Over de boerderij

Oesterzwammen thuis kweken

Pin
Send
Share
Send
Send


De technologie van het kweken en kweken van oesterzwammen thuis met hun eigen handen is vrij eenvoudig, zelfs een amateur kan het hoofd bieden. Voordat u echter gaat werken en champignons gaat kweken, moet u zich vertrouwd maken met de bestaande methoden en vereisten voor de omgeving waarin paddenstoelen zich normaal zullen ontwikkelen. Hoe te beginnen en hoe je het proces van de grond af kunt maken, we zullen het je stap voor stap vertellen, en zelfs een beginner zal gemakkelijk opgelost kunnen worden en paddestoelen kunnen planten.

Voorwaarden voor het kweken van oesterzwammen thuis

Het organiseren van een plaats voor het kweken van paddestoelen kan in kelders, kelders of speciaal ontworpen gebouwen op de datasj zijn. Voor het kweken van oesterzwammen moet je de volgende voorwaarden creëren:

 • mogelijkheid om de temperatuursomstandigheden binnenin in te stellen en te handhaven 10-20 graden;
 • rust de kamer uit ventilatiesysteem voor het verwijderen van koolstofdioxide en lampen met fluorescentielampen;
 • stel de luchtvochtigheidsmodus in 70-90%.

Paddestoelen als gevolg van hun eigenschappen absorberen de elementen van de omgeving, inclusief toxines. Daarom is het belangrijk dat alle oppervlakken in de kelder worden gedecontamineerd geen tekenen van schimmel en ongedierte. Houd netheid aan tot het einde van de oogst.

Bij het kweken van oesterzwammen is het belangrijk om netheid te behouden tot de oogst.
Het temperatuurregime waarin de oesterpaddestoel goed groeit, is beperkt tot markeringen van 20 tot 28 graden.

Manieren om paddenstoelen thuis te kweken

Er zijn verschillende manieren om oesterzwammen thuis te kweken. Elke methode heeft voor- en nadelen, daarom is het aan te bevelen om te lezen met alle subtiliteiten van technologieom de meest geschikte optie te kiezen.

Hoe te verdunnen in zakken met hun eigen handen

Het substraat kan klaar worden gekocht of met eigen handen worden aangeschaft. De beste grondstof voor oesterzwammen wordt overwogen gerststro of tarwe. Pas ook op:

 • hardhoutspaanders;
 • boekweitdoppen;
 • zonnebloem schil;
 • maïskolven en stengels.

Gebruikte componenten nodig vermalen tot 5-10 cm.

Kant en klaar substraat voor het kweken van oesterzwammen

Degenen die net begonnen zijn met het onder de knie krijgen van de technologie van het kweken van paddenstoelen, wordt geadviseerd af te zien van het gebruik van zaagsel. Deze methode is een complexe en speciale behoefte.

Voor gebruik moet het substraat worden vastgehouden ontsmetting materiaal. Om dit te doen, wordt het onderworpen aan een warmtebehandeling.

Stapsgewijze procedure voor het desinfecteren van het substraat:

 • de gehakte grondstoffen worden in een metalen tank of een grote pan gegoten;
 • vul de tank met water (verhouding 1: 2);
 • breng de inhoud van de pan aan de kook en kook ongeveer 2-2,5 uur.

Ready-basis moet zijn nat en zachtmaar overdrijven met water is het niet waard. De juiste samenstelling tijdens het centrifugeren wijst een minimale hoeveelheid vocht toe.

Naast het substraat wordt het zaad (mycelium) in de zak gelegd. Het is niet waard om meteen te kopen, het gaat snel achteruit. Als je de juiste zorg geeft, dan vanaf 1 kg grondstof kun je maximaal 3 kg oesterzwammen krijgen.

De basis van de zakken lag in lagen, waarbij de bal van het substraat met het zaad werd afgewisseld. Tassen zijn goed gevuld, maar zonder aanstampen. Na een sterke hechting snijden de randen van de houder op het oppervlak van polyethyleen door het blad met kruisvormige gaten. Ze moeten worden geplaatst met een interval van 10 cm in een dambordpatroon.

