Over de boerderij

Goede teelt van veenbessen in de tuin

Pin
Send
Share
Send
Send


Onder de naam veenbessen verenigen het ras van planten van de heide familie, vertegenwoordigen kruipende struiken die voornamelijk op het noordelijk halfrond groeien.

Cranberry-vruchten bevatten een enorme hoeveelheid vitamines die nuttig zijn voor de micro- en macrocomponenten in het lichaam, die geen calorierijke bestanddelen bevatten, weinig vet en koolhydraten bevatten.

Aanvankelijk waren cranberries uitsluitend wilde planten en alleen na de 18e eeuw konden fokkers rassen telen die nog steeds met succes worden geteeld in landhuizen en moestuinen.

Waar groeit tuincranberry?

Vóór de teelt groeiden veenbessen vroeger alleen in het moerasgebied, waar de zuurgraad van de grond aanzienlijk is toegenomen. Het thuisland wordt beschouwd als Noord-Amerikaen de eerste onderzoekers van Amerika noemden het een kraanvruchtenbes.

Slechts een paar eeuwen geleden werden veenbessen in de moerassen geoogst en nu worden ze al op grote schaal geteeld op plantages, waar gunstig zijn voor groei en omstandigheden die het meest lijken op natuurlijke.

In Rusland, de meest voorkomende soorten veenbessen ontvangen in Karelië, Kostroma en de regio Leningrad.

Veenbessen worden soms noordelijke citroenen genoemd vanwege hun hoge gehalte aan citroenzuur, vitamine C, kininezuur, vitamine B, PP, kalium, ijzer, fosfor, kobalt, boor en mangaan.

Door het creëren van geschikte omstandigheden en goede zorg, kunnen cranberry-opbrengsten bereiken tot 11 ton per hectare aanplant.

Veenbessen worden nu veel gebruikt bij de vervaardiging van snoepgoed, sapdranken en vruchtendranken, jam en gelei, en daarom is de teelt van deze plant niet alleen in trek, maar kan het ook een goede bron van inkomsten worden.

Over de veenbessen vertel het programma "Live is geweldig!":

Vereisten voor een tuin plot voor de teelt

Ondanks het feit dat veenbessen worden beschouwd als vorstbestendige en niet-pretentieloze planten, wordt het kweken in de achtertuin en in de buitenwijken als een nogal arbeidsintensief proces beschouwd vanwege de noodzaak om een ​​speciaal microklimaat te garanderen en de omstandigheden waarin het een goede oogst oplevert.

Land voor de teelt voor het planten van jonge scheuten zorgvuldig voorbereid, als deze plant voelt goed in een hoge luchtvochtigheid.

Ook moet de grond zuur zijn, dat wil zeggen een lage pH hebben - bij voorkeur van 3 tot 4,5.

Cranberry is een vochtminnende plant.In dit verband zal de aanwezigheid van grondwater een significant voordeel zijn van het plantgebied, de diepte van hun stroming is ongeveer 40 centimeter.

In dit geval is de beste optie voor het kweken van grond turf, waarbij het waterniveau op het optimale niveau voor veenbessen ligt. Ook geschikt voor het telen van leem en zandsteen.

Het is beter om een ​​plot te maken voor het planten van Amerikaanse veenbessen tussen bomen of andere plantages.die de zonneschijn er niet door zal hinderen, maar tegelijkertijd de wind tegen wind zal beschermen.

Hoe cranberries groeien op uw site:

Wanneer is het beter om een ​​bes in het land te planten?

Geloofd om veenbessen te planten en te laten groeien beste in de lentezodra het land op de site ontdooit en opwarmt tot 10 cm.

Omdat de plant zich beter ontwikkelt in een meer zure grond, moet je als je site er geen heeft, de bovenste laag aarde reinigen tot 20-25 centimeter en deze vullen met een mengsel van humus, zand, bosland en turf met toegevoegde dennennaalden.

Bereid putten voor het planten, graaf ze op tot een diepte van 10 centimeter en een afstand van ongeveer 20 centimeter tussen elkaar, waarbij je voor het planten water morst.

Twee zaailingen met een hoogte van maximaal 20 cm worden in elke put neergelaten en het gat wordt opgevuld met de voorbereide grond. Het is erg belangrijk om de grond na het planten niet overdreven te consolideren, omdat dit de ontwikkeling van het wortelsysteem van de zaailing aanzienlijk kan belemmeren.

Het planten van veenbessen is het beste in het voorjaar, in het najaar kun je voor haar bedden koken

Na het planten, de eerste twee jaar, zullen de veenbessen alleen wortel schieten en sterker worden - de eerste bessen die de plant gewoonlijk drie jaar na het planten geeft. Nou, al een volledig goede oogst begint pas vanaf het vierde jaar.

De gemiddelde opbrengst met goede verzorging is ongeveer een kilo van twee vierkante meter geplante planten.

Veenbessen worden in de herfst niet in de herfst geplantDeze tijd van het jaar wordt echter gebruikt om de bedden klaar te maken voor ontscheping.

De belangrijkste voorbereidingsoperatie is het hek van het toekomstige bed door te graven tot een diepte van maximaal 20 centimeter van alle verval materiaal - plastic, leisteen.

