Over de boerderij

Wanneer en hoe u Kalina het beste kunt verzamelen

Pin
Send
Share
Send
Send


Van alle 140 bekende plantensoorten van viburnum groeien de meeste in gematigde klimaten. Interessant is dat slechts één van hen, Viburnum, geneeskrachtige eigenschappen heeft.

Deze ongewoon pretentieloze struik verdraagt ​​gemakkelijk zowel hitte als vorst.

Kalina kan niet alleen een struik, maar ook een boom groeien tot 5 meter hoog. Wilde vormen worden gevonden in gemengde bossen, langs de oevers van reservoirs, langs de randen.

In het zuiden van Rusland en in Oekraïne groeit deze bessenstruik praktisch in de buurt van elk huis.

Wanneer het rijpt en in welke maand u kunt kiezen voor viburnum: op de middelste rijstrook, Siberië, regio Moskou, Oekraïne

U kunt beginnen met het oogsten van viburnumbessen bij het rijpen.

Het hangt niet alleen af ​​van de regio, maar eerder van de plek waar viburnum groeit. De kant van de struik tegenover de zon rijpt eerder dan minstens een week.

Meestal, in centraal Rusland en de regio Moskou, krijgt rode viburnum een ​​karakteristieke kleur voor de variëteit (het is tijd voor technische volwassenheid) aan het einde van september. Dit betekent niet dat het dringend uit de bush moet worden gehaald.

Haast u niet om te oogsten: na de eerste vorst van oktober, zullen de bessen alleen maar beter smaken. Frost maakt Kalina zoeter omdat het een deel van de glycosiden vernietigt.

Ten noorden van Moskou, in Siberië, de datum van verzameling van viburnumverschuivingen naar de winter. Het is nu al niet nodig om te focussen op de kleur van de bessen.

Na de eerste nachtvorst rijpen ze hoe dan ook.en in de bevroren vorm is Kalina nog gemakkelijker in de reiniging - de bessen verfrommelen niet.

Clusters kunnen tot de lente op takken hangen zonder verlies van kwaliteit. Vogels houden tijdens de winterhonger van de linkerbessen te eten - het helpt hen veel.

De regels voor het verzamelen van helende rode bessen

Zodra viburnumbessen een karakteristieke kleur krijgen (dik rood zonder groene spatten), kunt u doorgaan met het oogsten voor de winter.

Voor het oogsten is het noodzakelijk om een ​​heldere dag te kiezen. Borstels gesneden met een snoeischaar. Wees niet bang om een ​​struik te kappen - het is alleen nuttig voor hem (je zult tegelijkertijd verjonging doorbrengen).

Gestapelde bosjes in één laag. In bulk gedumpt, is het bijna onmogelijk om het later te demonteren. De takken klampen zich aan elkaar vast - de helft van de bessen valt eraf.

Snijd de clusters van viburnum is beter te bundelen of in een enkele laag te leggen

Deze penselen kunnen direct in bossen worden gebonden.op een goed geventileerde plaats ophangen om te drogen. Het is wenselijk om substandaard bessen onmiddellijk te verwijderen.

Als viburnum is verzameld voor verwerking, dan spoel onmiddellijk. Het is veel gemakkelijker om het op de takken te wassen. Verspreiden om te drogen bij het verspreiden van stof. Na het afvoeren van overtollig water zijn de bessen klaar voor verwerking.

Plantvoordelen en gezondheidsvoordelen

Calorieën 100 gram verse en gedroogde bessen van viburnum, respectievelijk 26 en 200 kcal. Maar deze cijfers weerspiegelen niet de waarde van rode bessen. Ze bevatten maximaal 75 mg vitamine C, 500 mg actieve fosforverbindingen, 2,5 g caroteen.

In viburnum gewoon ascorbinezuur, 1,5 keer meer dan citrusvruchten, fosforzouten - 3 keer, ijzerzouten - 4-5 keer.

Genezende rode bessen zijn rijk aan sporenelementen - Ca, Mn, K, Zn, Cu, Cr, Fe, Se, I, Co.

Het meest waardevolle in Kalina is viburnin. Deze glycoside, die de bessen een lichte bitterheid geeft, biedt hun unieke helende eigenschappen voor de mens.

Het ascorbinezuurgehalte is 1,5 keer hoger dan dat van een tropische citroen, driemaal zo hoog als die van bosframboos. Naast ascorbinka zijn de bessen van deze struik rijk aan vitamines E, A, K, R.

