Over de boerderij

Beschrijving van de variëteit pruim Hongaars en zijn ondersoorten

Pin
Send
Share
Send
Send


De Hongaarse pruim is een variëteit die verschilt van andere door zijn uitstekende smaak, hoge opbrengst en lange houdbaarheid. De bijzonderheid van de Hongaar is dat alleen pruimen kunnen worden gemaakt van de vruchten. Andere soorten pruimen zijn hier niet geschikt voor.

Variety Group Description

Er zijn geen exacte gegevens over de oorsprong van de pruim. Men gelooft dat het in de vorm van een hybride als resultaat van overbestuiving van kersenpruim verscheen en de Kaukasus aanzet. Volgens andere bronnen is haar geboorteland Azië. Het is niet bekend wie de varieteit van pruim naar de Hongaar bracht, maar het kreeg zijn naam vanwege het feit dat het in 1900 vanuit Hongarije naar Rusland werd gebracht.

Oorspronkelijk werd het gekweekt aan de kust van de Zwarte Zee. Het was Hongaars Italiaans. Thermofiele variëteit, niet bestand tegen vorst, houdt van hoge luchtvochtigheid en bodem. Maar hij heeft de meest heerlijke en zoete vruchten.

In de loop van de tijd werden veel variëteiten gekweekt die waren aangepast aan vorst en droogte, maar die geen kwaliteitsverlies vertoonden en het vermogen behouden om van hen pruimen te maken. Nu overal gegroeid - van de oevers van de Zwarte Zee tot de regio Leningrad. Voor elke regio heeft zijn eigen, toegewezen rang.

Kenmerken van de plunjer van de groep ukorka

 • de bomen zijn meestal sredneroslye, hoogte van 3 - 4,5 meter. Crohn wees omhoog of ovaal. Roodbruine scheuten, vaak gelegen;
 • zelfvruchtbaar, maar er zijn deels zelfvruchtbare variëteiten;
 • hoge opbrengst;
 • de eerste keer fructifies in 6 - 8 jaar na ontscheping naar een vaste plaats. Er zijn moderne hybriden, waarvan de eerste oogst na 3 of 4 jaar kan worden verwijderd;
 • de rijpingstijd van het fruit hangt af van de variëteit: het middengerijpte gewas wordt eind augustus geoogst, van late rassen tot eind september.
 • bestand tegen droogte;
 • het leven van een boom is 25-30 jaar.

Fruit beschrijving:

 • vruchten zijn groot, tot 6 cm lang, 4-5 cm in diameter, hebben de vorm van een langwerpige ellips, of eivormig;
 • asymmetrische pruimen, het ene deel bol, het andere afgeplat en kleiner;
 • uitgesproken zijzoom;
 • donker gekleurde vruchten zijn blauw, paars en violet.
 • bedekt met wasbloei van grijze of rokerige tint;
 • de steen kan gemakkelijk worden gescheiden, de foetus zelf wordt moeiteloos in twee delen verdeeld;
 • het vlees is elastisch, dicht. Kleur hangt af van de variëteit;
 • suikergehalte 13 - 15%;
 • calorische inhoud 42 kcal per 100 gr.
Het is beter om pruimen te verzamelen na het natuurlijke verlies, of wanneer de vrucht zelf in de hand blijft bij aanraking. Dan zijn ze geuriger en smakelijker.
Hongaarse vruchten verzameld

Gemeenschappelijke soorten Hongaars

De belangrijkste verschillen van variëteiten in winterhardheid, het vermogen tot zelfbestuiving, de grootte van het fruit en hun smaak.

Italiaans

De hoogte van de boom is 4 meter, de kroon is rond, spreidend, tot 6 meter in diameter. Fruit in 4 jaar, opbrengst van 50 tot 70 kg per boom, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Zelf vruchtbaar, maar wanneer het teveel wordt bestoven met Algerijnse of Hongaarse, stijgt het gewas. De variëteit is halverwege het seizoen en de vruchten zijn eind augustus klaar voor de oogst.

