Over de boerderij

Planten en verzorgen van viburnum variëteiten gordovina

Pin
Send
Share
Send
Send


Veel tuinders begonnen een ongewoon mooie viburnum te ontwikkelen, Gordoviny. De struik is een naaste verwant van viburnum. Kalina Gordovina kan nog andere namen hebben: vilt of mediterraan.

Beschrijving variëteiten viburnum Gordovina

Deze variëteit komt uit Azië (zuid-west), Noord. Afrika, Europa. De struik behoort tot de kamperfoelie familie. In het wild wordt de plant gedistribueerd in warme gebieden: Zap. Europa, Transkaukasië, Leningrad regio, Siberië, Krim, Aziatische regio's. In koude gebieden, viburnum Gordovina is perfect bestand tegen de rol van een sierplant voor landschapsarchitectuur.. Het kan met succes in veel regio's worden geteeld. Uitgesloten alleen subtropisch en het Verre Noorden. De plant is niet veeleisend naar de grond en pretentieloos in de zorg. Tot laat in de herfst behoudt de struik glanzende zwarte bessen en roodroze bladeren.

Kalina Gordovina

Struik lang, groeit tot vijf meter hoog. Het heeft een dichte kroon met een diameter van maximaal drie meter. De takken van de plant staan ​​erg dicht bij elkaar en de struik ziet er compact uit.

Struik leeft lang, soms is de leeftijd 50 jaar. Tijdens de periode van zijn bestaan, groeit het een enorm wortelstelsel met een groot aantal kleine wortels. Samen met de grond en de vegetatie vormen de wortels de zode.

Met Pride kun je geweldige ontwerpsamenstellingen maken.

De sierheester heeft gerimpelde ovale bladeren, waarvan de lengte 18 cm bereikt. De bladeren zijn breed en dicht, de kleur bovenop een rijke donkergroene, grijsachtige onderkant. De scheuten, takken en gebladerte zijn bedekt met dikke witte haren zoals sterretjes. De knoppen zijn ook pluizig en hebben geen schubben. Vanwege de overvloedige beharing genaamd struik "bloem".

De plant begint te bloeien in mei en blijft bloeien in juni, de bloeiperiode is bijna een maand. Talrijke bloeiwijzen flap bestaat uit 1,5-centimeter klokvormige bloemen van romige witte kleur. Van elke bloem wordt een bes verkregen. Tijdens deze periode, viburnum Gordovina buitengewone schoonheid. In het begin worden de bessen rood en worden zwart. Op dit moment bestaan ​​zaailingen tegelijkertijd uit zwart en rood fruit. Alle bessen worden zwart in september en blijven langer dan 20 dagen in de struik. Pas in oktober ziet viburnum er niet erg aantrekkelijk uit. Bessen verschrompelen, maar het sap is er nog in bewaard, ze kunnen worden gegeten.

Kalina Gordovina in bloei

Terwijl bessen van viburnum rood zijn, smaken ze bitter, scherp. Rijp zwart fruit smaakt zoetig. Tijdens het verzamelen borstel viburnum moeten knippen scharen. Als onrijpe bessen in de borstel overkomen, rijpen ze in de tank. Met een 15 jaar oude struik vormen de opbrengsten meestal één volle emmer. Bessen worden vers gegeten, compotes, sappen, er worden gelei van gemaakt. Het is geweldig als een deel van de vrucht op Kalina blijft liggen, vogels zullen ze graag opeten.

kenmerken

In tegenstelling tot andere soorten viburnum heeft gordovo een aantal kenmerken:

 • Plant is anders decoratieve kwaliteiten van het vroege voorjaar tot de winter - van bloei tot herfst felle kleuren van gebladerte;
 • Krachtige, overwoekerde wortels het gebruik van struiken toestaan ​​om afschuiving van grond op hellingen en ravijnen te voorkomen;
 • De tuinen en parken zien er geweldig uit in kwaliteit hagen;
 • Perfecte aanpassing naar stedelijke omstandigheden.
 • Goede mix met breedbladige bomen.