Complex van zuren (foliumzuur, valeriaat, inclusief), pectinen, minerale complexen, tannines, etherische oliën, vluchtige productie - zo'n set beschouwt de plant terecht als het meest effectieve middel voor traditionele en volksgeneeskunde.

Bessen zijn een effectief immunostimulant.. Natuurlijke stoffen van viburnum hebben een versterkend effect op de wanden van bloedvaten, dat wordt gebruikt om ziekten van het hart en coronaire bloedvaten te voorkomen.

Viburnumbessen bevatten vitamine C, sporenelementen en zuren, een stof viburnine

Zoals alle rode vruchten, viburnumbessen rijk aan ijzerverbindingen. Ascorbinezuur verbetert de opname, daarom zijn de verwerkingsproducten van viburnum onmisbaar voor bloedarmoede.

Gemakkelijk sedatief effect van viburnum door de aanwezigheid van alkaloïden en alkalische zuren, helpt bij lichte angst, nerveuze opwinding. 'S Avonds is het handig om viburnumthee te drinken.

De combinatie van viburnum en honing verhoogt de afweer van het lichaamgeneest verkoudheid, bronchitis, wordt gebruikt als een slijmoplossend middel. Het heeft een licht diuretisch effect.

Een speciale glycoside, viburnin, met een uniek vasoconstrictief effect werd gevonden in Kalina. Het is zijn aanwezigheid die het hoge hemostatische vermogen van viburnum verklaart, in het bijzonder voor uteriene bloedingen.

Vers bessensap heeft een licht blekend effect op de huid.. Vroeger gebruikten meisjes het om sproeten witter te maken. Verpletterde bessen werden ook behandeld met acne, pigmentvlekken.

Viburnum rode bessen en zijn heilzame eigenschappen:

Schade aan het menselijk lichaam, contra-indicaties

In de wilde soorten viburnum zijn alkaloïden en glycosiden aanwezig in letale concentraties. Zelfs eetbare bessen je kunt niet ongecontroleerd handvol eten.

Het gebruik van deze vruchten is beperkt voor patiënten met een verhoogde zuurgraad van maagsap, jicht, urolithiasis.

Van bijzonder gevaar is de consumptie van overmatig Viburnum voor patiënten met lage bloeddruk, met ernstige nierpathologieën, en vooral - de neiging tot verhoogde bloedstolling - dit is een directe contra-indicatie.

Omdat viburnum een ​​natuurlijk analoog bevat van vrouwelijke geslachtshormonen, zwangere vrouwen moeten hun fruit met uiterste voorzichtigheid gebruiken - Overmatig gebruik kan abortus veroorzaken.

Veel recepten met traditionele medicijnen adviseren neem precies 21 bessen per portie. Laat de esoterische weg, zoveel schade kan niet veroorzaken. En kleine doses van de behandelingssubstantie hebben soms een veel sterker effect dan een chemisch zuiver medicijn (het principe van homeopathie).

Geneeskrachtige eigenschappen van schors, bloemen en wortels

Van oudsher is er kennis die in de moderne medische praktijk is bevestigd over de heilzame eigenschappen van viburnumbessen.

Trouwens, bloemen, schors, wortels van een plant zijn niet minder nuttig - ze worden ook veel gebruikt in de traditionele geneeskunde.

Bouillon van bouillon getoond in de behandeling van keelpijn, verkoudheid, bronchitis - een natuurlijk antibioticum gevonden in deze bessen.

Het is belangrijk dat viburnum onschadelijk voor diabetici - er zitten geen suikers in. De meeste van alle viburnum wordt gewaardeerd om zijn hypotensieve actie.

Bloemen, schors en wortels van viburnum zijn niet minder nuttig dan bessen, worden actief gebruikt in de traditionele geneeskunde

De bes kan de door de arts voorgeschreven geneesmiddelen niet vervangen, zelfbehandeling bij hart- en vaatziekten is onaanvaardbaar. Maar als u eerst uw arts raadpleegt, kunt u een zeer effectief natuurlijk medicijn bereiden.

Recept 1. Het middel voor hoge druk:

 1. Rasp de bieten, pers het sap en laat het 40 minuten staan ​​(dit is belangrijk!).
 2. Haal het sap uit een glas viburnumbessen (als je kokend water voor giet, verlaat het sap veel gemakkelijker).
 3. Combineer de drie componenten: bietensap, viburnum en honing (in gelijke verhoudingen).
 4. Roer het mengsel op het waterbad constant en kook het niet langer dan 10 minuten.
 5. Giet in glaswerk en bewaar op de bodem van de koelkast.
Neem dit hulpmiddel alleen met toenemende druk (en niet regelmatig) 50 ml gedurende een half uur vóór de maaltijd. Bloeddruk moet worden gecontroleerd, vermijd overdosering - het recept is zeer effectief!