Hongaars Italiaans tolereert geen vorst, de opbrengsten worden verlaagd in de koele zomer. In een droge zomer zonder besproeiing vallen de eierstokken eraf. Het wordt gekweekt in de zuidelijke regio's, in de Centrale Zwarte Aarde regio's is mogelijk, maar bevriest in de winter. Het kost tijd om te herstellen.

Deze variëteit heeft de grootste en zoetste vruchten. Meer andere variëteiten geschikt voor het koken van gedroogde pruimen.

Pruim Hongaars Italiaans

Voronezh

Hoogte 3 meter, kroonpaniculata met opgeheven takken. Fruit in 5 jaar, opbrengst ongeveer 30 kg.

Zonder kruisbestuiving heeft geen vruchten afgeworpen. Voor bestuivers geschikte rassen: Michurinskaya, Zyuzinskaya, Peach, groen tapijt Hervorming en anderen. De vruchten rijpen in september.

Vorstweerstand is gemiddeld. Geschikt voor Centrale Zwarte Aarde gebieden, maar in ijzige winters is er een kans op bevriezing. Herstelt snel.

Pruim Hongaarse Voronezh

Michurinskaya

Hoogte 3 - 4 meter. De takken groeien in een scherpe hoek. Dit leidt tot het feit dat in de winter, onder het gewicht van natte sneeuw of vorst, de takken afbreken. Ernstige schade aan de schors kan leiden tot de dood van de boom. Hetzelfde gebeurt bij een overvloedige oogst, van de ernst van de vrucht. Dit kan worden voorzien en vooraf ingestelde ondersteuningen onder de takken.

De variëteit is halverwege het seizoen, gewaardeerd vanwege sappig fruit met een delicate smaak. Pruimen mogen niet vallen tot 1 maand, en die niet rijp zijn, rijpen bij kamertemperatuur.

Winterhardheid is zwak, het wordt aanbevolen voor de teelt in de zuidelijke regio's of in het zuiden van de Centrale Zwarte Bodem Regio.

Pruim Hongaarse Michurinskaya

belarusian

Hoogte 3,5 meter, kroon afgerond, schaars, vertakt. Fruit in 3 jaar, opbrengst tot 30 kg.

Gedeeltelijk zelfvruchtbaarheid. Zonder overbestuiving is de opbrengst verminderd. Fruit kan worden geplukt in de tweede helft van augustus.Winterhard, geschikt voor gebieden met koude winters. Bestand tegen asthenopiasis.

Pruim Hongaarse Belorusskaya

Moskou

Hoogte niet hoger dan 3 meter. Crohn, dicht, afgerond, met hangende takken. Fruit in 6 - 8 jaar na het planten. Productiviteit van 20 - 35 kg.

Samoplodna, oogsttijd - begin september. Winterhard, geschikt om in centraal Rusland te groeien. Wanneer glazuur snel wordt hersteld.Pruimen zure, geschikt voor blanks.

Plum Hongaarse Moskovskaya

Pulkovo

Hoogte 3 - 4 meter, spreidende kroon, zeldzame takken. Fruit in 3 jaar. Productiviteit 25 kg.

Gedeeltelijk zelfvruchtbaar. Om de opbrengst te verhogen, is bestuiving noodzakelijk. Voor dit doel, vroegrijp of winterrood. Later rijping, ongelijk. Fruit wordt de hele maand september geoogst.

Bij regenachtig weer barst de schil van het fruit.Winterharde variëteit, gefokt voor de teelt in de regio Leningrad.

Pulkovo Hungarian

Korneevskaya

Hoogte 4 meter. Piramide of uitgestrekte Crohn. Fruit in 3 - 4 jaar. Productiviteit 25 - 30 kg.

Samoplodnye. De vruchten zijn klaar om eind augustus te worden verzameld. Winterhard, droogtebestendig. In koude winters wordt het hout beschermd tegen bevriezing door dikke schors. Een deel van de fruitknoppen met plotselinge temperatuurdalingen bevriest.

