Over de boerderij

Classificatie en gebruik van minerale meststoffen

Pin
Send
Share
Send
Send


Het land, dat royale oogsten van fruit, groenten en granen oplevert, is sterk uitgeput. Gecultiveerde land - velden, tuinieren, huishoudens en dacha percelen - hebben niet de mogelijkheid om te rusten, hun kracht te herstellen, de vruchtbaarheid te behouden. Dit alles moet door de mens worden gedaan, door kunstmatig de organische en minerale elementen die het heeft opgebruikt in de bodem te brengen. Bronnen van deze elementen zijn organische en minerale meststoffen. We zullen later in ons artikel praten over hun classificatie en typen in de tuin.

Complexe minerale meststoffen in de tuin

De samenstelling van een goede vruchtbare bodem moet een bepaalde hoeveelheid micro- en macro-elementen bevatten die zorgen voor een goede voeding, ontwikkeling en vruchtzetting van planten die op deze grond groeien. De afwezigheid van een of andere nuttige substantie, zoals een overmaat, heeft een zeer nadelig effect op de conditie van gewassen en hun productiviteit. Om dit te voorkomen, worden de grond en de gewassen die erop groeien gevoed met minerale supplementen.

Minerale meststoffen zijn uitgebalanceerde mengsels van zouten van mineralen in de meest toegankelijke vorm voor beplanting.

Het komt vaak voor dat de afwezigheid van slechts één element de volledige opname van andere voedingsstoffen in de bodem in voldoende hoeveelheden voorkomt. Om het gat te vullen met behulp van complexe monovesting. Zandgronden hebben bijvoorbeeld vaak een toplaag met magnesium nodig, mangaan ontbreekt op de zwarte aarde. Voor alle gewassen, ongeacht de groeisnelheid, is stikstof van levensbelang.

Minerale meststoffen zijn nodig in elke tuin.

Het belangrijkste is dat de chemische samenstelling van de zouten en verbindingen waaruit de minerale meststoffen bestaan ​​speciaal is geselecteerd, zodat de planten gemakkelijk voedingsstoffen opnemen en snel reageren op hun aanwezigheid. Voor elk zijn er bepaalde normen en voorwaarden voor introductie, en wat is precies nodig voor uw perceel op het land, dan kunt u bepalen aan de hand van de staat en het uiterlijk van de landingen, de kwaliteit van de bodem en het verwachte resultaat.

Toestand van planten en grond als een indicator van mineralengebrek

De basis van de voeding van plantgewassen zijn stikstof, kalium, fosfor. Het zijn deze elementen die vooral de actieve groei en harmonieuze ontwikkeling van fruitbomen, struiken, groenten en bloemen beïnvloeden. En dienovereenkomstig, hun gebrek aan impact op het groeiseizoen en het uiterlijk van bomen en grassen.

Gebrek aan stikstof

Zoals u weet, is stikstof het belangrijkste element dat de groei van tuin- en tuingewassen tijdens de gehele vegetatieve cyclus verzekert, en het kan alleen worden geabsorbeerd uit de bodem (78% van de stikstof in de lucht ontoegankelijk voor planten).

Daarom is het noodzakelijk om de snelheid van het stikstofgehalte in de bodem constant te houden. Het tekort is duidelijk al aan het begin van de lente in de vroege stadia van de ontwikkeling van gewassen, zaailingen: te zwakke stengels, kleine bladeren, een zeer klein aantal bloeiwijzen. Vervolgens beginnen de onderste bladeren lichter te worden - eerst sterven de aderen en dan de weefsels eromheen geleidelijk af, en de volgende bladeren verzwakken. De plant mist de vitale kracht voor groei en vorming van eierstokken.

Door een gebrek aan stikstof beginnen plant bladeren te verzwakken en geel te worden.

Kalium tekort

Het is dichter bij het midden van vegetatieve ontwikkeling te zien - de groene massa krijgt een onnatuurlijke turkooisblauwe tint, de bladeren vervagen, de natuurlijke felle groenen lusten het oog niet. Dan verschijnen bruine vlekken op de rand van het laken, de weefsels sterven geleidelijk af (drogen uit). De stengels zijn dun en gevoelig voor onderdak, de groei is traag, de vruchten zijn gering en ontwikkelen zich zeer slecht.

De bladeren op de tomaten, wortels worden "krullend", fruitbomen bloeien te veel, maar de vruchten zijn kleine en lelijke vormen. Een tekort aan kalium heeft ook invloed op de ontwikkeling van het wortelstelsel. Meestal zijn zure bodems slecht voor dit element.

De bladeren op de tomaten, wortels worden "krullend", fruitbomen bloeien te veel, maar de vruchten zijn kleine en lelijke vormen. Een tekort aan kalium heeft ook invloed op de ontwikkeling van het wortelstelsel. Meestal zijn zure bodems slecht voor dit element.

Bladkrul kan wijzen op kaliumgebrek.

Laag fosforgehalte

Symptomen lijken op een gebrek aan stikstof: groeiachterstand, dunne levenloze stengel, late bloei en de vorming van vruchten, evenals hun rijping, de val van de onderste bladeren.

Alleen in tegenstelling tot stikstof veroorzaakt het ontbreken van fosfor een onnatuurlijke verduistering van de stelen en bladeren, hun gedeeltelijke kleur in paarse en bordeauxrode tinten. Fosfor uithongering geeft ook een verhoogde zuurgraad van de bodem aan, en is het meest uitgesproken bij tomaten, zwarte bessen, appelbomen, perziken.

