Over de boerderij

Het gebruik van ijzeren vitriool in tuinieren in de herfst

Pin
Send
Share
Send
Send


In het arsenaal van een boer is er een bewezen, betrouwbaar medicijn - ijzersulfaat. Er is nog steeds vraag naar, ondanks de opkomst van veel nieuwe chemicaliën. De redenen voor populariteit: een breed scala aan toepassingen, lage toxiciteit, redelijke prijs. Wat voor medicijn het is, hoe het te verdunnen en vervolgens de tuin te behandelen, zullen we verder vertellen.

De samenstelling en afgiftevorm van ijzeren vitriol

IJzersulfaat wordt overigens ferrosulfaat genoemd. Vanuit chemisch oogpunt is het een zout, ijzersulfaat. Het ziet eruit als kleine kristallen (soms - poeder) met een groenachtige kleur met een blauwachtige (turquoise) of geelachtige tint.

Kopersulfaat (kristallen met een rijke blauwe kleur) is geen analoog of ijzersubstituut, elk heeft zijn eigen recept en taken.

IJzersulfaat wordt verkocht in tuin- en ijzerhandel, retailverpakkingen zijn meestal 200 of 250 g. De massafractie van de nuttige stof (sulfaat) - 53% (graad 1) of 47% (graad 2); in termen van puur ijzer - 20%.

De sulfaten van het ijzer sluiten omhoog

Voorbereiding van de werkoplossing (algemene regels)

Een waterige oplossing van ferrosulfaat in verschillende concentraties in de tuinbouw is veel gevraagd. Het wordt aangebracht met behulp van een spuitpistool, in sommige gevallen - met een borstel. Bereid het heel gemakkelijk voor.

Vloeistof wordt alleen bereid in glazen, plastic of geëmailleerde containers.

Water om te fokken is wenselijk om zachte regen of sneeuw te maken. De resulterende vloeistof is een antisepticum, heeft een zure reactie.

Compatibiliteit met andere geneesmiddelen

Bij het mengen van sulfaat van ijzer met alkaliën (bijvoorbeeld met kalk), vindt chemische interactie plaats en veel eigenschappen worden geneutraliseerd en verloren. Maar dergelijke mengsels worden in de landbouw soms als matige (zachte) fungiciden gebruikt.

Het wordt niet aanbevolen om ferrosulfaat te combineren met andere fungiciden, met op malathion gebaseerde insecticiden (Karbofos, Fufanon, Aliot, Iskra M, Alatar, Inta-CM).

IJzersulfaat is compatibel met veel medicijnen, fungiciden en insecticiden.

dosering

De oplossing van ferrosulfaat wordt in verschillende concentraties bereid (verhouding tot 10 liter water):

 • 15% - 1,5 kg;
 • 10% - 1 kg;
 • 5% - 500 g;
 • 3% - 300 g;
 • 1% - 100 g;
 • 0,5% - 50 g
Het soortelijk gewicht van de substantie is ongeveer hetzelfde als dat van water. In een glas - 200 g, in een theelepel - 5 g, in een eetlepel - 16 g Het is onmogelijk om te meten met metalen lepels, plastic te nemen.

Een concentratie van meer dan 1% is zeer effectief, maar het brandt groen en is alleen geschikt voor planten in de rustfase.

Toepassingsgebieden

Blauwe vitriool helpt bij het bestrijden van sommige plagen en plantenziekten, schimmels in huizen en kelders. Werkt als een meststof voor chlorose. Lost de volgende taken op:

 1. Vernieling van korstmossen en mossen in tuin aanplant.
 2. Desinfectie van houtwonden, hol.
 3. Onderdrukking van schimmelinfecties in fruit-, bessen-, sier- en groentegewassen (behandeling en preventie). Beschermingscontact op het oppervlak (zonder penetratie in de plant).
 4. Afname van het aantal van sommige insecten (appel eekhoorn, ongedierte van druiven).
 5. Weerspiegeling van de aanval van knaagdieren (efficiëntie - niet 100%).
 6. Vullen van het gebrek aan ijzer in plantenvoeding.
 7. Het schoonmaken van de muren van schimmel, schimmel in de kelder en in het huis. Houtverwerking.
 8. Desinfectie van landelijke toiletten.

Overweeg verschillende methoden in meer detail.

Het wordt niet alleen voor planten gebruikt, maar ook voor andere doeleinden, zoals het desinfecteren van het toilet

Werk instructie

In elk geval zijn verschillende concentraties nodig. Laten we eens kijken naar de instructies en hoe deze verschilt voor verschillende bomen en struiken.

