Over de boerderij

Goede bramen groeien op een latwerk

Pin
Send
Share
Send
Send


Om braambessen succesvol te laten groeien, moet u de technologie van planten, vormen en juiste verzorging kennen en naleven. Een van de geheimen van de juiste vormgeving en Blackberry-kousenband is de landing van Blackberry op het trellis.

Laten we proberen uit te zoeken wat een wandtapijt is en waarom het nodig is. Zeker, velen hebben meer dan eens van haar gehoord.

Om te beginnen, laten we eens kijken wat een trellis voor Blackberry is. Trellis is een speciaal ontwerp dat de functie van ondersteuning vervult en dient als ondersteuning voor de plant zelf en zijn scheuten..

Het is noodzakelijk om te weten dat Blackberry-opnamen op het trellis op een bepaalde manier zijn gefixeerd, waarbij de scheuten niet zijn vervormd. Tapijt is meestal een reeks van verschillende steunen en een draad of een touw dat zich in verschillende lagen tussen hen uitstrekt.

Bij het kweken van bramen, vooral in grote volumes, is de installatie van trellis een onmisbare techniek.

Het voordeel van het gebruik van trellis

Het kweken van een jonge braambes op een latwerk

Het kweken van bramen op het latwerk heeft veel voordelen en ze liggen voor de hand.

 • lager scheuten liggen niet op de gronden smeer niet;
 • Bessen raken ook de grond nieten wordt niet vuil, als gevolg van neerslag of bewatering;
 • Rijen van Blackberry zijn goed geventileerdwat is de preventie van de ontwikkeling van schimmelziekten;
 • Fruit gelijkmatig zonnigdaarom vindt rijping eerder plaats.

Het tapijt komt niet alleen de braam ten goede, maar helpt ook tuiniers zelf. Het geeft de tuinman de volgende voordelen:

 1. Vereenvoudigt het zorg werk achter de struik
 2. Versnelt het snijproces oude takken;
 3. Bodem mulchen en water geven wordt veel handiger;
 4. oogst gebeurt veel sneller;
 5. Maakt sneller voorbereiding op de winterperiode.

Soorten trellis

Twee hoofdtypes van trellis, die worden gebruikt voor de teelt van bessen, zijn wijdverbreid. Dat is het enkele en dubbele rijstroken. Grote boeren zijn van mening dat het gebruik van een enkel striprooster een minder effectieve manier is. Maar het tralie met één strook wordt goed gebruikt in kleine gebieden en heeft perfect wortel geschoten bij amateur-tuinders. Daarom zijn er aanhangers van zowel één- als tweebaansconstructie.

Enkele zijband

Het één-band trellis is onderverdeeld in verschillende types, zoals:

 • fan;
 • verticale vlak;
 • beschikbaarheid;
 • helt;
 • horizontaal.
Enige strookstrellis op braambessenaanplanting

In feite is het dezelfde eenvoudige constructie van steunen en draden. Verschillende manieren om kousebandplanten te gebruiken. Alle rassen zijn gericht op het behoud van braambessen tijdens het groeiseizoen en vruchtvorming.

Maar als de bramen op de site een kleine hoeveelheid, dan is elk van deze soorten wandtapijten perfect omgaan met hun taak. Het grootste nadeel van een tralie in één richting is het feit dat elke ontsnapping afzonderlijk moet worden verbonden. Met kleine hoeveelheden werk is dit zo belangrijk, maar voor grote bessenplantages is dit een enorme minpunt.

Twee richtingen

Dual band trellis, in tegenstelling tot enkelzijdig, biedt bovendien de mogelijkheid om de juiste vorm te geven. Meestal zijn dit twee rijen met hulplijnen parallel aan elkaar.. Dit ontwerp biedt een kans om de bes niet dikker te maken, draagt ​​bij aan het fokken in verschillende richtingen van krachtiger takken, wat een goed effect heeft op de toekomstige oogst.

Dit is een verbeterd ontwerp van het trellis, dat vaker wordt gebruikt voor grote bessenplantages.

