Over de boerderij

Wat is compost en hoe doe je dat zelf?

Pin
Send
Share
Send
Send


Het jaarlijkse gebruik van de site voor de teelt van verschillende gewassen zorgt voor een grote uitputting van de bodem. Om zijn vruchtbaarheid te herstellen is periodiek meststof vereist. Een van de meest betaalbare soorten voedsel met een rijke samenstelling van voedingsstoffen is compost. Dergelijke meststoffen kunnen met hun eigen handen in het land worden gemaakt.

Wat is compost

Compost is een soort organische meststof die op zichzelf kan worden geoogst met behulp van verschillende huishoudelijke en plantaardige afvalstoffen. Hoogwaardige samenstelling met mineralen en waardevolle sporenelementen, gelijk aan humus. Nutriëntenmengsel bereikt gereedheid als gevolg van afbraak van organische stoffen onder invloed van warmte en vocht. Een composthoop wordt geïdentificeerd met een levende biologische reactor. Het proces van het omzetten van afval in een waardevol voedingsproduct vindt plaats als gevolg van intensief ontwikkelende micro-organismen.

Compostvoorbereiding is geen tijdrovend proces, maar de technologie heeft nog steeds enkele functies. Alleen de juiste samenstelling is in staat om de vitale krachten van de bodem te herstellen, de vruchtbaarheid te vergroten en de structuur te verbeteren. Recepten en methoden voor het oogsten van organische meststoffen zijn er in overvloed. Elke ervaren tuinier heeft zijn eigen exclusieve geheimen, die bestaan ​​uit het gebruik van verschillende additieven, de combinatie van bepaalde componenten, enz.

Degenen die niet vooraf hebben gezorgd voor de plaatsing van de compostkuil, krijgen verpakte humus aangeboden. Maar voordat u koopt, moet u informatie over de fabrikant verzamelen, anders kunt u na het bemesten van het land een neutraal of negatief resultaat krijgen.
Natuurlijke compost is rot organisch afval.

Waar is van gemaakt?

Wat de verleidelijke aanbiedingen ook zijn om de afgewerkte compost te kopen, u kunt het persoonlijk bereide product alleen volledig vertrouwen. Voor organische meststoffen kunt u gebruik maken van:

 • afval en groente / fruit schoonmaken;
 • eierschalen (alleen van eieren die geen hittebehandeling hebben ondergaan);
 • theebladeren, koffiedik;
 • gemaaid gras;
 • droge bladeren;
 • turf;
 • huisdier-mest, vogeluitwerpselen;
 • dunne twijgen, stengels;
 • papier, natuurlijke stoffen, veren (onbewerkte grondstof);
 • stro, schaafsel, kaf van zaden.

Alle of een deel van de ingrediënten worden in een bepaalde volgorde in een doos of kuil gedaan. Om het fermentatieproces te starten, is het noodzakelijk om een ​​gunstige temperatuur en hoge luchtvochtigheid te creëren.

Compost wordt gemaakt van de resten van fruit, groenten, eieren, stro en andere dingen.

De volgende ingrediënten mogen niet in de composter of pit worden gedaan:

 • plantaardig afval en fruit, warmtebehandeld (er zijn praktisch geen bruikbare sporenelementen in, de samenstelling is niet-nutritioneel);
 • onkruid gras (alle soorten onkruid bevatten giftige of giftige stoffen die gevaarlijk zijn voor de bodem en gewassen);
 • planten die zijn aangetast door ziekten of plagen (compost met deze component veroorzaakt de verspreiding van de ziekte op de bodem en planten);
 • synthetisch materiaal (het is niet onderworpen aan het proces van ontbinding en rot);
 • citrusafval (etherische oliën remmen afbraak, een groot aantal korsten kan de zuurgraad van de bodem verhogen).
Volgens populair gerucht kan compost uitwerpselen van honden, katten en gebruikte toiletvuller toevoegen. Experts raden het gebruik van dit type afval niet aan, omdat in producten van dieren het leven gevaarlijk kan zijn voor wormen voor de gezondheid van de mens. Omdat ze zich in een warme en vochtige omgeving bevinden, overleven ze perfect en vullen ze vervolgens met succes frambozen, aardbeien en ander fruit.