Gebrek aan fosfor veroorzaakt donker worden van de bladeren van aanplant

Stikstof-, fosfaat- en kalimeststoffen

Alle topdressing, verplicht voor het betreden van de bodem en onder planten, kan worden onderverdeeld in biologische (verse of rotte mest, compost, vogeluitwerpselen) en minerale meststoffen. De laatste zijn op hun beurt verdeeld in eenvoudig en complex.

Eenvoudige minerale geneesmiddelen bevatten zouten van slechts één noodzakelijke stof, in een licht verteerbare vorm van planten en meestal goed oplosbaar in water:

  • stikstof: de meest gebruikte vormen zijn natriumnitraat, calciumnitraat, alkalische dressing op zure grond), ammoniumnitraat (zure meststof voor neutrale en basische bodems), ureum (in de vorm van een vloeibare dressing wordt snel opgenomen door het wortelsysteem van planten en werkt zeer effectief);
  • kaliummeststoffen in de vorm van kaliumsulfaat noodzakelijk voor alle tuin- en tuingewassen om de weerstand tegen typische ziekten, vorst en hitte te verhogen, evenals de ophoping van zetmeel en suiker in fruit. De meest aanvaardbare vorm voor planten is kaliumsulfaat. Kaliumzout en kaliumchloride bevatten een bepaalde hoeveelheid schadelijke onzuiverheden, daarom is het raadzaam om het alleen in de herfst te gebruiken, zodat in de lente met sneeuw een aanzienlijk deel van de schadelijke onzuiverheden moet worden weggespoeld;
  • fosfaatverband vereist tijdens de bloei, de vorming van eierstokken rijpen. Fosformeel, eenvoudig of dubbel superfosfaat, wordt gebruikt op zure grond, omdat ze alleen positieve eigenschappen vertonen wanneer ze een wisselwerking hebben met zuren. Als hulpstoffen bevatten zwavel en gips, die zure bodems neutraliseren.
Complexe minerale supplementen bestaan ​​uit twee of meer componenten, waaronder een aantal sporenelementen.

Vanzelfsprekend zijn dergelijke uitgebalanceerde toevoegingen veel rendabeler in gebruik, waardoor de grond onmiddellijk verzadigd wordt met een heel complex van bruikbare stoffen. Maar de keuze moet zorgvuldiger worden aangepakt, nadat u precies heeft vastgesteld welke elementen uw planten tekortschieten. De meest voorkomende namen zijn ammophos, nitrophoska, nitroammophoska, diammophoska. Instructies voor het gebruik van deze medicijnen worden altijd op de verpakking afgedrukt.

Fosfaatmeel - een van de soorten minerale meststoffen

Dolomietmeel en instructies voor gebruik

Dolomietmeel - natuurlijke minerale meststof, die wordt verkregen door het dolomiet in de kleinste bloem te malen. Het bevat zulke nuttige elementen als calcium en magnesium in de vorm van carbonaten (calcium- en magnesiumzouten CaCO3, MgCO3). Deze vorm vult met de ontbrekende voedingsstoffen, maar voorkomt hun overmatige ophoping in fruit en groenten.

Dolomitisch kalksteenmeel, deoxidatie van de grond, helpt om ook die elementen die er al in zitten te assimileren, maar vanwege de verhoogde zuurgraad zijn ze niet toegankelijk voor planten, niet splitsen. Meel behoort tot een verscheidenheid aan minerale voeding.Daarnaast heeft kunstmest een negatief effect op bepaalde soorten onkruid en ongedierte. De lijst met positieve eigenschappen van deze deoxidizer is vrij groot:

  • verbetert chemische, fysische en biologische (draagt ​​bij aan de ontwikkeling van gezonde microflora) bodemstructuur;
  • draagt ​​bij tot een vollediger opname van nuttige stoffen bij het aanbrengen van andere minerale meststoffen;
  • draagt ​​bij tot de vorming van een sterker en ontwikkeld wortelsysteem van planten, de verbeterde voeding;
  • reinigt planten van radionucliden;
  • helpt bij het verhogen van de houdbaarheid en veiligheid van het gewas;
  • vernietigt aardse insecten, die hun chitine-omhulsel oplossen.
Een ander belangrijk voordeel is een zeer lage prijs en volledige onschadelijkheid voor mensen en andere levende organismen (met uitzondering van insecten). Om alle kwaliteiten van de bodem te verbeteren, is het noodzakelijk om elk jaar de juiste meststof uit het Dolomiet in te brengen, bij voorkeur 2-3 weken voor het begin van de aanplant.
Dolomietmeel vernietigt terrestrische insecten door hun chitine omhulsel op te lossen

De waarde van het maken van minerale supplementen in de tuin

Stikstof, kalium en fosfor zijn de meest elementaire componenten voor plantenvoeding in de tuinbouw: stikstof maakt ze sterk, sterk; Kalium maakt het fruit smakelijk en mooi, en fosfor stimuleert de groei van het wortelsysteem. Deze verbanden maken het land vruchtbaar, zodat u de opbrengst van gewassen op dezelfde bebouwde gronden constant kunt verhogen. Zeer snel helpen ze de planten om hun kracht terug te winnen, te groeien, te bloeien en vrucht te dragen. Daarom is hun gebruik 100% gerechtvaardigd.

Minerale meststoffen - voedsel voor tuin gewassen, bomen, bessenstruiken, groenten, wortelgewassen in het land. We moeten de aarde voeden, zodat deze ons voedt. En bemest niet alleen als dat nodig is, maar altijd: in de lente en de herfst.

Bekijk de video: VLM Bedrijfsadviseurs (Juni- 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send