Over de boerderij

Hoe aardbeien planten in de lente onder agrofibre?

Pin
Send
Share
Send
Send


Steeds meer tuinders in de teelt van aardbeien gebruiken agrofibre. Door het gebruik van het polymeermateriaal en zijn unieke eigenschappen is de bewerkelijkheid van het werken aan de bedden aanzienlijk verminderd. Bij het kiezen van een vroege bes op de markt, wordt de voorkeur gegeven aan pure aardbeien met een gelijkmatige kleur en geen sporen van rot. Zo'n gewas kan worden gekweekt met behulp van agrofibre. In dit artikel zullen we leren welk materiaal het beste is voor arovolokn, hoe je een bes eronder plant en het plantpatroon in overweging neemt.

Wat is agrofibre voor aardbeien en waar is het voor?

Materiaal begon niet zo lang geleden te gebruiken (ongeveer 15-17 jaar), maar de voordelen ervan zijn al door miljoenen tuinders gewaardeerd. Het doek is gemaakt van polypropyleenvezels op de niet-geweven manier. De poreuze structuur voorkomt de penetratie van vocht en zuurstof niet. De samenstelling bevat geen giftige stoffen, wat de veiligheid van het product aangeeft, zowel voor de gezondheid van de mens als voor het milieu.

Aardbeien met agrofibre
De veiligheid van landbouwtextiel is te wijten aan de polymeersamenstelling die wordt gebruikt voor de productie van voedselverpakkingen.

Agrofibre is bedoeld voor verschillende landbouwrichtingen. Het materiaal beschermt spruiten tegen voorjaarsvorst op de bodem, creëert een microklimaat dat comfortabel is voor planten en voorkomt dat de grond uitdroogt. Onkruid groeit niet op beschutte bedden vanwege hun ondoorzichtigheid, en de warmtegeleidingsindex maakt het mogelijk om de wanden van kassen die het hele jaar door worden gebruikt of sinds februari te verwarmen.

Afhankelijk van de soort kan beschutting over de grond lopen. of worden gefixeerd op het frame, de planten sluiten voor de brandende zon of stortregens. Textiel voorkomt plantschade door harde wind of hagel. Het gebruik van materiaal voor kassen maakt het mogelijk om een ​​vroege oogst te krijgen. In tegenstelling tot film, laten textiel vrij lucht en vocht toe, en in de prijs is het vrij betaalbaar.

Eerder, toen het kweken van aardbeien om een ​​comfortabele omgeving en bescherming te creëren, de methode van mulchen had. Op de grond in de bedden gestrooid zand vermengd met turf of bezaaid met stro, droge bladeren. Verplicht en regelmatig werden ook overwogen: water geven, de grond losmaken, onkruid verwijderen. Met behulp van landbouwtextiel kunt u de tijd en moeite tot een minimum beperken.

Voor- en nadelen van het gebruik van agrofiber bij het planten van aardbeien

Aardbeibes van agrofibre onder

Zoals elk materiaal agrofibre heeft zijn voordelen en nadelen. Je moet ermee bekend zijn, zodat er tijdens het opmaken of gebruiken geen onaangename verrassingen ontstaan.

De voordelen van niet-geweven materiaal omvatten:

 • eenvoudige en snelle manier om op de bedden te liggen;
 • de grond is beschermd tegen verwering en uitdroging;
 • na besproeiing of regen blijven de bessen schoon;
 • het gebrek aan contact van aardbeien met vochtige grond voorkomt de vorming van rot of onrijpe gebieden;
 • om de rijafstand van het onkruid te regelen is niet nodig;
 • beheersing van snorgroei is veel eenvoudiger;
 • verminderde hoeveelheid water;
 • verminderd risico op schimmelinfectie;
 • bessen rijpen 2-3 weken eerder.

Het is de moeite waard om aan de genoemde voordelen toe te voegen dat het materiaal herhaaldelijk wordt gebruikt. Met een zorgvuldige hantering behoudt het zijn kwaliteiten gedurende 3-4 jaar.

Materieel materiaal heeft een paar minpunten. De eerste keer na het verschijnen van textiel op de markt, waren de kosten niet toegankelijk voor de massa. Nu is dit feit niet relevant. Van de meer belangrijke nadelen - oppervlaktebesmetting na regen of drenken. U kunt problemen oplossen door het doek eenvoudig te wassen met water en zeep. Wanneer u een product koopt, moet u de juiste dichtheid kiezen.