Oesterzwammenzwam in verpakking

Gedurende 2 weken wordt de zak verlaagd in de kelder gedurende de incubatieperiode bij een temperatuur 19-23 graden. Verlichting in dit stadium is niet vereist.

Het grote voordeel van de methode ligt in de eenvoud van de technologie. Echter, slechte vruchtlichamen of de volledige afwezigheid ervan worden vaak waargenomen. In dergelijke gevallen moet u het substraat sorteren en controleren of er schimmel in zit.

Paddenstoelen plukken vindt 1,5 maand na het planten plaats. Verwijder uit één zak twee gewassen.

Stapsgewijze fokkerijtechnologie

Er zijn twee belangrijke manieren om oesterzwammen te kweken: intensief en uitgebreid. In het eerste geval speciaal kamer met gunstige voorwaarden. De tweede methode is de technologie van het kweken van paddenstoelen in de open lucht. De oogsttijd is volledig afhankelijk van de weersomstandigheden.

Als er in de dacha noch een knail noch een kelder is, zou je niet boos moeten zijn. U kunt oesterzwammen direct op de stronken of stukjes hardhout (kastanje, as, populier, beuk, etc.) kweken.

Zaaidata beginnen in het voorjaar bij de oprichting plus temperaturen. Getrimd vóór gebruik gedrenkt gedurende 1-2 dagen. Met een nieuwe boom wordt deze procedure niet uitgevoerd.

In het huisje voor de teelt van oesterzwammen kun je de stronken gebruiken

Maak op de stronken gaten met een diameter 10 mm met verdieping op 5-6 cm. In de gaten leg het zaad en dek af met mos of plakband. Mycelium in de vorm van stokjes is voldoende om in het gat te steken en het met klei te sluiten.

Plaats voor het kweken van paddestoelen is geselecteerd in de schaduw onder de dichte kronen van bomen. Dit is nodig om het drogen van oesterzwammen in het warme seizoen te voorkomen.

Bij het gebruik van boomstammen wordt het graven van gaten en het leggen van nat zaagsel op de bodem voorzien. Vervolgens worden doorweekte stukken hout in de voorbereide inkepingen gestoken en begraven met aarde op een derde van de lengte (minimaal 15 cm). Het interval tussen de stronken moet 35-50 cm zijn.

Verdere zorg voor de paddestoelenbedden is om de grond rond de plano's water te geven. De voorwaarden voor het verzamelen van oesterzwammen vallen vaak op Augustus-september. Zo'n plantage zorgt voor een goede groei tot 5 jaar met de meest genereuze vruchtvorming gedurende 2-3 jaar na het planten.

Over substraatbriketten

Substraat-briketten zijn polyethyleen mouwgevuld met vulmiddel. Op het oppervlak van de film vooraf aangebracht perforatie ronde of andere vorm. Gaten kunnen gelijkmatig over het hele blok worden verdeeld of slechts twee zijden bedekken.

In het eerste geval mogen ze bij het fixeren van briketten niet in contact komen, in tegenstelling tot dubbelzijdige perforaties, waarbij de kruising geen gaten heeft.

De meest populaire zijn de capaciteiten van dergelijke parameters:

 • gewicht - 15 kg;
 • lengte - 70 cm;
 • diameter - 25 cm.
De dichtheid van het substraat in de hoes, de vochtigheidsgraad en het milieu hangen af ​​van de gebruikte grondstoffen en de methode van warmtebehandeling.

Er zijn veel opties voor het plaatsen van substraatbriketten. Ze kunnen worden opgehangen 2-3 stukken touw of hang elk afzonderlijk op het anker. Het gewicht van de zakken is vrij zwaar, wat zorgt voor stabiliteit bij het opslaan van blokken boven op elkaar. Het resultaat is een stevige muur.

