Over de boerderij

Correcte pasvorm en zorg voor de zuilvormige kers

Pin
Send
Share
Send
Send


Met het behalen van voorrang in de tuinen van appels, kersen, pruimen en peren, blijft zoete kers niet achter bij de selectie van nieuwe variëteiten. Een speciale plaats wordt ingenomen door de zuilvormige bomen.

Ze laten je een goede oogst krijgen in de krappe omstandigheden van een kleine tuin. Op industriële schaal tonen kolonie kersen hoge resultaten in intensieve economische omstandigheden.

Kenmerken en kenmerken van de zuilvormige kers

De geschiedenis van zuilvormige bomen begon in 1964 in Canada. Het was toen dat een natuurlijke mutatie van een appelboom werd ontdekt op een van de boerderijen, die de basis vormde voor selectie. Het werk aan de toewijzing en fixatie van borden heeft in Europa serieuze resultaten opgeleverd.

Kolonie-kers is een boom in de vorm van een cilinder, die alleen maar groeit. De kroon wordt gevormd door korte zijtakken en is niet groter dan een meter in diameter. De eigenaardigheid van de zijtakken in een groot aantal fruit scheuten en de afwezigheid van sterke vertakking.

Voor- en nadelen van een zuilvormige kers

Koloniekers geeft veel voordelen bij het kweken op de site, namelijk:

 1. Decoratief. Bomen zullen de integriteit van elke landschapsrichting in het ontwerpgebied behouden. Als nieuwigheid in de fokkerij laten variëteiten niet onverschillig achter bij enthousiaste tuiniers.
 2. dichtheid. Door de kleine diameter van de kroon kun je minder kersen gebruiken onder fruitbomen. Ze zijn gemakkelijk te verwerken, bij te snijden en te oogsten.
 3. Skoroplodnost en smaak. De rassen werden gekweekt met behoud van de basissmaakkenmerken van klassieke kersen. Technische rijpheid in verschillende soorten komt van het begin tot eind juni en biedt u de mogelijkheid om aan het begin van de zomer van vitaminen te genieten.
Fruit van rijpe kers in de dikke darm

Het planten van colloïde kers

Jonge boompjes zijn te koop in tuincentra, in kinderdagverblijven, via online winkels. De keuze is beter om te stoppen bij de verkoper met een goede reputatie, wat de overeenstemming van de kenmerken van de boomvariëteit garandeert. Persoonlijke inspectie zal frustratie voorkomen. Een goede zaailing heeft de volgende kenmerken:

 1. De knop van de apicale shoot is levend, zonder tekenen van schade.
 2. Het vat is vlak, zonder kromming. De schors is glad.
 3. Op de wortels is geen rot en dood weefsel. De wortels zijn levend.
 4. Bladeren (indien aanwezig) zonder schade en ongedierte.

Koop bij het kopen van meerdere kersen planten van dezelfde leeftijd voor de tuin.

De landing zelf is afhankelijk van de regio. In de noordelijke regio's van de herfst wordt planten niet aanbevolen: zaailingen hebben geen tijd om wortel te schieten en te bevriezen. In de zuidelijke regio's en centraal Rusland kan worden geplant in de herfst en lente. Herfstplanting is productief in het zuiden: de boom wortelt, passeert de aanpassingsperiode en is niet langer ziek in de lente.

Let bij het kiezen van een plaats op de zuilvormige kers:

 • bang voor de wind;
 • houdt van lichte, losse en voedzame grond;
 • geeft de voorkeur aan zuidelijke hellingen met diep grondwater.

aanplant:

 1. Twee of drie weken voor de aankoop van zaailingen, maak een plantkuil op een vaste plaats. De diameter is 80 cm, de diepte is 70 cm, bij verschillende bomen is de afstand tussen de rijen 3 m. De afstand tussen de zaailingen van de kolomvormige kers is 1 m.
 2. Maak en voed een voedzame mix in een schepgat in een schepgat. Hiervoor zijn respectievelijk humus en zwarte aarde nodig, 1 en 3 emmers, gemengd met potas (16 g.) En fosfaat (12 g.) Meststoffen.
 3. De wortels van de zaailing hydrateren en verspreiden zich over de heuvel van het voedingsstoffenmengsel. Plaats een back-up vervolgens. Van bovenaf, niet op 2 cm van de wortelhals, bedekt met aarde. Licht aangedrukt.

Zorg en snoeien

Het complex van zorgmaatregelen omvat water geven, bemesten en snoeien.

Cane-vormige kersen zijn overvloedig vruchtbaar, dus in een droge zomer en de eerste twee jaar na het planten, heeft het regelmatig water nodig. In het eerste jaar is het noodzakelijk om alle eierstokken te verwijderen om de overleving te verhogen.

Het vat moet wit worden gemaakt met krijt of kalk. Dit zal beschermen tegen zonnebrand. Helpt bij het wegwerken van ongedierte.

In het voorjaar worden bomen bevrucht met stikstofbevattende voedingen, waar mogelijk van biologische oorsprong. In de herfst worden potasfosforcomplexen gelegd. Het verbruik mag de aanbevelingen van een bepaalde fabrikant niet overschrijden.

Bloeiende kolonie kersen

Agrotechnics impliceert de afwezigheid van onkruid en volledige oogst van plantenresten in de herfst.