species

Kalina Gordovina heeft variëteiten:

 • Aurea. Dichte struik met een hoogte van 200 cm. Het heeft een gesuikerde eivormige 10-centimeter blad van goudgele kleur. Bloemen zijn geelachtig wit in de bloeiwijzen van een platte vorm. Vruchten zijn eerst rood van kleur en zwart als ze rijp zijn.
 • variegates. De plant bereikt slechts 150 cm. De kroon van de struik is rond met een overvloed aan gebladerte. Brede 20-centimeter eivormige bladeren gerimpeld, gekarteld aan de randen. Het oppervlak van de bladeren is bedekt met kleine lichtpuntjes. Ronde bessen, waarvan de diameter slechts 7 mm is, worden eerst rood en vervolgens zwart.

Beide soorten zijn ongelooflijk mooi en zijn een geweldige decoratie.

Sterke en zwakke punten

Een ongewoon mooie sierheester heeft veel voordelen:

 • vorstbestendigheid;
 • rustig verdraagt ​​droogte;
 • kan groeien in schaduwrijke gebieden;
 • gemakkelijk te wennen aan gas, rook en stof in stedelijke omgevingen;
 • heeft een hoog decoratief effect;
 • zelden vatbaar voor beschadiging door ziekten en viburnum-bladkevers;
 • jaarlijks neemt de kroon en hoogte van de struik toe met ongeveer 30 cm;
 • ontwikkeld wortelstelsel dient om de bodem gevoelig voor erosie te versterken.
Nadelen, volgens tuiniers, in viburnum Gordovina niet waargenomen.

reproduktie

Voor reproductie trots genomen stekken, gelaagdheid of zaden.

zaden

Zaad moet eind oktober of in de vroege lente worden gezaaid. Voordat je ze naar de grond stuurt, moet je de zaden zeven maanden in de koelkast bewaren (stratificatie). Het zaaien wordt uitgevoerd tot een diepte van 3 cm. Het kiemen begint met de wortel, de knop opent pas het volgende jaar. Een jonge spruit verschijnt van de grond. Ervaren tuiniers adviseren om kieming te versnellen:

 • drie maanden houden de zaden op t 18 graden;
 • de volgende drie maanden houden de zaden met t -3 - +5 graden.

Groene stekken

Regels snijden viburnum stekken

Het materiaal wordt eind juni of begin juli gesneden. Het derde deel van de bladeren is verwijderd. Secties worden in water geplaatst met de toevoeging van een speciale simulator, waardoor het uiterlijk van de wortels wordt versneld (Kornevin, IMC). Na de vorming van wortels, stekken om te planten in een kas. Je kunt op het tuinbed landen. Dan moet je een schuilplaats maken voor bijvoorbeeld een plastic fles. De dop wordt regelmatig verwijderd voor het luchten en drenken van de kiem.

door gelaagdheid

Fokschema van viburnum-gelaagdheid

De methode bestaat erin hakpaardscheuten naar de grond te buigen. Groeven van 10 centimeter worden in het voorjaar voorgespannen. Schiet opgestapeld in de groeven en bedekt met aarde. Gewortelde scheuten in de herfst, waarna ze kunnen worden getransplanteerd. Je kunt in de lente veranderen.

Bos opdelen

De struik is zowel in de lente als in de herfst verdeeld. De plant is verdeeld in verschillende delen, rekening houdend met het feit dat elk van hen minstens 3 knoppen van vernieuwing heeft..

Planten en verzorgen

Kalina Gordovina geeft de voorkeur aan neutrale of zwakke zuren van de grond en goede verlichting. Houdt niet van de plant zand, turf en podzolic bodem. Het groeit op onvruchtbare bodems, maar de bloei en vruchtvorming verslechteren.