Briketten van substraten

Briketten kunnen ook in de schappen worden geplaatst. in verticaal of horizontaal positie. Uitgerekt van de achterkant van de planken, dient het touw als een verzekering tegen instorten of vallen van het substraat. Bij het kweken van champignons thuis, wordt de beslissing over het plaatsen van de zakken genomen op basis van de kenmerken van de kamer.

Voordelen van de methode:

 • handig gebruik;
 • eenvoudige verzorging;
 • een snelle oogst krijgen (na 1,5-2 maanden).

Het nadeel is de extra kosten voor de aankoop van substraatbriketten.

Op de rekken

Briketten of zakken met het substraat en zaden in de kelder of kelder kunnen op de planken worden geplaatst, als de ruimte dit toelaat. De planken zelf moeten van hout of gewalst staal zijn. Blokken worden geplaatst verticaal of horizontaal.

Planken zijn gemaakt van verschillende ontwerpen. Ambachtslui ontwikkelen zelfstandig tekeningen en zorgen voor veiligheidselementen die het vallen van tassen voorkomen. Een van de opties is uitgerust met speciale pinnen op de planken, waarover de blokken worden geplaatst. Dit verhoogt hun stabiliteit.

Schimmelhulzen zijn toegestaan ​​in meerdere lagen, maar niet meer dan drie. Tegelijkertijd moet de afstand tussen de rekken zijn 70 cmen tussen paddestoelzakken - 15-40 cm.

Rekken voor het kweken van oesterzwammen
Bij het installeren van champignoncontainers in 2 of 3 niveaus, is het noodzakelijk om ruimte vrij te laten onder de onderste blokken van minimaal 30 cm om een ​​normale luchtcirculatie te garanderen.

Deze methode voor het kweken van oesterzwammen wordt gekenmerkt door een gemakkelijke implementatie van zorg en oogst. Niet alle huisjes en kelders hebben echter voldoende ruimte voor de installatie van rekken.

Een mycelium maken voor oesterzwammen

Het is gemakkelijk om kant-en-klaar mycelium te kopen, maar u kunt de kwaliteit van de aankoop pas na een paar weken beoordelen. Als een product van lage kwaliteit wordt geïdentificeerd, zal het niet mogelijk zijn om de kosten van grondstoffen en energie te compenseren, zodat veel paddestoeltelers de technologie van de productie van mycelium op zichzelf beheersen.

Mycelium is plantmateriaal, die wordt ingebracht in het substraat voor het oogsten van champignons.

Thuis wordt mycelium voornamelijk geteeld op hout of graan. De methode met hout is geschikt om te gebruiken bij de daaropvolgende herbeplanting van mycelium op hennep. Zo'n zaad heeft een lange houdbaarheid en ziekteresistentie. Het graantype wordt verkregen door de baarmoedercultuur op een substraat van graankorrels aan te brengen.

Mycelium van hoge kwaliteit ontvangen in laboratoriumomstandigheden. Thuis kan dit proces worden herhaald door van tevoren speciale apparatuur te maken:

 • agar;
 • thermometer;
 • pincet;
 • reageerbuisjes;
 • pipet.

Werk vereist ook water, elektriciteit, gas.

Apparaten en het oppervlak waarop u van plan bent het werk uit te voeren, moet u een alcoholoplossing voorontsmetten voor desinfectie.

Stadia van groeiend mycelium

 1. Voor het verkrijgen van baarmoedermycelium afknijpen oesterzwammen (uit het gebied dichter bij de dop) een paar kleine stukjes. Om de afgescheiden fragmenten van bacteriën en parasieten te reinigen, is het aan te raden deze in waterstofperoxide te dopen en de verwerkte stukjes in geperste granen in reageerbuizen te doen. In plaats van een graansubstraat kunt u wortel, havermout of aardappelagar gebruiken.

  De buizen zijn goed gesloten en kunnen worden opgeslagen in een ruimte met een gemiddeld vochtgehalte en een temperatuur van ongeveer 20 graden. Na 2 weken verschijnt er een witte rand in correct voorbereide buizen. Dit is het baarmoedermycelium.