Een hoog gehalte aan pectines en tannines normaliseert het spijsverteringsstelsel, een natuurlijk complex van vitamines en sporenelementen herstelt de gezondheid van het zenuwstelsel, zelfs niveaus van de psychologische achtergrond tijdens depressie - hiervoor Genoeg elke dag genoeg om een ​​dessertlepel bessen te eten.

Je kunt verschillende bereidingen doen met viburnumbessen: gelei, sap, vermalen met honing of suiker, gewoon invriezen, drogen.

Om de gunstige eigenschappen van de bessen te behouden, moet de warmtebehandeling minimaliseren. Om een ​​vitaminepuree te bereiden, moet je wat sleutelen, maar het resultaat is het waard.

Je kunt sappen, gelei maken, invriezen of uit viburnumbessen drogen

Recept 2. Gepureerde viburnum met toegevoegde suiker: was de bessen, giet kokend water - de bessen zullen gemakkelijker het sap geven.

Plaats de zeef op een kom met hoge randen. Voeg bessen toe in kleine porties en wrijf met een lepel. Het sap en de pulp zullen in een kom afvloeien. De cake zal blijven - gooi het niet weg, je kunt een heerlijke kus of compote maken.

In de resulterende puree moet suiker worden toegevoegd. Gewoonlijk is 0,5 kg suiker voldoende per liter van dergelijke puree. Wacht tot de suiker volledig is opgelost, zet in de koelkast voor opslag.

In plaats van suiker kun je honing toevoegen, je krijgt een universele remedie voor het verhogen van de immuniteit.

Kalina, gemalen met suiker. Voorbereiding op de winter:

Recept 3. Sap viburnum: het gebruik van viburnum-sap voor de behandeling van allergieën, hypertensie, verkoudheid, neurose en eenvoudigweg om het lichaam te recupereren na een lange ziekte.

Een bosje viburnum (twee kleintjes) wordt gegoten met een glas kokend water, na ongeveer 10 minuten (wanneer het water is afgekoeld), worden de bessen gekneed, gekookt met water tot 200 ml

Neem voor 2 weken 1/2 kopjes 1-2 keer per dag (niet meer).

Recept 4. Viburnum thee: geïndiceerd voor ziekten van het zenuwstelsel, algemene zwakte van het lichaam. Gebruik voor deze thee de oogst "Kalina gewreven met suiker".

Genoeg met een glas kokend water om een ​​eetlepel gepureerd mengsel te brouwen, na 5-7 minuten is het medicinale drankje klaar.

Recept 5. Tinctuur van viburnum op honing: wordt gebruikt om verkoudheid te voorkomen en eenvoudig om het immuunsysteem te versterken.

Om je voor te bereiden moet je:

 1. 500 gram verse bessen zonder takjes en botten.
 2. 200 ml hoogwaardige wodka.
 3. 500 gram natuurlijke honing.

De bessen worden gekneed, gemengd met wodka en honing. Na ongeveer twee weken ouder worden op een donkere koele plek is de tinctuur klaar. Het eindproduct moet gedurende een lange periode worden ingenomen in een hoeveelheid van 20-25 ml (bijna 2 eetlepels) 2-3 per dag vóór de maaltijd.

Tinctuur van viburnum op honing wordt gebruikt om verkoudheid te voorkomen en de immuniteit te versterken

Viburnumstruik behoudt zijn decoratieve effect op bijna elk moment van het jaar:

 • besprenkeld met knoppen in de lente in mei;
 • dikke greens met rode leeswijzers in de zomer;
 • geel-rode kleur van herfstbladeren met rode bessen;
 • rode leeswijzers van bessen met sneeuwkappen in de winter.

En hoeveel meer voordelen dan gewone schoonheid geeft gewone struik "viburnum gewone" ... Het behandelen van viburnum is niet alleen effectief, maar ook zeer smakelijk: thee, sappen, aardappelpuree, jellies, vruchtendranken.

Bijna alles kan worden bereid van geïmproviseerde, gezien de beschikbaarheid van viburnumbessen. En geen "chemie".

Pin
Send
Share
Send
Send