Een maand voor het planten worden fosfor, kalium in de vorm van meststoffen aan de bodem toegevoegd en wordt turf toegevoegd. De lente of de herfst is gegraven plantuitsparing 40 cm breed, 50 cm lang en 40-50 cm diep. De afstand tussen struiken is minimaal 3 m.

Voor Viburnum Gordovina bij voorkeur zwakzure grond en goede verlichting

Bodemmengsel wordt voorbereid:

 • organische bodem (turf, humus);
 • ureum (3 eetlepels l.);
 • houtas (1 kop).
Het wortelstelsel mag niet in contact komen met de as.

Zaailingen waarvan de wortels zijn gesloten, worden in het midden van de uitsparing geplaatst en bedekt met aarde. De wortelhals mag niet meer dan 5 cm in de grond zijn.. Open wortels worden verdeeld over een stapel grondmengsels en vallen in slaap. Na het planten in de buurt van de plant is het gat en goot er water in. Vervolgens wordt de grond gemout met turf of zaagsel van hout.

watering

Jonge planten moeten 's avonds 40 cm worden afgeworpen. Volwassen struiken vereisen water tijdens het groeiseizoen en tijdens de vorming van fruit.

Het is noodzakelijk om de grond in de wielcirkel los te maken voor zuurstoftoegang tot de wortels van de plant.

Top dressing

Zoals alle bomen en struiken, heeft viburnum Gordovina voeding nodig:

 • In de lente, voor het verschijnen van bladerenureum wordt geïntroduceerd (2 eetlepels l.);
 • Voor de bloei je moet kaliumsulfide maken (2 eetlepels.);
 • In juli minerale meststof complex wordt toegepast (60 g);
In het najaar wordt de Gordovina Kalina gevoed met humus-, fosfaat- en kalimeststoffen.
 • Na twee jaar, in de herfst, voordat je de grond opgraaftGezuiverde mest, fosfor, kalium wordt geïntroduceerd. Bij droog weer worden meststoffen verdund met water.
Alle meststoffen worden op de stengel aangebracht.

snoeien

Het trimmen van gordoviny gemaakt in de lente. Tegelijkertijd worden zieke en oude takken verwijderd. Anti-aging behandeling wordt na zes jaar uitgevoerdd.w.z. oude takken worden tot aan de wortel doorgesneden. Laat de takken van stukjes 7 voor de fruitstruik overbodig.

Voor de schoonheid van de struik knijpen twijgen die meer dan 40 cm zijn, in hun handen.

Als je Kalina in de vorm van een boom wilt vormendan blijft de centrale verticale stam achter, de rest van de scheuten wordt gesneden. Elk jaar is het nodig om nieuwe scheuten en scheuten te maken. Voor vertakking en kroonschoonheid groeipunt moet noodzakelijkerwijs knijpen.

Ziekten en plagen

De struik is zeer resistent tegen ziekten en plagen, maar sommige planten beschadigen de plant nog steeds.:

 • bladluizen;
 • scapula, kommavormig;
 • Chelkovaya mot.
Kalina Gordovina aangetast door bladluizen

Insecticiden helpen plagen bestrijden, bij voorkeur met lijm. Het schild kan worden vernietigd door karbofos. Voor de vernietiging van bladluizen naar de plant zit trichogram.

Echte meeldauw en vlekken worden aangetast. Bestrijding van ziektes helpt de behandeling van fungiciden. Om ziekten te voorkomen, worden tabaks- of knoflookinfusies verwerkt.

conclusie

Kalina Gordovina is de plant die sier blijft, ondanks de omgeving en het gebrek aan zorg. Het belangrijkste decoratieve voordeel is blad.. Struik is ideaal voor steden, voor het planten op straat, binnenplaatsen, pleinen.

Bovendien is het bekend dat bessen van de plant hebben helende eigenschappen, vooral in combinatie met honing. Compotes worden bereid van bessen, gelei, ze worden gedroogd.

Pin
Send
Share
Send
Send