Over de boerderij

5 soorten organische meststoffen, hun kenmerken

Pin
Send
Share
Send
Send


In de uitverkoop vindt u een verscheidenheid aan topdressing voor de bodem. De composities zijn specifiek ontworpen voor specifieke landingsomstandigheden. Desondanks geven ervaren tuiniers er de voorkeur aan natuurlijke middelen te gebruiken om het land te verrijken. Ze worden als waardevol beschouwd vanwege hun natuurlijkheid. In dit artikel zullen we praten over verschillende organische stoffen, waaronder beendermeel.

Welke meststoffen zijn biologisch?

De samenstelling omvat vele componenten die de groei- en opbrengstvolumes beïnvloeden (calcium, ijzer, magnesium, kalium, etc.). Het belangrijkste verschil met minerale meststoffen die in het laboratorium zijn ontwikkeld, is dat al deze elementen van natuurlijke oorsprong zijn.

Natuurlijk voeden van de bodem verrijkt het natuurlijk met alles wat nodig is om een ​​groot aantal vruchten te laten groeien.

Soorten organische meststoffen

mest

De meest populaire meststof onder natuurlijk. Mest is universeel voor elk type bodem en is ook absoluut geschikt voor alle soorten planten. Na zo'n eenmalig voeder is de aarde meerdere jaren verrijkt met bruikbare micro-elementen (van 4 tot 8).

Koemest wordt als het nuttigst beschouwd, omdat het al heel lang op de humus zit (minimaal 4 maanden).

Ondanks de vanzelfsprekende vanzelfsprekendheid van deze optie, moet u rekening houden met voorzorgsmaatregelen:

 • sta niet toe dat mest direct in contact komt met de wortels van de plant (een laag water moet met aarde besprenkeld worden);
 • Laat verse meststof niet werken, omdat ongegiste mest niet alleen het risico van infectie door verschillende bacteriën met zich meebrengt, maar ook het risico op onkruid verhoogt;
 • in het geval dat de grond zuur is, wordt dit soort grond bijvullen helemaal niet aanbevolen.
Verse mest is gevaarlijk voor tuinbeplanting.

De samenstelling van het resulterende natuurlijke mengsel is afhankelijk van de volgende factoren:

 1. Soort dier (koe, paard, varken, vogels).
 2. De kwaliteit en vorm van voeding.
 3. Type strooisel (stro, zaagsel, enz.).
Paardenmest is ideaal voor het voederen van grond in kassen en kassen, omdat het heel goed en snel opwarmt.

Varkensvlees heeft een hoge aanwezigheid van stikstof in de samenstelling, die, indien onjuist gebruikt, de plant kan schaden. Het wordt alleen als additief in compost aanbevolen.

Vooral populair onder tuinders en tuinders geniet van vogelpoep (kip en duif). Deze kunstmest is een heel complex van verschillende vitaminen die de groei en vruchtbaarheid gunstig beïnvloeden. Het is belangrijk om dezelfde veiligheidsmaatregelen toe te passen als voor koemestmest: gebruik geen vers en vermijd contact met plantenwortels.

Waardevolle turf

Het belangrijkste voordeel van turf is het verhogen van de humus in de samenstelling van de grond, wat leidt tot hoge opbrengsten. Wetenschappers hebben gemerkt dat deze optie het gehalte aan nitraten in fruit bijna tweemaal verlaagt en hen beschermt tegen verschillende giftige chemicaliën die in de grond zijn gevallen.

Turf is vrij moeilijk om het land te verwoesten. U kunt jaarlijks toevoegen onder het graven, en giet onder de bomen en struiken (rond de wortels).

Turf is behoorlijk moeilijk om de grond te bederven

Hoe sapropel toe te passen

Meststof wordt verkregen door een speciale verbinding uit de bodem van het reservoir te extraheren.verrijkt met een enorme hoeveelheid voedingsstoffen. Een belangrijke voorwaarde voor de inname van sapropel is het niet-stromende type van het object, het water waarin het zich in een rustige staat bevindt (beperkte toegang van zuurstof).

Gedroogd voer is ideaal als meststof voor latere aanplant. De eigenschappen van sapropel kunnen hoge opbrengsten geven, zelfs op kleigronden. Ideaal voor elk type plant, inclusief wortelgroenten.

Saprofel fungeert als conserveermiddel voor wortelgroenten, wat een positief effect heeft op hun groei.
Sapropel beïnvloedt de groei van planten positief

Natuurlijk organisch

Compost is de eenvoudigste organische meststof die beschikbaar is voor alle inwoners van de zomer. Op de site moet je een speciale doos plaatsen, waarvan de bodem is gevuld met zaagsel (kan worden gemengd met droge bladeren). Vul vervolgens met een mengsel van planten (gras, bladeren, onkruid), land en koeienmest.