Sterke en zwakke punten

Om de volledige voordelen van het gebruik van compost te waarderen, moet u rekening houden met het effect ervan op de bodemomgeving en planten.

 • De compost bevat een grote hoeveelheid waardevolle mineralen en sporenelementen in de juiste verhouding. Bij vrijgave in de bodem treedt een snel uitwisselingsproces op, waardoor het tekort aan ontbrekende stoffen direct wordt gecompenseerd.
 • Organische stof in combinatie met de bodem vormen een enkele structuur. Na zware irrigatie of regen blijven micronutriënten op het oppervlak, in tegenstelling tot minerale meststoffen, die worden afgezet in de diepere lagen van de bodem.
 • Compost is ademend en luchtig, waarmee het de structuur van de grond in de bovenste lagen kan verbeteren. Dit is belangrijk voor de normale ontwikkeling van het wortelstelsel.
 • De samenstelling van de meststof omvat een grote hoeveelheid humusdie de vruchtbaarheid van het land vergroot.
 • Overvoedende planten met organische is bijna onmogelijk. Alle componenten zijn van natuurlijke oorsprong. Ze ondergaan natuurlijke vervalprocessen zonder de grond te verontreinigen met verschillende gifstoffen.
 • Organische compostmeststof is het meest betaalbaar manier om de bodem te verrijken met voedingsstoffen.
Deze compost heeft bijna geen gebreken en is volledig vermengd met aarde.

Compost heeft praktisch geen nadelen. Het is echter vermeldenswaard dat u bij het plaatsen van een composthoop of put een plaats moet kiezen weg van het recreatiegebied en thuis, aangezien het proces van verval gepaard gaat met het vrijkomen van een onaangename geur. Bovendien trekt dit object vliegen, mieren en andere insecten aan. Het plaatsen van een speciale doos, die is uitgerust met deuren, helpt problemen met een dergelijke buurt te voorkomen. Het isoleren van een composthoop op deze manier heeft ook een esthetische waarde, een hoek van het perceel zal er niet saai uitzien.

Hoe maak je een compostdoos met je eigen handen

Voor het organiseren van het verzamelen van organisch afval om kunstmest te verkrijgen, wordt aangeraden om een ​​compostdoos te gebruiken. Het maken van opslag is volledig eenvoudig, volgens eenvoudige regels.

Vereisten voor het ontwerp van de site

Om ervoor te zorgen dat de container aan alle vereisten voldoet, is het belangrijk om er rekening mee te houden bij het samenstellen ervan:

 • zijwanden moeten openingen hebben die luchtcirculatie mogelijk maken (u kunt 2 cm openingen tussen de planken laten);
 • er is geen dergelijk element als de onderkant in de doos;
 • de aanwezigheid van een deksel zal de stroming van water tijdens zware regens beperken (overmatig vocht zal de ontwikkeling van schimmel veroorzaken);
 • het onderste gedeelte van de doos moet worden geopend om de meststofinname te waarborgen (de samenstelling rijpt sneller van de bodem).

Materialen voor de vervaardiging van organische meststoffen

Voor de vervaardiging van de compostdoos zijn geselecteerde staven en platen geselecteerd. Je kunt ook houten schilden gebruiken. In plaats van een houten afdekking wordt vaak een frame gebruikt dat is bekleed met polyethyleenfolie of polycarbonaat. Het fixeren van individuele elementen van de container wordt uitgevoerd door hardware en loops (ontgrendelen van fragmenten).

De optimale afmetingen van de doos: hoogte - 1 m, breedte - 1,2 m.

Instructies voor het maken

 1. Om de plaats van plantaardig puin onder de compostkast te verwijderen en de zode laag te verwijderen. Voer markup op de tekening uit.
 2. Graaf gaten in de hoeken van een diepte van 35-50 cm voor de installatie van steunen.
 3. Installeer de steunen in de putten, lijn ze verticaal uit en vul ze met grind tot de helft van de diepte. Het resterende deel van het grondoppervlak wordt met cement gegoten.
 4. Na 1-2 dagen nadat het cement is uitgehard, vul de cementvulling met aarde.
 5. Verbind de steunen langs de boven- en onderkant met staven (aan 4 zijden).
 6. Schuif de planken op de omtrek van het frame, openingen van 2 cm voor luchttoegang. Aan één kant of aan beide zijden van de bodem moet het bord aan de scharnieren worden bevestigd zodat het kan worden geopend om kunstmest te verzamelen.
 7. Rust de bovenkant uit met een ontgrendelingsdeksel, uit verschillende platen geslagen zonder gaten.
Alvorens de doos te monteren, wordt aanbevolen om alle houten elementen te behandelen met een antiseptische oplossing om het hout te beschermen tegen schimmel en meeldauw.
Compostbox-optie