Bij het vullen van de holte

Door de holte op de fruitboom te sluiten, kunt u de vernietiging van hout stoppen en de levensduur van de plant verlengen. De operatie wordt uitgevoerd aan het einde van het seizoen, na bladval, in fasen:

 • reiniging van de inwendige holte tot gezond hout;
 • desinfectie met ijzeren vitriol (5 procent); soms een sterkere versie aanbevelen (10%);
 • na 4 uur - afdichting (vullen) met cementmortel (cement, zand, kalk in een verhouding van 2: 6: 1 plus water tot crèmige dikte);
 • na drogen - verflaag op lijnolie.

Hoe wonden te behandelen in de herfst bomen

Diepvriezers, brandwonden, mechanische en infectieuze schade aan de schors en het hout worden behandeld met ijzersulfaat (5%) na het doorsnijden van het dode weefsel. De optimale tijd voor dergelijke evenementen is de eerste helft van de zomer.

Het proces van het fokken van ferrosulfaat voor het verwerken van gewassen

Herfst besprenkeling in tuinieren

Na bladval bomen en struiken voer de rustfase in. Dit is de beste tijd voor een geconcentreerde aanval:

 • voor schimmelziekten (coccomycose, cytosporose, septoria, zwarte kanker, korst, moniliose, echte meeldauw, anthracnose, vlekken, roest, botrytis, enz.);
 • op mossen en korstmossen.
Het doel van het werk is niet alleen de strijd tegen bestaande infecties, maar ook preventie om hun voorkomen en ontwikkeling te voorkomen.

Dosering voor de tuin:

 • pit- rotsen (appel, peer, enz.) - 5%.
 • steen fruit (kersen, pruimen, enz.) en decoratief culturen (inclusief rozen), bessen (framboos, bes, kruisbes) - 3%.

De behandeling wordt uitgevoerd door overvloedig sproeien van stammen en takken, evenals pristvolny cirkels en grond in het aangrenzende gebied. Geschatte consumptie - 2 liter per plant. Ze werken bij een positieve luchttemperatuur (vanaf +5) bij rustig en helder weer.

Behandeling in het voorjaar (vóór de zwelling van de knop)

Lente-evenement - analoog van de herfst: dezelfde regels (niet alleen aanbevolen voor rozen). Je kunt niet te laat komen met de deadlines: werk bij het instellen van lage positieve temperaturen (+5 graden of iets hoger), strikt op slaapknoppen. Als de bes al wakker is, raakt deze niet aan.

Bij het behandelen van bomen moet u de beschermingsmiddelen onthouden

Zo'n versproeien van appelbomen in de lente vermindert het aantal schadelijke insecten - het appelbladblok (klimplant).

Spuiten in de herfst en de lente laat een speciale beschermende film achter op de nieren. Vanwege haar knoppen in de lente een paar dagen later wakker worden. Dit wordt meestal als een positief effect beschouwd, omdat het soms voorkomt dat bloemen en eierstokken bevriezen voorkomen.

Programma voor druiven

 1. Stekken in de herfst worden gedesinfecteerd voor de winteropslag (3%).
 2. Slapen stekken vóór lente planten worden gewassen met een oplossing van ferrosulfaat (1%). De nieren worden "geremd", wat bijdraagt ​​aan de groei van de wortels.
 3. In het najaar wordt de jonge wijnstok geplant voor overwintering vóór de schuilplaats behandeld in een concentratie van 3%, volwassen struiken - 5%. Verbruik: van 1 tot 3 liter per struik. Na enige tijd, als het weer nat is, worden de wijnstokken donkerder - dit is een normale reactie.
 4. Het werk wordt herhaald in de lente, na opening, bij een luchttemperatuur boven +4 graden, vóór het begin van de knop. Soms wordt voor de lente de concentratie aanbevolen zwakker te zijn - 1%.

Veel ziekten en plagen van wijngaarden worden onderdrukt - oidium, kussen, wolluis, enz. Onderweg houdt de procedure de opening van de nieren gedurende 1-2 weken tegen (soms is het nuttig om bevriezing te voorkomen).

Er is een mening dat het voorbewerken van druiven en groene vitrioolbomen ervoor zorgt dat ze niet worden verslonden door muizen en hazen. Helaas helpt de methode soms niet. Het wordt aanbevolen geen extra beschermingsmiddelen te negeren.
Het sproeien van druiven helpt bij het omgaan met ziekten en plagen.

