Over de boerderij

De voordelen en schade van doornen

Pin
Send
Share
Send
Send


In het evolutieproces heeft de mensheid geleerd om van bijna alles te profiteren. De ommekeer, gekend door bijbelse legendes, was geen uitzondering, want het was van zijn doornige takken dat een kroon werd geweven voor Jezus Christus. Ondanks de droevige glorie, Deze plant heeft helende eigenschappen en het fruit wordt gebruikt bij het koken.. Laten we eens goed kijken naar deze plant, welke voordelen en schade het kan brengen voor het menselijk lichaam.

Botanische beschrijving

De bocht is een tamelijk hoge struik die 3,5-4,5 m hoog kan worden. Sommige soorten worden weergegeven in de vorm van onvolgroeide bomen tot 5 m. De doorntakken zijn volledig bedekt met scherpe stekels.

De plant bloeit in april-mei, afhankelijk van het groeigebied. Bloeiende sleedoorn erg mooi - eerst bedekken witte bloemen overvloedig de takken van een struik, en na een tijdje ontvouwen de bladeren zich. Tijdens de bloei verzamelen de bijen stuifmeel en nectar, zodat de plant behoort tot de honingplanten.

Bush-doornen in bloei

De zwarte bladeren zijn 5 cm lang en hebben een elliptische vorm met gekartelde randen.. Bruin-roodachtig struikhout wordt gebruikt om verschillende schrijn- en draaiproducten met een kleine diameter te maken en wordt gewaardeerd om zijn sterkte en hardheid.

De bocht vindt plaats in de steppe- en bossteppe-zones, aan de bosranden en op de snijgebieden, op de steile oevers van de rivieren en langs de wegbermen, vaak met onbegaanbaar struikgewas. De wortels van doornstruiken versterken de hellingen goed en voorkomen bodemerosiedaarom worden ze geplant langs rivieren en in ravijnen. Bij landschapsontwerp worden heesters gebruikt als heggen.

Het plantenassortiment omvat West-Europa, Klein-Azië, Iran, Tatarstan, Oekraïne, het Europese deel van Rusland, de Krim en de Kaukasus, en in de bergen ligt de struik op een hoogte van 1200-1600 m boven de zeespiegel.

De knol is zwart en blauw, rond en ongeveer 12 mm in diameter.. Het buitendeel van elke vrucht is bedekt met een grijze waslaag en aan de binnenkant zit een gerimpeld bot.

Calorie en chemische samenstelling

De chemische samenstelling van de draai varieert afhankelijk van de geografische regio, maar de basis blijft hetzelfde. De vruchten bevatten:

 • glucose, sucrose en fructose;
 • pectine;
 • tannines en aromatische stoffen;
 • organische zuren;
 • vitamine A, C, E, B₁, B₂, PP;
 • ijzer, kalium, calcium, natrium, fosfor, magnesium, jodium, kobalt, zink, mangaan, chroom;
 • essentiële olie.

De energiewaarde van vers walsfruit is 49-54 kcal per 100 g.

Doornstruik met vruchten

Taart-zuur bessen van wilde pruim rijpen in juli-augustus, maar op dit moment worden ze niet verwijderd, omdat ze bijna oneetbaar zijn, vanwege het hoge gehalte aan tannines.

Meestal begint het plukken van fruit na de eerste nachtvorst. Tijdens het invriezen van de vrucht van de draai verandert de chemische samenstelling - de hoeveelheid organische zuren en tannines neemt af, de bessen verliezen hun scherpte en worden smakelijk.

Van een volwassen struik verzamelen dwergen tot 12-15 kg fruit.die worden gekenmerkt door goede kwaliteit en draagbaarheid.

Nuttige eigenschappen van terena voor het menselijk lichaam

Als in veel medicinale planten een deel genezende kracht heeft, dan is de beurt in dit opzicht uniek - niet alleen de bessen worden gebruikt voor medicinale doeleinden, maar ook bladeren, wortels, bloemen, takken en schors.

vruchten fruit

Vers Thorn Fruit

Doornbessen worden vers gegeten en gedroogd of bereid met jam, jam en gepasteuriseerde sappen. De vruchten van deze vrucht hebben veel nuttige eigenschappen.:

