclusief de voorbereiding in zakken.

Compost leven is afhankelijk van boomsoorten. Producten van loofbomen zoals berken, eiken, esdoorn en alle fruitbomen ontleden sneller. Het eindproduct van dergelijke grondstoffen kan binnen een jaar worden verkregen. De grondstoffen van groenblijvende en naaldbomen ontbinden langzaam, en de verouderingsperiode neemt toe tot 2-3 jaar.

Bladeren kunnen met de hand worden verzameld met behulp van ventilatorharken. Zo'n hark beschadigt de stelen en wortels van planten niet. Waar geen struiken en bomen zijn, is het loof beter om gazonventilatorharken te verzamelen. Tuinstofzuigers worden veel gebruikt voor inzameling.

Compostbladeren mogen niet worden aangetast

Ze kunnen werken in de zuig- en blaasmodus. Wanneer u in de zuigmodus werkt, worden de bladeren met een stofzuiger aangezogen in een speciale verzameling die deel uitmaakt van de stofzuigerset. In de blaasmodus kunnen de bladeren in afzonderlijke stapels worden verzameld. De stofzuiger is gunstig omdat deze, voordat de bladeren naar de collectie worden gestuurd, deze verplettert. En tot slot, als de bladeren moeten worden geoogst van grote gazons, dan is het het beste om een ​​grasmaaier te gebruiken.

Avid-tuinders kopen hun eigen grasmaaiers of stofzuigers. Deze mechanismen zijn zeer nuttig, omdat ze producten malen en verzamelen in speciale collecties die bestaan ​​uit een zak of mand. Deze tuinman is bevrijd van fysieke arbeid om naar een bepaalde plaats over te brengen.

vergruizing

Voordat de bladeren worden gelegd voor compost, moeten ze worden geplet. Als ze zijn geassembleerd met een stofzuiger of grasmaaier, zijn ze al verpletterd. Als de bladeren op een andere manier worden geplukt, dan voor hun slijpen, kunt u een speciale bladmolen gebruiken, mulcher genaamd.

Het verzamelde blad moet met de hand of met een shredder worden versnipperd.

Bladwijzer voor composteren

Geoogst en versnipperd gebladerte wordt gelegd op de plaatsen waar de compost rijpt. Dit kan een put zijn, een omheinde composthoop of losse containers of strakke plastic zakken.

Verzamelde bladeren passen in geselecteerde containers en worden licht aangedrukt.

Om gunstige omstandigheden voor bladrot te creëren, is zuurstof nodig. Daarom moet de zak op verschillende plaatsen worden doorboord.

Voordat je de toekomst van de humus in de tas gaat leggen, moet je onderaan een laag van de top van de grond leggen. Daarna is de zak gevuld met andere componenten.

Om het rotproces te versnellen, moet er voldoende vocht in de zak zijn. Bovendien moet vocht gedurende de gehele rijpingstijd worden gehandhaafd. Gezien deze omstandigheden mogen plastic zakken niet worden vastgebonden, maar open worden gelaten. Als de herfst of de lente te droog is, moeten de bladeren in de zak bevochtigd worden met water.

Compostmateriaal moet rijk zijn aan vocht.

Tuincompostzakken kunnen worden gekocht bij elke tuinierwinkel. Ze moeten zwart en dicht zijn.

In de vorm van componenten voor de bladwijzer kan niet worden gebruikt:

 • dierlijke reststoffen: strooisel, kleine botten en ander vleesafval;
 • gebruik vers gesneden en overblijvend onkruid, evenals overblijfselen van het wortelsysteem van de plant;
 • afval van zieke planten;
 • verse mest;
 • afval dat giftige stoffen en toxines bevat.

Stikstof toevoeging

Om het verval te versnellen, wordt het aanbevolen om stikstofrijke planten aan de zak toe te voegen. Deze planten omvatten grasgras, brandnetel, smeerwortel en anderen. Als na een tijd in de compost geen sporen van rotting verschijnen, dan moet dit worden toegevoegd aan de samenstelling van stikstofbiopreparaten.

Naast de compost, kunt u planten toevoegen die rijk zijn aan stikstof.

rijping

De compost die op deze manier is bereid, wordt in open zakken gelaten om te rijpen.

De vervaltijd kan variëren van 1 tot 2 jaar, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Om uniforme omstandigheden van rotten, composteren, tijdens het rijpen te creëren, is het raadzaam om verschillende keren te mengen.

Apparaten voor productie

Fabrikanten hebben veel apparaten voor compostering ontwikkeld. Het gebruik ervan is echter alleen voordelig in grote bedrijven. In dergelijke organisaties worden compost in grote volumes gemaakt en is het gebruik van kleine apparatuur niet rationeel.

Voor de bereiding van humus in afzonderlijke suburbane gebieden, maar ook in krappe omstandigheden, is het voldoende om de apparaten te gebruiken die al in dit artikel zijn opgeroepen.

Tuinstofzuiger - een handig apparaat voor het verzamelen van bladeren

Deze apparaten omvatten:

 • ventilator- en gazonharken - ze zijn ontworpen om te verzamelen;
 • tuinstofzuigers en grasmaaiers - gebruikt voor verzamelen en slijpen;
 • Mulcher - Geschikt voor slijpen.

De meeste tuinders weten dat de bodem in de loop van de tijd is uitgeput, wat betekent dat je geen goede oogst op dergelijke landen mag verwachten. Daarom moet de bodemvruchtbaarheid jaarlijks worden verhoogd. Het verbeteren van de bodem vergt enkele jaren.

Compost in zakken zal dus elke tuinier geld besparen en zal de vruchtbaarheid van de grond elk jaar behouden.

Bekijk de video: Hoe kan ik composteren? - (Oktober 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send