Speciaal mengsel

Om schimmelziekten te bestrijden, moet een speciale stof op een groene plaat worden geprepareerd (deze is wetenschappelijk onderbouwd, getest). Meng 50 g ijzersulfaat, 30 g ureum, 20 g gehydrateerde kalk en 10 liter water. De bereide vloeistof wordt niet langer dan een dag bewaard. gespoten:

 • appels, pruimen, kersen in het stadium van de knoppauze;
 • aardbeien in de lente in de groeifase van jong gebladerte;
 • tomaten, aardappelen tijdens het groeiseizoen (minder phytophtoras en de Colorado-aardappelkever).

Extra effecten:

 • de zuurgraad van de substantie is bijna neutraal, brandt niet;
 • toxiciteit is minimaal;
 • componenten versterken elkaar;
 • goede hechting, langdurige bescherming;
 • voedingswaarde (stikstof, ijzer, calcium).

Waargenomen kwantitatieve groei van het gewas, verbetering van de kwaliteit ervan.

Het sproeien van ijzeren vitriol kan zowel in de lente als in de herfst worden uitgevoerd

Seizoensbescherming van rozen in de tuin

Om zwarte vlek op rozen te bestrijden, worden ze besproeid met bladsulfaatijzer (verdund in een concentratie van 0,5 tot 1%, niet meer): vanaf het einde van de lente - verschillende keren (met een interval van 13 dagen).

Kunstmest fruitbomen

Als er een tekort aan ijzer is, vertonen de planten tekenen van chlorose (vergeling, bleking) op jonge bladeren, het oude blad blijft groen; bloemen krimpen. Appelbomen zijn bijzonder gevoelig - ze hebben jonge scheuten. Op grasrijke gewassen treedt chlorose op als overmatige irrigatie van het land met kaliumpermanganaat (het interfereert met de opname van voedsel).

Red bladvoeding met een zwakke oplossing van ferrosulfaat (tot 0,5%): meerdere keren per week. Voor profylaxe is de dosis vijf keer minder - 10 g (2 theelepel) per emmer.

Water geven is minder effectief: in de bodem bindt de stof zich in ontoegankelijke vormen. Chelaatmeststof is noodzakelijk voor wortelvoeding. Het kan onafhankelijk worden gemaakt: combineer 1 liter water, een halve theelepel citroenzuur, een theelepel blauwe vitriol. Het mengsel wordt niet opgeslagen, onmiddellijk bewaterd.

In het dagelijks leven

 • Vroege herfst, vóór het leggen van de oogst, op het oppervlak van kelders en kelders, wordt een middel (van 1 tot 6%) aangebracht door sproeien of borstelen; dan uitblazen.
 • Tegen het huis van schimmel gebruikt sterke concentratie - 15%.
 • Buitentuintoiletten worden besproeid om te desinfecteren en "geur" ​​te verminderen (5%).
Desinfectie van vitrioltuintoilet helpt onaangename geurtjes te verminderen

voorzorgsmaatregelen

Stof behoort tot laag gevaar (3e klas). Brandt niet, ontploft niet.

De inname van een grote hoeveelheid van het geneesmiddel veroorzaakt een algemeen toxisch effect, indigestie, irritatie van de huid en slijmvliezen. Medische noodhulp is vereist.

Met competent landbouwwerk zijn er geen problemen. Het spuiten gebeurt bij rustig weer, in beschermende kleding, in het masker "Petal", in handschoenen. Het is noodzakelijk om bezinking van deeltjes in de luchtwegen, evenals op de ogen, huid en slijmvliezen te voorkomen. In geval van contact, was met water.

Opslag na gebruik

Vervaldatum in strakke verpakking - zonder beperking. Geopende containers moeten worden beschermd tegen vocht, zo snel mogelijk worden gebruikt.

De voor- en nadelen van het medicijn

nadelen:

 1. Ernstige beperkingen aan verwerkingstijd.
 2. Beschermende actie - niet meer dan een halve maan.
 3. Stof wordt gemakkelijk weggespoeld door regen.
 4. Helpt niet tegen bacteriële en virale ziekten.
 5. Overmatige concentratie kan de plant vernietigen (verbranden).
 6. Lage concentratie is nutteloos.

Positieve punten:

 1. Lage kosten van het medicijn.
 2. Lange houdbaarheid.
 3. Goede werkzaamheid tegen schimmels.
 4. Extra ijzervoeding.
 5. Er is geen toxiciteit (in toegestane doses) voor planten, mensen of het milieu vastgesteld.

Iron vitriol is terecht opgenomen in de lijst van gewilde medicijnen. Bij juist gebruik levert het uitstekende prestaties in termen van kosten / effectiviteit, bescherming van planten tegen ziekten en schimmels.

Bekijk de video: Опрыскивание винограда весной железным купоросом (Juni- 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send