Zij heeft ook verschillende typen:

 • T-vormig;
 • V-vormig;
 • Y-vormige;

T-vormige trellis

T-vormige trellis ontwerp

De naam van deze eenvoudige constructie spreekt voor zich. De basis van dit ontwerp, ongeacht waar het van gemaakt is, lijkt op de letter "T", vandaar de naam van het latwerk. De draad loopt langs de randen van de bovenste paal. Bij het vormen van braamstruiken worden vruchtdragende takken van verschillende kanten van de draad gelegd. In dit geval blijft het centrum vrij.

V-vormige trellis

V-vormige trellis ontwerp

Ze kreeg deze naam omdat ze lijkt op de Engelse letter V. Het wordt ook genoemd - schuine trellis met twee rijstroken. Vormen wordt uitgevoerd zoals in het T-vormige trellis.

Y-vormige trellis

Y-vormige trellis ontwerp

Is een moderne en nieuwe versie van de montage voor Blackberry, lijkt op de letter "Y". Zijn pilaren maken vaak mobiel, hiervoor zijn ze op scharnierende scharnieren gemonteerd. Dit ontwerp is erg handig in gebruik, het biedt de mogelijkheid om de hoek van de rekken te veranderen. Rekken kunnen ook worden neergelaten of verhoogd.

Trellis voor Blackberry doe het zelf

De vraag rijst, is het mogelijk om een ​​betrouwbare trellis voor blackberry met uw eigen handen te maken of is het beter om te kopen? Natuurlijk is het kopen van dit ontwerp veel eenvoudiger en kunt u het in tuinwinkels of op internet doen. Maar je kunt zelf proberen een goed trellis te maken.

Voor de vervaardiging van een dergelijk tapijt zijn houten of metalen palen nodig, sterk genoeg en betrouwbaar, zodat ze gemakkelijk het gewicht van de struiken samen met het gewas kunnen dragen. En een lengte van 2,5-3 meter, evenals goede draad, wel, de wens om aan het werk te gaan.

 1. Van de ene rand van de rij met Blackberry graven we een gat onder de pilaar, voldoende 50-60 cm diep. Als er een speciale putboor is, zal de put nauwkeuriger zijn en zal het veel gemakkelijker en sneller zijn om te graven. We maken een andere put aan het andere einde van de rij. Als je rij lang is, moet je verschillende steunen gebruiken, de afstand tussen de pilaren is meestal 5-6 meter. Verdeel je rij met bramen in gelijke lengtes.
 2. Onderaan de put kun je een laag grind en gebroken stenen leggen.. Dit versterkt de positie van de pilaren en voorkomt dat ze tijdens het gebruik verzakken.
 3. Zet je berichten verticaal op in voorbereide pits.. Leg daarna de pilaren met aarde en bestrooi ze goed met je voeten of met materialen bij de hand, bijvoorbeeld de achterkant van de schop van de schop.
 4. Nu is het noodzakelijk trek de drie lagen staaldraad tussen de steunen. De afstand tussen de draad in het horizontale vlak moet ongeveer 60 cm zijn, de draad moet goed worden gespannen zodat deze niet doorbuigt. Op de uiterste polen is de draad stevig bevestigd.

Dus een eenvoudig trellis op drie niveaus voor Blackberry is klaar: het is perfect voor elk type Blackberry.

Blackberry-landingsschema op het latwerk

Bij het verbouwen van bramen op het latwerk werden verschillende beplantingsschema's gebruikt. Bij het kiezen van een beplantingsplan wordt rekening gehouden met de eisen van het ras en de methoden voor het vormen van de struik. In de regel worden variëteiten met minder prominente vegetatieve vaardigheden met een soort waaiervorming in een rij in twee of tweeënhalve meter geplant. Het gangpad is ook twee - tweeënhalve meter.

Het beplantingsschema van de braam is afhankelijk van de manier waarop de struik wordt gevormd.

Bij het kweken van Blackberry Bush-methode wordt een bordes van minder dan 2 × 2 m gebruikt.