Hoe een composthoop te maken

Als een optie om in een van de hoeken van het perceel een composthoop te koken. Een hoop betekent niet zomaar een willekeurige stortplaats, maar een systematische verzameling organisch afval. De plaats is beter om te kiezen in de schaduw, de componenten drogen uit in de zon. Schaduwrijke beschutting biedt het nodige vocht, dat het proces van verval gunstig beïnvloedt. Wormen, pissebedden en andere micro-organismen dragen ook bij tot de ontbinding.

Juiste materialen

Voor de composthoop hebt u turf (als strooisel) en een organische bladwijzer nodig, waaronder:

 • gebroken takken en stengels van planten;
 • keukenafval;
 • fijn papier en kledingresten;
 • hooi, stro;
 • mest, etc.

Voor de teelt van de hoop rond de perimeter beplante bonen of sierheesters. Je kunt het gebied ook beschermen met een laag hek.

De composthoop wordt altijd in lagen uitgelegd.

Kooktechnologie in het land

Het opstellen van composthopen kan op elk moment van het jaar worden gedaan, behalve in de winter. Om dit te doen, verwijdert u in een geselecteerd gebied een laag aarde van ongeveer 20 cm en vult u de resulterende uitgraving met turf (een laag van ten minste 10 cm). Turfkussen zal bestand zijn tegen isolatie die lekkage van voedingsstoffen voorkomt, niet erger dan dakbedekking of polyethyleen. Volgende stapel alle componenten in lagen.

Het is onmogelijk om willekeurig alle organische afval te dumpen, het fermentatieproces kan zich niet ontwikkelen, of de ingrediënten zullen gewoon rotten en bedekt raken met een schimmel. Lagen liggen op een zodanige manier dat natte componenten worden afgewisseld met droge componenten. De dikte van groene planten moet binnen 20 cm zijn, mest en bottenmeel - 5 cm, huishoudelijk afval - 15 cm.

Goed uitgeruste hoop in totaal bevat tot 70% van de plantenresten, tot 10% van de grond, tot 20% mest of ander organisch materiaal. Sommige tuinders raden aan om elke laag te bedekken met bollen vruchtbare aarde (5-7 cm dik). De bovenkant is bedekt met stro of hooi en heeft een bos hete oplossing voorbewerkt op basis van vogelpoep of mest.

Voor de composthoop wordt een zone toegewezen met de afmetingen: breedte - 1,2 - 1,5 m, hoogte - 1-1,2 m.

veroudering

Organische bladwijzer rijpt gemiddeld 8 maanden. Elke tuinier geeft toe dat dit te lang is, daarom wordt de output gevonden in een gefaseerde opstelling van verschillende compostputten of het gebruik van speciale preparaten, die, dankzij bacteriën, het ontledingsproces versnellen. Compostrijping is ook mogelijk in zakken.

Compost rijpt ongeveer 8 maanden

Dergelijke middelen worden gemaakt op basis van natuurlijke componenten, ze kunnen geen schade toebrengen aan de bodem of de planten. Het medicijn Ambico Compost (Gringo) biedt bijvoorbeeld een rijping van kunstmest in slechts 6-8 weken.

Hoe te bepalen of de compost klaar is

Afgewerkte compost kan worden geïdentificeerd aan de hand van de karakteristieke donkere kleur van de compositie. Het moet kruimelig, vochtig zijn en geen stank veroorzaken. Gerijpte kunstmest heeft de geur van bosgrond.

Door de regels voor het maken van compost na te leven, kunt u de voedingsmix voor de tuin regelmatig met uw eigen handen aanvullen, zonder extra geld aan kant-en-klare meststoffen te spenderen.

Bekijk de video: Hoe kan ik composteren? - (Juni- 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send