 2. Om een ​​intermediair te verkrijgen moet het mycelium aan de kook brengen graankorrels gedurende 15 minuten. Na afkoelen en drogen worden ze geroerd met krijt en gips (voor 1-1,5 kg korrels neemt u 30 gram gips en 10 gram krijt). Het resulterende mengsel wordt in potten geschonken, het wordt gevuld op 2/3, vervolgens wordt het baarmoedermycelium uit een reageerbuis in een houder geplaatst. De hals van het blik is bedekt met folie, die is gefixeerd met plakband. Opgeslagen staaf in dezelfde omstandigheden als de buizen voor 2-3 weken. Het resultaat is een bank gevuld met granen en de rand - een intermediair mycelium.
 3. Zaaimateriaal wordt op een vergelijkbare manier verkregen, zittend in een schone container met een substraat tussenmycelium. Nadat de groei van het mycelium is uitgevoerd, wordt het overgebracht in zakken of briketten met een substraat waarin paddestoelen zullen worden gekweekt.
Groeiend mycelium in een blik

Zorg voor paddo's tijdens de groei

Na herplanting in de gaten van polyethyleenmycelium, worden de zakken verzonden naar incubatiewat tot 3 weken duurt. Het temperatuurregime mag het niveau van 30 graden niet bereiken, anders wordt het plantmateriaal blootgesteld aan hitteschok.

In dit stadium geen luchten. De ophoping van kooldioxide creëert gunstige omstandigheden voor de ontwikkeling van mycelium. Alleen de dagelijkse reiniging van oppervlakken met het gebruik van chloorhoudende producten is vereist. Dit zal de vorming van schimmels helpen voorkomen.

Vervolgens worden de zakken in een speciaal ingerichte kamer met een temperatuur geplaatst 10-20 graden. Hoe koeler de lucht, de hoed wordt minder verzadigde kleur. Verlichting zou moeten zijn 12 uur met een intensiteit van 5 kW per 1 m2. Elke dag, 1-2 keer het water geven van paddestoelen wordt uitgevoerd met een speciale irrigator.

In de kamer waar champignons worden verbouwd, is er een hoog niveau van sporen in de lucht, dus werk moet worden gedaan in een masker en bril. Dit zal een aanval van allergieën helpen voorkomen.

De winstgevendheid van thuis groeien

Je kunt paddenstoelen in meerdere briketten kweken, die voldoen aan de behoeften van je familie. Maar dit type activiteit met een redelijke benadering wordt soms een middel om extra inkomsten te genereren. Bovendien wordt het verzorgen van champignonbedden niet als moeilijk beschouwd.

Ongeveer 100 kg oesterzwammen krijgen 100 zakken

Als je optimale omstandigheden creëert voor de inhoud van paddestoelbriketten (zakken) en je houdt aan het vastgestelde temperatuurregime, verwijder dan uit één blok echt 3-3,5 kg paddenstoelen. respectievelijk met 100 zakken ontvangt u 350 kg oesterzwammen.

Gegeven de marktwaarde (ongeveer 130 roebel per kg), zal het inkomen 45.500 roebel bedragen. Ongeveer de helft van het geld gaat naar de bijbehorende kosten in verband met het creëren van voorwaarden voor het kweken van schimmels. De nettowinst bedraagt ​​20 485 roebel. De winstgevendheid is in dit geval gelijk aan 75%Terugverdientijd - 5,2 cycli, wat betekent in maanden 13-15 maanden.

Als de afmetingen van het pand u toelaten om 200 zakken te plaatsen, neemt de winstgevendheid toe tot 82% en bedraagt ​​het netto inkomen 40 000-41 000 roebel. Beleggingen werpen hun vruchten af ​​in slechts 3,4 cycli of 9 maanden.

Het kweken van oesterzwammen thuis is best fascinerend en informatief. Door ervaring op te bouwen, kunt u geleidelijk het volume verhogen, waardoor de hobby een klein bedrijf wordt.

Bekijk de video: Workshop oesterzwammen kweken (Juni- 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send