Takken zijn zwak, groeien in een scherpe hoek. Zodat ze niet breken van de strengheid van de vrucht, is het noodzakelijk om steun te plaatsen aan het einde van juli.

Pruim Hongaarse Korneevskaya

Fruitkarakteristiek

In de bovengenoemde variëteiten is de vorm van de vrucht omgekeerd. Ze verschillen in gewicht, kleur en smaak.

Rang naamMassa (gr)Fruit kleurvleessmaak
Italiaans35donkere, ongelijke overgang van blauw naar violet, bruine uitstroomfel oranje, vlezigzoet
Voronezh30-35blauw - bruinelastisch groen

zoet zuur
Michurinskaya25-30blauw - paarsdicht, sappig, groen met geelheidzacht
belarusian40uniform blauwelastisch oranjezoet en zuur
Moskou20de overgang van rood, blauw en paarsruwe, oranje kleurenigszins suikerachtig zuur
Pulkovo20-25blauwe, soms roodbruine vlekkenlichte honingkleurniet uitgesproken
Korneevskaya35blauw met bruine glansvlezig, honingkleurzoet

Planten regels zaailingen

Bij het planten van zaailingen - afhankelijk van het klimaat. In de zuidelijke regio's is het beter om eind september te planten. Een lange, koele herfst draagt ​​bij aan een betere overlevingskans. In de middelste rijstrook en in het noorden is April de beste tijd om van boord te gaan, voordat de knop breekt. Als je in de herfst plant, zal de Hongaarse koude geen wortel schieten.

De plaats moet warm en zonnig zijn en niet door de wind worden geblazen. De grond heeft de voorkeur boven licht alkalisch. Zure grond wordt niet pruim.

Als de plaats in een laagland is, wordt het overstroomd tijdens overstromingen en regen, het is niet geschikt voor het leggen van een pruimenboomgaard. Het grondwater mag niet hoger zijn dan 1,5 meter van het grondoppervlak.

Plantkuilen worden gedurende 10 dagen voorbereid. Hun afmeting is 60x60 cm, de diepte is hetzelfde. Bereid voedzame grond: de aarde wordt gemengd met humus, voeg 300 g superfosfaat, 50 g kaliumzout en houtas toe, 400 g. Als het planten in de lente wordt uitgevoerd, moet je stikstof toevoegen, wat nodig is voor de groei van blad en de vorming van scheuten. In de herfst is het niet toegevoegd.

Voor het planten wordt een sterke paal in de bodem van de put gedreven, die de jonge boom de eerste twee jaar zal ondersteunen. De wortelhals bij het planten moet 4 cm boven de grond zijn en de afstand tussen de aanlegputten moet ongeveer 4 meter zijn.

Tot het rooten voltooid is, wordt de grond in de wielcirkel nat gehouden. Regelmatig water geven kan worden voorkomen door een laag mulch in het gat te steken.

Blauwe pruimvruchten klaar voor oogst

Hoe zorg je voor Hongaars?

Houd bij het verzorgen van een pruimenboomgaard de volgende activiteiten in het oog:

 • regelmatig water geven. Zelfs droogteresistente variëteiten reageren op irrigatie door de opbrengst te verhogen. Water geven is belangrijk tijdens de bloei en tijdens de periode waarin de vruchten de massa vergroten;
 • top dressing. Maak in de lente, vóór de bloei, organisch, stikstof, fosfor en kalium. In de herfst, na de oogst, zijn de meststoffen hetzelfde, behalve stikstof;
 • permanente verwijdering van scheuten;
 • wieden en losmaken. Als de trunk-cirkel is gedempt, is dit niet nodig;
 • installatie van steunen onder de takkenwaarop veel fruit;
 • jaarlijkse reglementaire snoei, waarbij jonge scheuten worden verwijderd, de kroon verdikt, zwak, ineenstrengeld;
Hongaars verdraagt ​​slecht de verwijdering van houtachtige takken. Wonden genezen slecht, en op hun plaats kan een holte worden gevormd.