Het snoeien van colloïdale kersen heeft zijn eigen nuances:

 1. Klassieke schema's. In plaats van het aantal scheuten te vergroten, leidt dit tot een intensieve groei. Zomerbuigen is onproductief, omdat het de winterhardheid van planten vermindert. Het knijpen van zijscheuten is ook zinloos. Dit zorgt niet voor hun transformatie in vruchtbare takken.
 2. Hedge. Alleen productief in de eerste jaren van de teelt. Dan is er een verslechtering van de smaak en een afname van de opbrengst als gevolg van de verdikking van de kroon.
 3. Cup vorm. Permanent snoeien van de bovenste takken en de vorming van zijschoten van de kroon. Genetische lange kersen maken dergelijke manipulaties zinloos en tijdrovend.

Om de taak van het vormen van een kolomvormig kersenkanenschema te vereenvoudigen:

1e jaar. Knijpende zijscheuten op een afstand van 10 cm van de hoofdstam. Top verwijdering.

2e jaar. Knijp de bovenkant bij als deze centimeters groeit bij 30. Zijscheuten - op een niveau van 20 cm vanaf de stam.

Derde jaar. Top shoot pinch. Zijtakken gesneden op een afstand van 30 cm van de hoofdstam.

4e jaar. Snijd dun, schaduw de takjes van de stam.

5e jaar en de volgende. Stop de groei van de boom: blijf de top constant afsnijden op het niveau van 2,5-3 meter, afhankelijk van de variëteit.

De zesde en elke drie jaar nadat hij de zijscheuten afsneed op de diameter van de vervormbare kroon.

Hoe werkt een zoete kers?

Thuis vermenigvuldigen kolonie-variëteiten van kersen zich met:

 1. Enten. Kies als voorraad tweejaarlijkse kerszaailingen. Het transplantaat vertrekt noodzakelijkerwijs om te groeien met een paar takjes wortelstok.
 2. Bones. De kans op het bewaren van raskenmerken is slechts 50%. Botten worden in potten in losse, voedingsmengsels met zand (1: 1) gezaaid. De spruiten worden tot mei op een warme plaats achtergelaten. Vervolgens geplant in de open grond. Cherry kan worden getransplanteerd naar een vaste plaats in een jaar, wanneer de plant sterker is.
 3. Stekken. Gesneden takken worden behandeld met wortelvormende stimulerende middelen en geroot in losse grond.

Populaire soorten zuilvormige kersen

Superioriteit tussen de kolomvormige kers behoort tot de variëteiten Helena en Sylvia. Sam, Little Sylvia, Queen Mary en Black lopen een beetje achter. Als een van de laatste generaties in de fokkerij hebben zuilvormige kersen een gematigde winterhardheid en hoge skoroplodnost. De opbrengst per boom is 12-15 kg.

Rijpe zoete kers klaar om te oogsten

Helena

De robijnrode vruchten van de zuilvormige kersen Helena wegen gemiddeld 12-14 g. Het ras wordt gekarakteriseerd als nagerecht. Sappig, halfgekauwd vlees is donkerrood gekleurd met roze aderen.

De maximale boomhoogte is 3 m, de diameter van de kroon is 1 m. Technische rijpheid komt op 20-22 juni. Vruchten 15-25 jaar.

Sylvia

Naar smaak, gewicht en uiterlijk verschillen Sylvia's zuilvormige kersenfruit niet van de variëteit Helena. Dimensionale tekens zijn vergelijkbaar. De rijpingsdata zijn echter 12-18 juni. De boom behoudt een opbrengst van 12-15 jaar.

Sem

De vroegste variëteit is Sem. Vruchten, extern en in smaak vergelijkbaar met Sylvia en Helena kersen, rijpen op 10-12 juni, maar hebben kleinere maten: 10-12 g. Bomen verschillen niet in grootte. Fruit ongeveer 15 jaar. Met de naleving van landbouwtechnologie - meer.

U bent wellicht ook geïnteresseerd in de volgende artikelen over zoete kersen:

Kleine Sylvia

Gereduceerde versie van de Sylvia-variëteit: boomhoogte niet meer dan 2 m. De kroon groeit niet verder dan een halve meter in diameter. Rijpingstermijn - eind juni. Fruit komt in alle opzichten overeen met de variëteit Helena.

Andere variëteiten

Tuinders worden steeds populairder met de variëteit Queen Mary en Black Column Cherry. Bomen zijn niet hoger dan 2-2,5 m hoog en 50 cm breed.

De kolonie-kers in het kweekproces heeft goede zelfbevredigende verontreinigende stoffen gekregen. De oogst kan worden verhoogd door meerdere bomen naast elkaar te planten. Universele bestuiver is Sam.

Sam's Sweet Cherry Harvest

Gevoeligheid voor ziekten en plagen

Door de gemiddelde winterhardheid van de zuilvormige zoete kers haal je het maximale resultaat in de zuidelijke regio's van Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland. De middelste rijstrook en de noordelijke regio's vereisen opwarming voor de kou.

Door fokken konden we ziekteresistente variëteiten verkrijgen, maar de zuilvormige kers is nog steeds onderworpen aan:

 • bruine en geperforeerde vlekken;
 • schurft;
 • zwavel geel en valse tondel;
 • schimmel- en virale infecties.

Zoals elke fruitboom, is de kolonie-kers kwetsbaar voor ongedierte:

 • rupsen;
 • kevers;
 • mottenvlinder;
 • bladluizen.
Om infectie te voorkomen, moet tijdig preventief worden bespoten met bomen met systemische insecticide en fungicidepreparaten, Bordeaux-vloeistof.

Koliekkers is een uitstekende optie om ruimte en een buitengewone lay-out van het tuinperceel te besparen. In aanvulling op de sappige dessertvruchten in de vroege zomer, ontvangt u een sier-vormige boom met de juiste zorg.

Pin
Send
Share
Send
Send