Over de boerderij

7 soorten bemestende fruitbomen en struiken in de herfst

Pin
Send
Share
Send
Send


Veel beginnende tuinders geloven ten onrechte dat planten in het beginstadium van het groeiseizoen voer nodig hebben en zijn beperkt tot bemesting in het voorjaar. Het einde van het seizoen gaat echter altijd gepaard met het voorbereiden van de cultuur op overwintering. En een van de belangrijke gebeurtenissen is de introductie van een voedingsstoffenmengeling om het wortelstelsel en de algehele immuniteit te versterken, hoe en hoe fruitbomen in de tuin te voeden in de herfst in de tuin zullen we verder bespreken.

Het belang van herfstmeststoffen voor fruitbomen voor de winter

Verrijking met voedingsstoffen in de herfst met voedingsstoffen stelt de planten in staat de noodzakelijke sporenelementen te verkrijgen, die de beschermende functies versterken, zelfs vóór het begin van koud weer. Een stevige boom wint zonder veel verlies en komt actief het groeiseizoen binnen, waarbij hij intensief nieuwe scheuten en knoppen uitwerpt. Gebrek aan stress draagt ​​bij aan overvloedige bloei en een lange vruchtperiode. Goede immuniteit biedt weerstand tegen aanvallen van insecten en ziekteverwekkers.

Als u de samenstelling van meststoffen kiest of een mengsel van minerale stoffen maakt, moet u de aanbevolen dosering volgen. Overvloed aan voedsel is in dit geval ongepast.

Voor elke soort fruitbomen wordt aanbevolen om een ​​universeel mengsel te gebruiken of om kennis te maken met de normen voor de introductie van een bepaalde minerale substantie.

Fruitbomen en struiken hebben na het vruchtlichamen mest nodig
 • Voor abrikozen, kersen of pruimen meer geschikt vloeibaar voerbestaande uit 2 eetlepels. l. kaliumsulfaat, 3 el. l. superfosfaat en emmers water. Op één fabriek worden 4 emmers oplossing uitgegeven.
 • Quince is beter om droog te bemesten, spreiding van de stengel cirkel 30 gram. superfosfaat en 20 gr. kaliumzout (per 1 m2).
 • Om het land waarop de perziken groeien vruchtbaar te maken, heb je 110-150 gram nodig. superfosfaat en 45-65 gr. kaliumzout. Mineralen zijn ingebed in de grond langs de stamcirkel.

Datums voor herfstdressing

Het is mogelijk om in september en een deel van oktober, tot aan de eerste nachtvorst, werkzaamheden uit te voeren voor de voorbereiding van de aanlandingen op de winter. Maar om de procedure ook in termen uit te stellen, is het niet waard, de plant zal de tijd nemen om de voedingsstoffen die tijdens de verwerking worden ontvangen te assimileren. Als je het land verrijkt voordat je stabiel koud weer hebt, heeft de boom geen tijd om kracht te winnen, wat betekent dat dressing niet effectief is.

Alvorens het voedingsstoffenmengsel te maken, wordt aanbevolen het bodemoppervlak van de gevallen bladeren te reinigen, de gedroogde en beschadigde takken af ​​te snijden, de sporen van mechanische schade aan de stam te dichten, indien aanwezig. De voorbereiding omvat ook het graven van de stam in een cirkel met een iets lagere onderdompeling dan een schopbajonet. Het resultaat is een toncirkel.

Je kunt de gewassen de hele maand september voeren

Hoe het planten vóór de winter te bemesten

Er zijn verschillende soorten kunstmest, die elk aandacht verdienen. Voordat u het toepast, is het niet overbodig om uzelf vertrouwd te maken met de voordelen van een of andere optie om de meest effectieve topdressing te kiezen.

Minerale herfstdressing in september en oktober

Dit type voedsel voor planten heeft een eenvoudige chemische samenstelling van micro-elementen die veilig zijn voor planten en het milieu. Bestaande minerale meststoffen zijn conventioneel verdeeld in eenvoudig en complex. Deze definities zijn voorwaardelijk, omdat zelfs eenvoudige opties voldoende voedingsstoffen bevatten voor normale cultuurontwikkeling. Complexe formuleringen bevatten 2-3 hoofdcomponenten en verschillende extra, gepresenteerd in een kleine dosering.