Het is ook noodzakelijk om periodiek assen, eierdoppen toe te voegen, en een keer per week een klein beetje water bij droog weer in te schenken (voor verdichting en ter voorkoming van debat).

Het kan worden geconsumeerd na 6 maanden veroudering. Als de compost oud is (meer dan een jaar), mogen planten niet gedurende twee jaar op bevruchte grond worden geplant (hoge stikstofgehaltes).
Compost kan in de lente en de herfst worden gebruikt

Beendermeel (vis)

Dit soort meststof is rijk aan calcium en fosfor, verhoogt de groei van het gewas bijna verdubbeld.

Een bruikbare beendermeeloplossing is heel gemakkelijk te bereiden. Bij 20 liter kokend water wordt 1 kg poeder (vis) genomen, sta 1 week op, af en toe roeren. Dan zeef en gebruik als een feed in de verhouding van 1/10 (mengsel / water). Deze oplossing kan 1 keer per maand planten worden toegediend. Het kan ook in een compostput worden gegoten.

De volgende soorten beendermeel zijn beschikbaar:

 • visgraten: gemaakt van de botten en het zachte weefsel van vissen, rijk aan fosfor;
 • hoorn-hoef: geproduceerd uit de hoorns en hoeven van dieren, bevat een grote hoeveelheid stikstof;
 • bloed: ook gekenmerkt door een hoog gehalte aan stikstof, vereist strikte naleving van instructies;
 • carapace: korstjes van schaaldieren, rijk aan een verscheidenheid aan voedingsstoffen.
Vis en schaaldier soorten meel worden voornamelijk buiten ons land geproduceerd, dit type meststof wordt als exotisch beschouwd voor onze bodem, maar dit doet niet af aan de gunstige eigenschappen.
Bonemeal kan de gewasgroei met 2 keer verhogen

Ook organische meststoffen zijn onder andere:

 • Bladverliezende en zachte grond: meng de bladeren met gras op een stapel en laat de hele winter staan. Meng in het voorjaar grondig met een vork, dek af met een film gedurende enkele weken.
 • Zaagsel en schors: aanbevelingen voor het maken van soortgelijk aan turf. Voordat u een dergelijke meststof in de bodem maakt, moet deze worden voorbereid, geef een beetje perepret met water. Het is raadzaam om andere meststoffen toe te voegen, zoals koeienmest.
 • Eierschaal: verrijkt met calcium. Voeg toe aan de grond in een geplette vorm, het wordt aanbevolen om houtas toe te voegen aan de compositie.

Organische waarde

De natuur zelf heeft de basis gelegd voor de cyclus in de plantenwereld. Eén plant sterft, gaat de grond in en wordt een gunstige voorwaarde voor de groei van het nieuwe.

Organische meststoffen zijn onschadelijk, niet alleen voor de oogst, maar ook voor het milieu in het algemeen. Dit voersysteem is primair gericht op de bodem zelf, het verrijkt en maakt de grond vruchtbaar. Deze aanpak is in alle opzichten veelbelovend.

Toepassingstechniek en aanbrengen van verbanden

Alvorens een kunstmest op de bodem aan te brengen, is het altijd noodzakelijk om de kenmerken ervan te kennen: samenstelling, zuurgraad. Verkocht speciale tests die onafhankelijk kunnen worden gedaan.

Organische stoffen moeten op de bovenste laag grond worden aangebracht, vooraf worden besproeid met water.

Eierschaal is ook een soort organische meststof.
Onder struiken en bomen moet de meststof rond de omtrek worden gelegd, weg van de stam.
 • Koemest: Het tarief wordt beschouwd als eenmaal per 4 jaar te worden gevoed, 35 ton per 1 hectare.
 • Vogelpoep: volgens de aanbevelingen moet de grond eenmaal in de 3 jaar worden bevrucht, 1,5 kg per 1 vierkante meter.
 • turf: voor het gewenste effect is het voldoende om eenmaal per jaar aan de grond toe te voegen, 35 kg per vierkante meter
 • Beendermeel: bemesting moet gebaseerd zijn op de berekening van 3 kg per 1 m².

Welke meststof u ook kiest, het vereist een zorgvuldige benadering van de toepassing van de bodem. Het is belangrijk om te onthouden dat zelfs de meest natuurlijke samenstelling de aarde kan bederven.

Bekijk de video: Natuurles #1 - Bodemdieren (Oktober 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send