Over de boerderij

Correct gebruik van stikstofhoudende meststoffen

Pin
Send
Share
Send
Send


De basisbron voor het normale functioneren van zowel plantvertegenwoordigers als verschillende levende organismen is stikstof. Het maakt deel uit van de zogenaamde "life-four", die ook zuurstof, waterstof en koolstof omvat. Deze elementen vormen het belangrijkste onderdeel van de weefselsamenstelling van de meeste levende micro- en macrorganismen, en ze zitten in speciale stikstofmeststoffen.

Wat is stikstof voor planten

Optimale oogst met alleen natuurlijke hulpbronnen van de bodem is bijna onmogelijk. Daarom is het noodzakelijk aanvulling voedingsingrediënten. Wat zullen deze stoffen zijn - de tuinbezitters denken op hun eigen manier na en de keuze wordt beïnvloed door de soorten gewassen, de tijd van het jaar en de ervaring van eerdere voedingen.

Chlorofyl heeft bijvoorbeeld de stikstofcomponent, die belangrijk is voor de absorptie van zonne-energie, alkaloïden, lipiden en nog veel meer andere samenstellingen die van vitaal belang zijn voor de vegetatie.

Meststoffen op basis van dit element zijn waardevol wanneer ze in de juiste periode op de bodem worden aangebracht.

In de lente geeft stikstof verzadiging van jonge stelen in het actieve stadium van groei, geleidelijk overgaand naar nieuwe knoppen, bladeren en stengels.

In de lente geeft stikstof verzadiging van jonge stengels en knoppen.

Na bestuiving van planten bereiken stikstofhoudende stoffen de voortplantingsorganen, waar ze zich in proteïnevorm bezinken. Eiwit krijgt grote waarde in fruit, het wordt waargenomen meer actieve groei, verhoogt de kwantitatieve en kwalitatieve component van het gewas.

Hoe te begrijpen dat de plant stikstofhoudende meststoffen mist

Een duidelijk teken van stikstofgebrek is de kleur van het loof - pessimistischEen lichtgele versie is ook mogelijk. Het vergelingproces wordt geïnitieerd vanaf de rand van de bladeren en verspreidt zich naar het midden. De lamina wordt dunner en zachter.

De eerste gele bladeren hieronder. In extreme gevallen kan het gebladerte volledig drogen en vallen: alle voedingsstoffen worden gebruikt om de bovenste scheuten of het fruit te behouden.

De redenen voor het gebrek aan stikstof in dit geval zijn twee:

 • De plant kreeg geen goede voeding;
 • De grond is sterk aangezuurdwaardoor het moeilijk is om stikstof te absorberen.
Over het gebrek aan stikstof zegt vergeling gebladerte

Hoe dan ook, het is noodzakelijk om de primer bij te werken of te vervangen en de tijd en regels van het voeren te volgen.

Over de classificatie van vulstoffen

De beschreven kunstmeststoffen zijn verkregen uit ammoniak van synthetische eigenschappen en zijn onderverdeeld in verschillende soorten die worden gekenmerkt door hun kenmerken:

 • ammonia, met de beschreven stof in de vorm van ammoniak in combinatie met een mineraal zuur. Deze omvatten ammoniumchloride, bicarbonaat en ammoniumsulfaat, ammoniummeststoffen van het vloeibare type.
 • nitraatdie zouten van salpeterzuur bezitten. Natriumnitraat, kaliumnitraat, calciumnitraat worden als deze variant beschouwd.
 • amidede substantie in amidevorm bevat. Dit type omvat ureum, calciumcyanide, ureum-formaldehyde-meststoffen.

Er zijn soorten meststoffen waarbij de stikstofcomponent in verschillende vormen voorkomt. Het is een ammoniumnitraatsoort, met ammonium-ammonium en ammoniumnitraat. Deze laatste kan zowel in ammonium- als in nitraatvorm werken.

De classificatie en combinatie van additieven met stikstof zijn gerelateerd aan bodemtype, klimatologische kenmerken en zorgverschillen of een andere plant.