Het landingspatroon kan worden aangepast afhankelijk van de klimaatzone. teelt en raskenmerken.

In gebieden met hoge bodemvochtigheid worden bramen geplant op verhoogde ruggen en in gebieden met een lage vochtigheid worden bramen geplant, in tegendeel, in groeven.

Tuinbramen kweken en verzorgen

In de eerste dagen na de landing Het is noodzakelijk om de Blackberry overvloedig en regelmatig water te geven, vooral dit is belangrijk, in de eerste maand na de landing. In de toekomst moet water geven worden uitgevoerd tijdens de droogte periode, evenals tijdens vruchtvorming. Normaal bodemvocht wordt beschouwd als tussen 60-70%.

Tussen de rijen voert u periodiek de kweek op een ondiepe diepte uit. Afhankelijk van het weer voor het seizoen, worden maximaal 6 behandelingen uitgevoerd. Dit is een extra onkruidbestrijding en verbetert ook de bodembeluchting.

In de eerste twee jaar van het groeiseizoenHoewel de braam nog niet veel gegroeid is, is het mogelijk om groenten of sideraten tussen rijen te planten.

Blackberry-spruiten groeien groenten of sideraten

In de herfst worden de gangpaden gekweekt of wordt ondiep ploegen uitgevoerd en worden humus- en fosfor-kalim-meststoffen geïntroduceerd. Wieden wordt in rijen uitgevoerd met het losmaken van de grond.

Ook goed beproefde grondmulching. Het beste van alles om mulchen te produceren voor het verschijnen van kleine scheuten. Velen gebruiken herbiciden in de gelederen van braambessen om onkruid te bestrijden, maar het gebruik ervan is ongewenst, omdat het een nadelig effect kan hebben op de ontwikkeling van braambessen.

Om goede opbrengsten te verkrijgen, moeten organische en minerale meststoffen regelmatig worden toegepast. De dosering van kunstmest hangt af van de aanwezigheid in de grond. De gemiddelde toepassingssnelheid kan worden genomen met een snelheid van 1 sq. M.

In de herfst 5-6 kg humus en 30 gram fosfaatmeststoffen, 50 gram kalimeststoffen worden toegepast.

In de lente 30-40 gram stikstofmeststoffen worden toegepast.

Het vormen van braamstruiken op het latwerk, het kousebandschema

Er zijn verschillende methoden om bramenstruiken te maken.

Weef je weg

De meest gebruikelijke manier om braambessentakken tussen het eerste, tweede en derde niveau van draad of touw te verstrengelen. Alle andere scheuten die na het vormen groeien, leiden naar rechts en links van het midden van de stam, in de toekomst worden ze weergegeven op de vierde, bovenste gids.

Fan-methode

Scheuten met deze vormingsmethode moeten worden verdund en aan de geleiders worden vastgemaakt in de vorm van een waaier, en de jonge takken worden vastgemaakt aan de laatste 4e rij draad. Het verschil tussen deze methode is dat takken zich vrijer ontwikkelen en dat de struik beter verlicht is.. Daarom zullen de lichtminnende variëteiten een eerdere oogst hebben.

De waaiermethode voor het vormen van braambessenstruik

In de herfst is sanitair blackberry snoeien gedaan. Tijdens het snoeien in de herfst worden alle scheuten die het zaad hebben verlaten, evenals scheuten met tekenen van ziekte of schade verwijderd.. Snijd ook de overtollige jonge scheuten af. Hoewel meer ervaren hoveniers de jonge scheuten in de herfst niet afsnijden. En hun aantal rantsoeneren tijdens het snoeien in de lente. Wanneer knoppen bloeien en het duidelijk zichtbaar wordt, welke scheuten door vorst zijn gestorven, worden ze verwijderd. Laat gemiddeld niet meer dan 8 jonge scheuten op één struik staan.

Tapestry - het is niet gemakkelijk mooi, maar ook erg handig. Het is slechts één keer nodig om het juiste ontwerp vast te stellen en te genieten van het gebruik ervan voor meerdere jaren.

Pin
Send
Share
Send
Send