Over de boerderij

Aardbeispinazie of frambozenspinazie

Aardbeispinazie - een interessante plantgroeit in populariteit. Over de kenmerken van de plant en de regels van de teelt zal worden besproken in het artikel.

In de winkels voor tuinders verschenen zaden van planten met een ongebruikelijke naam. Voordat u gaat planten, moet u de onderscheidende kenmerken, voordelen en negatieve kenmerken zorgvuldig bestuderen.

Aardbeispinazie - aardbeien of spinazie?

Veel tuinders geloven dat spinazie aardbei is - het bereiken van een buitenlandse fokkerij, een kruising van spinazie en aardbei.

Dit is echter een misvatting. De plant wordt gedistribueerd in de zuidelijke gebieden van Europa, Noord-Amerika en de kust van Azië.

De eigenaardigheid van deze groentecultuur is dat zowel bladeren als bessen geschikt zijn voor voedsel. En het kreeg zijn naam vanwege de gelijkenis van fruit met aardbeien.

Naast de hoofdnaam zijn er veel synonieme namen - Spinazie-framboos, meerbladige maria, veelzijdige maria, gewone zminda, meerbladige spinazie.

Botanische beschrijving van de plant

Aardbeienspinazie behoort toe aan de Mari-familie van de familie Marevy of Amarant. Het heeft een grote gelijkenis met de quinoa. Jaarlijkse plant, maar als er zaden in de grond blijven, zal het cultuurjaar volgend jaar weer groeien zonder tussenkomst van buitenaf.

Bladeren zijn groen, driehoekig-lancetvormig, eetbaar. De punt van de bladeren is puntig, de basis verandert in een bladsteel. Randen met puntige tanden. De takken bereiken 70 centimeter. De wortel is veelkoppig, dik. Stem rechtop.

Aardbeispinazie - een eenjarige plant, bloeit in juli, de vruchten rijpen in augustus

De bloemen, verdraaid in ballen in de oksels van de bladeren, biseksueel, drie leden, bestaan ​​uit vijf bloemdekbladeren, vijf meeldraden en stamper. Perianth rood, vlezig.

Zaden hebben een zwartbruine kleur en langsgroeven. Het oppervlak is glad, glanzend.

De plant bloeit eind juli - begin augustusDe vruchten rijpen eind augustus of begin september. Bloeiwijze is een complexe steenvrucht.

De naam van de plant wordt geassocieerd met de gelijkenis van fruit met aardbeien of frambozen. Het wordt vaak frambozenspinazie genoemd.

Maar de bessen smaken niet als frambozen of aardbeien. Ze zijn smaakloos.

In de bes een kleine hoeveelheid pulp en een hoog gehalte aan zaden. Rijpe frambozenspinazie bessen worden overwogen wanneer verwerf bourgondische kleur.

Kenmerken van groeien

Er zijn ongeveer 20 variëteiten van planten., de verschillen tussen hen zijn in de grootte van de plant zelf, vorm.

Tuinders groeien ongeveer 10 soorten van dit gewas. De meest gewilde soorten zijn Virofle, Victoria.

Je kunt spinazie zonder veel moeite laten groeien. De voorouders van de plant waren onkruid en daarom is het erg pretentieloos en bestand tegen natuurlijke omstandigheden. Het groeit op elke bodem, vereist geen speciale zorg.

Als het niet op tijd water geeft of losraakt, zal de plant nog steeds fruit produceren. Spinazie groeit als gewoon onkruidgras, niet vatbaar voor vorst, droogte en andere temperatuurschommelingen.

Om sneller te oogsten moeten plant zaailingen groeien. Het is de moeite waard om begin maart te beginnen. Patronen voor zaailingen vullen met aarde. Daarna worden er 1-2 zaden in elk geplaatst.

Aardbeispinazie kan worden gekweekt uit zaad of zaailingen

Te diep zaad kan niet worden geplaatst, omdat het in dit geval niet mag opstijgen.

In de volle grond wordt de plant getransplanteerd na het verschijnen van ten minste 5 bladeren. De afstand tussen de gaten moet minimaal 40 cm zijn. Ervaren tuinmannen adviseren om de grond te bemesten voor het planten van spinazie.

Een andere manier om spinazie te laten groeien is van zaad.. Dit is de gemakkelijkste manier om de oogst te garanderen. De landing moet beginnen onmiddellijk nadat de sneeuw smelt of in de herfst valt voor het begin van de vorst.

In één goed geplaatst op 5-6 zaden. Nadat de eerste bladeren zijn verschenen, worden de zwakste scheuten verwijderd.

Nuttige eigenschappen

De plant is een bron van veel heilzame stoffen.: Vitaminen PP, B1 en B2, E, H, K, sporenelementen (ijzer, magnesium, calcium, enz.).

Regelmatige consumptie van fruit verhoogt hemoglobine, en het gebruik van spinaziebladeren als ingrediënt en een onafhankelijk gerecht leidt tot een reiniging van het maagdarmkanaal en verbetering van het zenuwstelsel.

Bovendien kunnen de bladeren worden gebruikt als een onderdeel van verwarmende kompressen en om de prestaties van gewrichten en spieren te verbeteren.

Het gebruik van aardbeispinazie is niet in staat de figuur te schaden, omdat de calorische inhoud van de plant klein is en slechts 22 kcal is. Daarom is de plant het ideale product tijdens het dieet.

Het wordt beschouwd als een bron van eiwitten.per 100 gram van een plant is 2,9 gram eiwit nuttig. Koolhydraten - 3,6 g en vetten slechts 0,4 g.