Ammoniumnitraat

Hoeveel is de juiste meststof

 • Gemiddeld wordt als basis voor bemesting van aardappelen, groenten, fruit en bessen en bloem gewassen beschouwd van 600 tot 900 g. stikstof per 100 vierkante meter. meter.
 • Als het gaat om voeding, voor groentegewassen en aardappelen zorg je voor 200 gram op dezelfde 100 vierkante meter, en voor bessen en fruit opties - 200-300 gram.
 • Voor de juiste vloeistofconsistentie gaat de berekening van 15 tot 30 g. op 10 l. water.
 • Bij het plannen van het gebruik van een stof buiten de wortel, moet je 25-50 g. op 10 liter. Meststof wordt gedistribueerd op 100-200 m2.
Het is belangrijk om te begrijpen dat alle aangegeven waarden zeer bij benadering zijn.

Voor een grotere richtlijn presenteren we een tabel met stikstofgehalte voor elk van de vulstoffen met hun naam.

meststoffenArtikelcapaciteit
ammonia
Watervrije ammoniak82,3%
Ammoniak water20,5%
Ammoniumsulfaat20,5-21,0%
Ammoniumchloride24-25%
nitraat
Natriumnitraat16,4%
Calciumnitraat13,5-15,5%
Ammoniumnitraat
Ammoniumnitraat34-35%
Calcium ammoniumnitraat20,5%
Ammoniak op basis van ammoniumnitraat34,4-41,0%
Ammoniak op basis van calciumnitraat30,5-31,6%
Ammoniumsulfonitraat25,5-26,5%
amide
Calciumcyanamide18-21%
ureum42,0-46,2%
Ureum-formaldehyde en methyleen-ureum (langzame actie)38-42%
Op ureum gebaseerde ammoniak37-40%

Voor welke gewassen het geschikt is om stikstof te gebruiken

Overmatige bemesting kan de plant doden.

In feite is dit onderdeel belangrijk voor elke plant, ook als het thuis wordt gekweekt, is het verschil alleen in kwantiteit. In dit opzicht zijn culturen onderverdeeld in:

 1. Planten die in de lente bevruchten voordat ze in de grond planten. Berekening van ammoniumnitraat - 25-30 g. op 1 vierkante meter van het teeltgebied. Deze omvatten aardappelen, aubergines, pompoen, koolachtige groenten; Kersen, frambozen, pruimen, bramen zoals fruit en bessen, rozen, pioenen, floxen, anjers, zinnia's en anderen, zoals bloemige variëteiten.
 2. Culturen die minder stikstofbemesting nodig hebben 20 g. per vierkante meter. Dit zijn groenten zoals tomaten, komkommers, maïs, bieten, knoflook; fruitvariëteiten - appels, kruisbessen, aalbessen, alle jaarlijkse bloemen en delphinium.
 3. De derde groep vereist een gematigde elementvulling. Dit omvat radijzen, uien, vroege aardappelen, peren, primula's, madeliefjes.
 4. Planten die een minimum aan stikstof nodig hebben - aromatische culturen, erwten en bonen, maar ook bloemen zoals heide, portulaca, Japanse azalea, rododendron.

Over de negatieve impact van een teveel aan stikstofbevattende voedingen

Zowel stikstofgebrek als overmatige inname van stoffen hebben een negatief effect. Van zo'n overschot begint te actieve ontwikkeling van de luchtmassa culturen. De bladeren worden groter en worden grotere tussenruimten.

De bladeren zijn prachtig en zacht en bloeien - snel en karig, soms zelfs vermist. Daarom is de eierstok slecht gevormd, waardoor de afwezigheid van toekomstige vruchten en bessen.

Als er een overmaat aan substantie op de bladeren is, kunnen merkwaardige brandwonden worden waargenomen en dan vallen de bladeren snel weg, wat kan resulteren in gedeeltelijk verlies van het wortelsysteem.

Alle gewassen hebben stikstof nodig. Het is belangrijk om de dosering te bepalen en alle regels te maken, inclusief de kenmerken van elke plant.

Pin
Send
Share
Send
Send