Reproductie van de Hongaarse pruim

Hongaars ras op verschillende manieren:

 • zaden (Pits). Botten voor de landing in de grond moeten van september tot maart in een koelkast worden gestratificeerd. In maart, stoot in de val in de herfst op de school. Een jaar later is de zaailing klaar om te planten op een vaste plaats;
 • vegetatief. Voor vegetatieve vermeerdering zijn stekken en scheuten geschikt. Wortelen begroeid met een kleine ruggengraat - de meest effectieve manier. Direct geplant op een vaste plaats.
 • Ervaren hoveniers planten pruim voort vaccinaties maar het is een meer tijdrovend proces.

Ziekten en plagen

Hongaarse pruim is beter bestand tegen ziekten en plagen dan andere soorten.

Onder ongunstige omstandigheden: verdikking van de kruin en overmatig vocht kan pruim ziek worden door monociose, roest of coccomycose. Dit zijn schimmelziekten die worden behandeld met koperbevattende geneesmiddelen. Goed bewezen 1% Bordeaux-mengsel.

Naast het sproeien is het noodzakelijk om alle plantresten uit de boom te verwijderen, verwijder aangetaste bladeren en beschadigde scheuten. Ze worden buiten de site gedragen en verbrand.

Voor profylaxe worden elke lente, voordat de knoppen breken, bomen behandeld met een 3% -oplossing van Bordeaux-mengsel.

In een goed onderhouden tuin, waar bomen worden geplant met een afstand van niet minder dan 3,5 meter, wordt wieden uitgevoerd, het regelen van snoeien, en sanitaire reiniging schimmelziekten zijn zeldzaam.

Pruimen zijn geliefd bij ongedierte zoals de mottenmot, slijmerige bladwesp, spruitmot, meidoorn en anderen. Ik behandel met insecticiden. Het is belangrijk om de oogst te respecteren. Het wordt aanbevolen om in 10-14 dagen een dubbele verwerking uit te voeren, maar op voorwaarde dat het gewas slechts 30 dagen na verwerking kan worden geoogst.

Het voorkomen van plagen wordt twee keer behandeld met karbofos: in de periode van bloeiende knoppen en direct na de bloei. In het najaar moet je oude gedroogde takken verwijderen, de schors schoonmaken en bladafval verwijderen waar de larven zich kunnen verbergen.

Tuinieren beoordelingen

 • Gennady: Toen ik op vakantie was in de regio Krasnodar, stapte ik in een pruimenboomgaard. Een grote plantage werd geplant door het Italiaans Hongaars. Ik heb nog nooit zulke heerlijke pruimen gegeten! Ik heb een jonge boom meegenomen naar huis en ik woon in de Koersk-regio. De eerste twee jaar van de winter waren warm en ik beschermde de boom ook - hij was omwikkeld met lutrasil. Hij ging zitten en groeide merkbaar. En de derde winter was ijzig, er was weinig sneeuw. En wat was mijn teleurstelling toen mijn boom in de lente geen enkel knopje ontbond! Het is bevroren! Nu houd ik me aan de regel: "Waar hij werd geboren, daar was het nuttig." Hij plantte de Hongaarse Voronezh in zijn tuin. Dit jaar wordt ze 4 jaar oud. Van jaar tot jaar wachten op de oogst.
 • Christina: Ik heb een huisje in de regio Moskou. De Hongaar van Moskou behaagt ons al vele jaren. Fruit is meer zuur dan zoet, ze smaken alleen naar mijn kleindochter. Maar compotes, jam en jam - alles bij elkaar. En dit jaar wil ik pruimen proberen te doen. Eerder wist ik niet dat dit mogelijk was, maar ik probeerde het met een buurman, en ik vond het leuk.
 • juliana: Ons klimaat in de regio Leningrad is grillig. In andere jaren wordt er weinig verwacht. Maar de pruimenboomgaard is altijd goed - elk jaar is er fruit, maar sindsdien! De variëteit van onze pruimen heet Hongaarse Pulkovo. Speciaal gefokt voor koude klimaten. We verzamelen heel september, pakken en eten en maken spaties.

Pin
Send
Share
Send
Send