 • microflora normaliseren en de intestinale peristaltiek verbeteren, winderigheid verlichten;
 • verwijder schadelijke stoffen uit het lichaam en verminderen slakken;
 • verlichten van slapeloosheidverhoogde prikkelbaarheid, misselijkheid en kortademigheid;
 • verminder en normaliseer het gewicht van de patiënt. Speciaal ontworpen dieet omvat in het dieet van de bessen van de beurt, die bijdragen aan het verbranden van vetafzettingen, de normalisatie van metabole processen;
 • Versterk de wanden van bloedvaten, lagere bloeddruk en cholesterol in het bloed, verminderen het risico op het ontwikkelen van hartziekten;
 • de conditie van de nieren verbeteren en lever in verschillende pathologieën;
 • het immuunsysteem versterken, mobiliseert de afweer van het lichaam;
 • zijn een preventieve maatregel tegen de ontwikkeling van prostaatadenoom, normaliseren het werk van de prostaat prostaat;
 • het tandvlees versterken;
 • verlagen menstruatiepijn.

Bloemen en bladeren

Thorn bloemen

De zwarte bloemen worden geoogst tijdens hun volledige bloei, gedroogd in een donkere geventileerde ruimte en opgeslagen in strak gesloten potten (glas of blik) op een plek die niet toegankelijk is voor zonlicht. Gebruik in principe een afkooksel of thee van bloemen die helende eigenschappen hebben.:

 • zuiver het bloed en verwijder gifstoffen uit het lichaam;
 • af van huidzweren en erysipelas, hulp bij furunculosis;
 • reinig de lever, normaliseer de darmen;
 • bijdragen aan metabolische restauratie;
 • sussend handelen voor slapeloosheid en neuralgie;
 • dienen als een diureticum en sweatshops.

Van de bloemen van de beurt brouwt u helende thee: 25 g bloemen giet 0,5 liter kokend water en wikkel de container 10-15 minuten in met een drankje om te laten trekken. Thee van bloemen van doornen wordt zoals gebruikelijk gedronken zonder een strikte dosering, en wordt ook gebruikt voor uitwendig gebruik als lotions.

Zwarte bladeren afkooksels hebben dezelfde eigenschappen als bloemen. Voor de bereiding worden de bladeren midden in de zomer afgescheurd, na het einde van de bloeiende heesters. Ze worden gedroogd en opgeslagen op dezelfde manier als bloemen en gekookte bouillon wordt gedronken als gewone thee.

Wortels, scheuten en schors

Om de helende kracht van de plant te behouden, is het belangrijk om de grondstoffen op de "juiste" tijd te oogsten.:

 • Wortels groeven in de herfst, 2-3 weken gedroogd in de open luchten droog het dan in de oven. Gedroogde wortels kunnen worden bewaard in zakken van linnen of katoen voor maximaal drie jaar.
 • Takjes en jonge scheuten worden aan het begin van de zomer geplukt., gedroogd in de open lucht en opgeslagen voor een jaar.
 • Schors in het vroege voorjaar uit de struik gehaaldtot de plant heeft gebloeid. Het drogen en opslaan van de schors gebeurt op dezelfde manier als het oogsten van de wortels.

Bouillon van wortels, takken en scheuten heeft antipyretische, ontstekingsremmende en zweetdrijvende eigenschappen, dus ze worden ingenomen voor verkoudheid en griep.

Brouw afkooksels in plaats van gewone thee - ze helpen het bloed te reinigen en irritaties op de huid te verwijderen. In de vorm van bouillon verdund met gekookt water, wordt het gebruikt voor douchen voor vrouwelijke ontstekingen.

Contra-indicaties en mogelijk letsel voor de gezondheid van de mens

De doornen hebben geen speciale contra-indicaties voor de menselijke gezondheid. Verminder het gebruik van bessen voor mensen die zich zorgen maken over maagproblemen:

 • gastritis;
 • maagzweer in de acute fase;
 • verhoogde zuurgraad van de maag.

Teren weigeren zal mensen met ernstige allergieën hebben, hoewel dergelijke gevallen vrij zeldzaam zijn.

Speciaal schadelijk fruit levert tandglazuur op - na het gebruiken van de draai, zijn de tanden geschilderd een blauwachtige tint. Het ziet er extreem onesthetisch uit en het blauw wordt pas na een paar dagen volledig van de tanden gewassen.

Na het koken van het afkooksel van de vrucht van de draai, moeten de bessen worden verwijderd. Bij langdurig contact van de zaden van het fruit met water, worden toxische componenten in de vloeistof gevormd, die vergiftiging kunnen veroorzaken.