Pellets kunnen worden verdeeld over het bodemoppervlak rond de stengel van de boom, gevolgd door water geven en inbedden of eerder opgelost in water om de plant bij de wortel water te geven.

Voor de herfstvoeding wordt aanbevolen om de volgende soorten minerale meststoffen te gebruiken:

 • complex;
 • kalium;
 • fosfor.
Mineraalvoer kan zowel in droge als in verdunde vorm worden gebruikt

Fosforverbindingen voor fruitbomen

Superfosfaat en ammophos worden beschouwd als de meest populaire meststoffen uit de fosfaatgroep in tuinieren. Er is een mening dat het beter is om dubbel superfosfaat te kiezen, daarin is de hoeveelheid gips minder, en de dosering van de hoofdcomponent is verhoogd.

Fosfor vertraagt ​​het proces van het oplossen van verbindingen die worden gebruikt in topdressing. Dit verhoogt de efficiëntie van de procedure voor het verrijken van voedingsstoffen. De voordelen van fosforverbindingen zijn het vermogen om het wortelstelsel te versterken, de plant kracht en energie te geven. Fosfor draagt ​​ook bij aan de ophoping van suiker en eiwitten in het sap van de boom.

Fosfaatmeststoffen versterken bomen

Goede kalimeststoffen

Herfstverbanden met kardasamenstelling zorgen ervoor dat zelfs breekbare planten de bittere kou overleven. Er zijn twee soorten meststoffen: chloride en sulfaat. Vóór gebruik moet u vertrouwd raken met de gevoeligheid van elke fruitboom voor chloor en zwavel. Een peer en een appelboom reageren bijvoorbeeld goed op chloor, wat niet het geval is bij fruitstruiken.

Wanneer kalimeststoffen worden toegepast, is het belangrijk om rekening te houden met de omgeving in de bodem om het niet aan te zuren, bijvoorbeeld met kaliumsulfaat.
Potasupplementen helpen planten om de kou te overleven

Gecombineerde meststoffen om de opbrengst te verhogen

Het gebruik van gemengde verbanden is ook belangrijk voor de herfstvoorbereiding voor de winter. Als optie plaatst u een mengsel van de volgende componenten in de putjes bij de wortels:

 • humus (5 kg);
 • superfosfaat (50 g);
 • chloride of kaliumsulfaat (30 g).

De samenstelling moet eerst goed worden gemengd, zodat alle stoffen gelijkmatig worden verdeeld. Na het slaan moet de put worden bewaterd.

Voor jonge culturen, van wie de leeftijd niet langer is dan 5 jaar, wordt organisch materiaal in een lagere dosering ingenomen. En voor bomen ouder dan 8 jaar, neemt de hoeveelheid kunstmest toe met 20-30%.

Een ander type gecombineerde voeding zijn fosfaat-kaliumverbindingen. Een uitgebalanceerd product vergemakkelijkt de toepassing en verrijkt de bodem met alle noodzakelijke waardevolle mineralen.

Gecombineerde verbanden zijn goed voor beginners, totdat ze begrijpen hoe ze moeten zorgen voor beplanting

Plantaardige as voor het voeden van de herfst in de tuin

Plantaardige as wordt beschouwd als een universele remedie, die kan worden toegepast in een droge vorm en in opgelost water. Deze dressing is geschikt voor bijna alle gewassen. Dankzij de as wordt de grond gedesoxideerd, verrijkt met sporenelementen die nodig zijn voor het normale groeiseizoen:

 • magnesium;
 • calcium;
 • kalium;
 • zink;
 • koper;
 • zwavel en andere stoffen.

Bij gebruik van deze meststof is het de moeite waard om te overwegen dat de hoeveelheden micro-elementen in de samenstelling variëren afhankelijk van de grondstof (gras, stro, turf).