Bovendien dient de plant als bronnen van beta-keratine.

Medische toepassingen

Spinazie stimuleert de cardiovasculaire functie. Vitaminen A en C zijn krachtige antioxidanten die cholesteroloxidatie voorkomen. De samenstelling van spinazie aardbei bevat caroteen, die schade aan de wanden van de slagaders voorkomt.

Bovendien bevatten de aanwezige voedingsstoffen, met name vitamine C en bètacaroteen, bescherm de wanden van de dikke darm tegen blootstelling aan schadelijke stoffen en voorkom obstipatie.

Regelmatige consumptie van aardbeispinazie verbetert het mannelijke voortplantingssysteem. Daarnaast wordt spinazie aanbevolen voor bloedarmoede, rachitis, scheurbuik, tuberculose en bloedarmoede.

Spinazie aardbei verhoogt het hemoglobinegehalte, verbetert de werking van het mannelijke voortplantingssysteem, etc.

Met aambeien en hypertensie De plant kan ook een positief effect hebben op het lichaam. Bovendien neemt spinazie een belangrijke plaats in in het dieet van mensen die lijden aan diabetes.

Aardbeispinazie verhoogt het hemoglobinegehalte en versterkt het immuunsysteem het menselijk lichaam. Als het zenuwstelsel is aangetast, raden experts aan spinazie aan uw dieet toe te voegen.

De plant wordt aanbevolen voor gebruik. vrouwen tijdens de zwangerschap om het immuunsysteem en oudere mannen te versterken om het optreden van prostatitis te voorkomen.

Cosmetisch gebruik

De plant wordt actief gebruikt door schoonheidsspecialisten. als een ingrediënt voor gezichtsmaskers en crèmes, omdat het beta-keratine bevat.

Het heeft een positief effect op de conditie van de huid van het gezicht, helpt de huid glad te maken en vermindert rimpels.

Masker voor verjonging

100 gram van de bladeren van de plant koken in melk vóór de vorming van een papperige substantie. Het wordt aanbevolen om emailwaren te gebruiken.

Doe het mengsel op een dunne doek, breng het aan op het oppervlak van het gezicht, hals, vermijd het gebied rond de ogen en houd 15-20 minuten vast. Daarna is het noodzakelijk om de resterende deeltjes van het mengsel te verwijderen en het gezicht af te vegen met kamille-afkooksel.

Strawberry Spinach wordt actief gebruikt door schoonheidsspecialisten als een ingrediënt in gezichtsmaskers en crèmes.

Kookapplicatie

De plant heeft een lage calorieen daarom ideaal voor voedingsvoeding. Hieruit kunt u veel verschillende gerechten bereiden.

taart

Ingrediënten vereist:

  • 500 g spinazie;
  • 4 kippeneieren;
  • peper, zout (naar smaak);
  • 200 g harde kaas;
  • 3 eetlepels sojameel;
  • 200 gram ricotta.

Klop de eieren, voeg kruiden aan het mengsel toe. Rasp de kaas. Voeg vervolgens de resterende ingrediënten toe aan het eimengsel en meng grondig.

Vet de bakvorm in met boter. Vervolgens moet je het ingevette mengsel in het mengsel doen en in een voorverwarmde oven sturen. Bak gedurende 50 minuten op een temperatuur van 180-200 graden.

jam

Eerst moet je de bessen wassen, drogen. Kook de siroop van suiker en water in een verhouding van 1: 1. Voeg in de resulterende suikerstroop gewassen fruit toe. Breng de massa aan de kook en laat afkoelen.

Naast spinazie bessen, kunt u andere vruchten aan de jam toevoegen.. Bijvoorbeeld Kiwi. Jam krijgt zure en ongewone exotische smaak.

Van aardbeispinazie kun je jam, kvass, taarten maken

kwas

Ingrediënten vereist:

  • fruit aardbei spinazie - 2 kg;
  • 2 kg suiker.

Fruit hoeft niet te worden gewassen. Op het oppervlak van de vrucht zitten natuurlijke gist, die als starter zal dienen. Fruit giet warm water. Plaats de suiker.

Sluit de ingrediënten af ​​met een deksel en bewaar op een plaats met kamertemperatuur. Houd minimaal drie dagen vast aan kvass.

Contra-indicaties voor het gebruik

Ondanks veel voordelen heeft spinazie nadelen. De belangrijkste - overmatig oxaalzuurgehalteopgenomen in de plant.

Gebruik is gecontra-indiceerd bij mensen met een maagzweer, padagroy. Bij ziekten van het urogenitale systeem is het ook onmogelijk om aardbeospinazie als voedsel te consumeren.

Voor medicinale doeleinden wordt het aanbevolen om het groene gedeelte van een jonge plant te gebruiken., omdat in volwassen culturen naast een grote hoeveelheid oxaalzuur bitterheid bevat.

Aardbeispinazie - een mooie en gezonde plant. Onlangs wint de teelt van frambozenspinazie aan populariteit.

Strawberry Spinach is een mooie en gezonde plant, pretentieloos, gebruikt voor decoratieve doeleinden.

Het is erg pretentieloos, vereist geen speciale zorg. en ongevoelig voor veranderingen in het milieu. Het fruit wordt gedurende lange tijd bewaard, van juni tot eind september.

Dat is waarom spinazie aardbei vaak gebruikt voor decoratieve doeleinden. Ze worden geplant op plaatsen waar de groei van andere siergewassen problematisch is.

Bovendien de vruchten en bladeren zijn eetbaar. Het wordt gebruikt in de geneeskunde, cosmetologie en koken.