Gebruik van zwarte bessen niet gecontra-indiceerd voor kinderen en zwangere vrouwen, met de laatste zelfs nuttig voor toxemia en periodes van misselijkheid.

Verse bessen kunnen maagklachten veroorzaken.zoete conserven en jam zijn een ongewenst stel overtollig lichaamsgewicht, maar alleen als deze producten te veel worden gebruikt.

Recepten met dwerg

De raap wordt gebruikt voor het bereiden van zoete bereidingen voor de winter (jam, jam, jam), evenals allerlei sauzen, smaakmakers en wodka-likeuren en likeuren.

jam

Thorn jam

De meest populaire is de jam uit de doornen. Kook een zoete traktatie moet op hetzelfde principe zijn als alle andere bessen.:

 • Bust en was 1 kg draai fruit, laat het water weglopen.
 • Verwijder de botten van de bessen.
 • Van de 1,5 kg suiker en 2-3 glazen water kook siroop.
 • Nadat de suiker volledig is opgelost in de kokende siroop, voeg de slag toe, kook en verwijder de gerechten uit het vuur.
 • Koel de jam af tot kamertemperatuur en laat het opnieuw koken, breng aan de kook en 2-3 minuten koken.
 • Voor de derde keer kook de jam en kook op laag vuur tot hij gaar is. Roer en verwijder het schuim tijdens het koken regelmatig.
 • Klaar jam heet giet in droge gesteriliseerde potten en rol tinnen deksels op. Na afkoeling verwijdert u de banken voor opslag.

Blackberry-sap

Het sap van de beurt in de banken voor de winter

Om het sap te krijgen, gebruik je de sapkoker, die is geladen met de knolraap met suiker (neem voor 1 kg bessen 100 g suiker). Het sap wordt in blikken gegoten, vervolgens gesteriliseerd en tin-deksels gerold. Nadat de blikken tot kamertemperatuur zijn gekoeld, worden ze verwijderd voor opslag op een donkere plaats.

Kvass vanaf de turn

Kvass van doornen

Om een ​​verfrissend drankje te bereiden, heeft u 3-4 liter water, 0,5 kg zwarte bessen, 0,5-1 kop honing en 15-20 g gist nodig:

 • Gewassen en ontpitte vruchten, vermalen tot een staat van aardappelpuree, giet water en kook gedurende 40 minuten.
 • Ontvangen door zeef de bouillon, voeg er gist en honing aan toe.
 • Laat gedurende 10-12 uur gisten bij kamertemperatuur.
 • Daarna de fles en zet in de koelkast.

Eenvoudige sleedoorn

Ternovaya likeur

Het duurt lang om de klassieke zwarte bessenlikeur te bereiden - het duurt 4-6 maanden om de likeur te rijpen. Sterk drinken liefhebbers gebruiken een sneller recept. Voor hem moet u 1 kg slag, 200-300 g suiker en 1 liter wodka nemen. In plaats van wodka kun je ethylalcohol gebruiken, verdunnen met water tot een sterkte van 40-45%, evenals goedkope cognac of gezuiverde maneschijn:

 • Bessen om uit te zoeken, verwijder verrot en bedorven, was en bevrijd van stenen.
 • Gezuiverde pulp mix met suiker en doe het in een glazen pot.
 • Jar bind een gaasje met twee lagen en trek het aan zonne-vensterbank.
 • Voeg na 2-3 dagen wodka toe, meng de bessen en zet de pot op een donkere plaats met kamertemperatuur (kast of kast).
 • Om te blijven gieten binnen 14 dagenDe eerste week schudt de pot dagelijks met de inhoud.
 • Over twee weken zeef de drank en fles. Hermetisch afgesloten en opgeslagen.

De omkering kan tot 5 jaar worden bewaard, en alcoholdrank sterkte is 30-32%.

conclusie

Netelige struik met gewone bessen bleek bij nadere inspectie een nuttige plant. Hieruit kunt u alcoholische en niet-alcoholische dranken, zoete bereidingen voor de winter, kruiden en sauzen voor verschillende gerechten maken..

Gunstig voor het menselijk lichaam zijn de vruchten van de draai en allerlei afkooksels gemaakt van verschillende delen van de plant. Het gebruik ervan is niet beperkt tot bepaalde doseringen - genezende bouillons drinken als gewone thee. De belangrijkste voorwaarde voor het behoud van het therapeutische effect van de wending is om te voldoen aan de verzameltijd en het proces van het drogen van grondstoffen.

Pin
Send
Share
Send
Send