Houtas verwijst naar kalimeststoffen vanwege het hoge gehalte aan een dergelijke component als kalium. Hardhout heeft een index van 14-16%, coniferen - 4-6%.

Voeren vanuit as heeft de volgende voordelen:

 • stengels en stelen van planten versterkt;
 • de immuniteit wordt versterkt, waardoor de overlevingskansen in de winter toenemen;
 • verhoogt de weerstand van de cultuur tegen verschillende infecties en virussen;
 • de aanwezigheid van kalium houdt de snelle groei en vroegtijdige rijping van vruchten tegen;
 • het hoofdbestanddeel is betrokken bij fotosynthese, het omzetten van voedingsstoffen in zetmeel.

Bij het gebruik van plantas voor het voederen van aanplant verdient het aanbeveling om zich te houden aan het verbruik: 250 gram per 1 m2.

Ash kan worden gemengd met aarde en vervolgens in bomen worden verspreid.

Hoe organische struiken in de tuin te voederen

Om de voeding van fruitplantages te garanderen, is het aangewezen bijna alle soorten organische meststoffen te gebruiken: humus, compost, mest, vogelpoep. Organische stof wordt vaak gecombineerd met minerale meststoffen, waardoor optimale omstandigheden worden gecreëerd om de grond te verzadigen met waardevolle sporenelementen en de vitaliteit van de plant te behouden in het koude seizoen.

Organische dressing wordt vaak ingebed in de grond rond de stam tot een diepte van 10-15 cm, maar het is ook toegestaan ​​om de grond te verrijken met een oplossing die is bereid op basis van mest of vogelpoep. Bij de vervaardiging van vloeibaar voedsel moet zich strikt houden aan de normen van consumptie en dosering, om niet te verbranden van de plant.

Herfstmeststof onderscheidt zich door de gebruikte formuleringen en de verhoudingen die worden gebruikt voor jonge zaailingen en volwassen bomen. Een grote hoeveelheid voedingsstoffen zal de ontwikkeling van de plant negatief beïnvloeden en in sommige gevallen de dood veroorzaken.

Betoogd dat onder de fruitplantages gevallen bladeren kunnen begraven worden. Dit zou in feite niet moeten worden gedaan, omdat schadelijke insecten, larven en micro-organismen kunnen worden gehuisvest in plantenresten. Zo'n buurt met het wortelstelsel zal meer kwaad dan goed doen. Maar overrijpe komkommers of courgette (zonder tekenen van schade door ziekten of parasieten) kunnen in de omringende cirkel worden begraven, waardoor een minuscule compostkuil ontstaat.

Mest is beter om niet vers te gebruiken

Vloeibare topverbanden in de herfst

Het is noodzakelijk om in een droge vorm te voeren. Voedingsstoffen worden begraven in de grond rond de stam van een boom of bedekken het oppervlak van de grond als mulch. Als u dezelfde mineralen of organische stof in combinatie met water gebruikt, krijgt u niet minder waardevolle vloeibare voeding, die wordt bewaterd onder de wortel. De effectiviteit van deze behandeling is dat alle gebruikte componenten gelijkmatig in de bodem worden verdeeld.

Het belangrijkste voordeel van vloeibare meststoffen is de vorm van voedingsstoffen die beschikbaar zijn voor planten. Dit type voer is met name geschikt voor gewassen met een lange groeiperiode.

De meest populaire meststoffen zijn gebaseerd op vogelpoep of mest.. Om de oplossing te bereiden, wordt eerst een klein deel van de organische stof gedurende een week in water geïnfuseerd, waardoor een geconcentreerde vloeistof wordt verkregen. Voor verder gebruik, moet u de staaf verdunnen met water en de planten 2-3 keer per seizoen aan de wortel water geven, inclusief de herfst.

Op de juiste wijze uitgevoerde herfstkleding van struiken zal de immuniteit van fruitbomen versterken, waardoor ze een strenge winter kunnen overleven en de oogst kunnen vergroten. En wat voor soort kunstmest je moet kiezen en maken onder fruitbomen en bessenstruiken is aan jou!

Pin
Send
Share
Send
Send