Landingsmethoden

Er zijn twee manieren van voortplanting en het verder planten van veenbessen - generatief en vegetatief.

Generatief - gezaaid het wordt zeer zelden gemaakt en voornamelijk voor fokproeven, omdat de resulterende plant niet de kenmerken van de ouder heeft.

Als je veenbessen wilt laten groeien met bepaalde eigenschappen die inherent zijn aan de wegloper van de moeder, is het beter entmethode.

Voordat ze veenbessen kweken, bereiden ze een complot voor aanplanting voor en het proces zelf hangt af van het soort grond waarop de plant zal worden gekweekt.

Cranberrystekken worden gemaakt tijdens de periode dat hun scheuten intensief groeien. Neem groene stekken van 10 centimeter lang en geplant in potten met een mengsel van turf, zand en verrotte naalden, of onmiddellijk in de grond - naar een vaste plaats.

Stekken verdiepen met twee of drie centimeter, verdichten de grond rond de stam enigszins en hydrateren overvloedig.

Als het je doel is cranberry's te laten groeien met bepaalde eigenschappen die inherent zijn aan de wegloper van de moeder, dan is het beter om de snijmethode te gebruiken

Tot het wortelen van stekken gebeurt moet bodemvocht controleren - afhankelijk van de vochtigheid en temperatuuromstandigheden, wordt het bed soms twee- of driemaal daags besproeid - onder de voorwaarde van overvloedige irrigatie van de grond met water, schieten scheuten vrij snel.

Als de landingsplaats onder de zon staat, is het beter om bescherming te bieden voor de stekken van stof.

Wanneer de zaadreproductie rijp fruitvossebessen neemtwrijf zachtjes en spoel af met water. Geselecteerde zaden worden onmiddellijk geplant. Deze bewerking wordt uitgevoerd in de lente of vóór de val in potten met turf en een kleine laag zand.

De zaden in de grond zijn bedekt met glas, geïrrigeerd met overvloedig water en op een warme plaats geplaatst die toegankelijk is voor licht. Na het planten van de zaden wordt de grond regelmatig water gegeven en wordt de kamer, die containers met ontkiemende zaden bevat, gelucht.

Als er schimmel verschijnt op de grond van overvloedig vocht, moeten ze worden behandeld met een fungicide-oplossing.

Neem voor zaadvermenigvuldiging de rijpe cranberryvrucht, week zacht en was met water. Geselecteerde zaden worden onmiddellijk geplant.

Gemiddeld na drie tot vier weken verschijnen de juiste verzorgingsscheuten, waarna het nodig zal zijn om het glas te verwijderen, maar om overvloedig water te houden.

Nadat de scheuten vier of vijf bladeren hebben, zitten ze - plectrums, ofwel in potten, één spruit, of onmiddellijk in de grond van een kas of broeikas op een afstand van 10 centimeter van elkaar.

De verdere teelt van scheuten wordt het hele jaar door met speciale zorg uitgevoerd - overvloedige water en regelmatige voeding met de Kemira-oplossing - in het tempo van één eetlepel per 10 liter water.

Gewoonlijk wordt een oplossing bereid met een snelheid van één liter per vierkante meter van een plot met scheuten, en bij water geven is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de oplossing niet op de bladeren valt - anders is het mogelijk om de bladeren te verbranden.

Aan het einde van de zomer wordt de kasafdekking verwijderd en wordt mulch uitgevoerd met turf, tot een laag van een centimeter. In de winter zijn de planten bedekt met een speciaal materiaal - spingebonden, dat wordt verwijderd in de lente, na het einde van de vorst.

Daarna worden de scheuten getransplanteerd naar een grotere plaats waar ze nog twee of drie jaar groeien.waarna je ze op een vaste plek kunt planten.

Nuances van zorg

De belangrijkste regel voor de verzorging van cranberry zaailingen voor een goede ontwikkeling en om te zorgen voor een rijke oogst in de toekomst is zorgen voor voldoende water.

Vooral belangrijk is de aanwezigheid van een hoge luchtvochtigheid tijdens het rooten van zaailingen, vooral bij hoge temperaturen.

Twee keer per maand tijdens het groeiseizoen, planten worden gevoed met verschillende complexen van minerale meststoffen en water geven met water dat een zwakke zurenoplossing bevat (citroenzuur of azijnzuur).

Verzuring van de grond de eerste twee of drie jaar na het planten kan niet produceren.

Zorg voor tuincranberries is overvloedig water geven, aangezuurde water, verwijderen van horizontale scheuten.

Voor de vorming en groei van een groot aantal vruchten moet worden verwijderd uit de plant horizontale scheutenwaardoor de ontwikkeling van verticaal wordt gestimuleerd, waarop zich meer vruchten ontwikkelen. Deze operatie wordt uitgevoerd in de lente of de herfst.

Voor de winter in gebieden met een gebrek aan voldoende sneeuw, worden veenbessen ingeschonken met een laag turfdie de scheuten beschermt tegen bevriezing.

Met constante goede zorg voor de planten en de aanwezigheid van goede weersomstandigheden, zullen veenbessen u zeker behagen met een rijke oogst van bessen.

Tuincranberries:

Pin
Send
Share
Send
Send