Met een indicator van meer dan 30 g / m2 is er een grote kans op dauwvorming op het binnenoppervlak, wat gunstige omstandigheden creëert voor de verspreiding van verschillende ziekten. En nog een minpunt is lage sterkte, het web breekt mechanisch.

Agrofibre Roll

Types van agrofibre

Afhankelijk van de densiteitsindex wordt het doel van het materiaal en het type bepaald.

 • Textiel 17 g / m2 is verkrijgbaar in wit en zwart, gebruikt als schuilplaatsbedden. Het wordt gebruikt om gewassen of gewassen te beschermen tegen bevriezing (tot -2 °), regen, temperatuurverschillen, verspreiding van plagen. Dankzij het lichte gewicht staat het canvas direct op de planten, zonder hun ontwikkeling en groei te belemmeren. Lichttransmissiesnelheid is tot 90%. Het is niet nodig om agrofibre voor irrigatie te verwijderen, de openbaring wordt alleen gedurende de bloeiperiode verschaft voor het doel van bestuiving.
 • Textiel 23 g / m2 is ontworpen om gewassen te beschermen tegen bevriezing (van -2 ° tot -5 °). Bij het leggen heeft het geen frame nodig, het canvas ligt bovenop de bedden en is bevestigd met zware voorwerpen rond de omtrek. Dit type wordt ook gebruikt voor serres met muurisolatie.
 • Textiel 30 g / m2 beschermt tegen bevriezing (tot -7 ° C), brandende zon, wind en zware regen. De structuur van het materiaal is duurzaam, bestand tegen sneeuwafwijkingen. Doeken worden op het frame (vaak gebogen buizen) of stammen van struiken en bomen gefixeerd. Deze teelttechnologie zorgt voor een vroege oogst (2-3 weken).
 • Textiel 42 g / m2 is een duurzaam materiaal dat wordt gebruikt voor serres en kassen. Vanwege de eigenschappen en dichtheid van de agrofibre worden planten beschermd tegen vorst (tot -8 °), temperatuurdalingen en ongunstige weersomstandigheden. Kassen in de onderkomens die van te voren worden uitgevoerd (een week voor het planten of planten) om de grond en de lucht op te warmen. In het najaar worden de stammen van struiken en bomen in doek gewikkeld om ze in de winter te beschermen tegen bevriezing.
 • Textiel 50 g / m2 verzendt geen licht, wordt gebruikt als mulch. Het wordt op de grond gelegd, beschermt de bedden tegen onkruid en droogt uit de grond. Overwintering met dergelijke beschutting voorkomt het bevriezen van gewassen.
 • Textiel 60 g / m2 witte kleur vertegenwoordigt het meest dichte en duurzame materiaal dat wordt gebruikt voor serres, serres. Voorkomt bevriezing van planten bij 10 graden vorst. Gaat goed door licht en vocht, en creëert gunstige omstandigheden voor ontwikkeling en groei.
 • Textiel 60 g / m2 zwarte kleur is ontworpen voor mulch, laat niet in licht, wat de groei van onkruid voorkomt. Het materiaal houdt de warmte goed vast, passeert lucht, voorkomt schimmelvorming.

Verkrijgbaar in witte en zwarte agrofibre op rollen met een breedtebereik van 1,5 tot 4,2 m.

Aardbeien planten onder agrofibre
Hoe hoger de dichtheid van de agrofibre, hoe lager de bandbreedte van het licht.

Voor het mulchen van aardbeien, geschikt zwart doek met een dichtheid van 50 g / m2. In moeilijke klimatologische omstandigheden, wordt aanbevolen om gelijktijdig 2 soorten textiel te gebruiken: witte kleur 17 g / m2 voor beschutting over bedden, zwarte kleur 60 g / m2 voor het leggen op het oppervlak van de grond.

Wanneer is het beter om aardbeien te planten met agrofibre: in de lente of de herfst

Het planten van aardbeien wordt meestal zowel in het voorjaar als in de herfst uitgevoerd. Bij het gebruik van agrofibre, verdient het de voorkeur om dit in het voorjaar te doen, omdat alle fasen van het proces kenmerkend zijn voor voorjaarstuinwerken. Geplant knollen groeien sneller en beter, gooi antennes weg, die volgend jaar de opbrengst kunnen verhogen. En het doek na overwintering hoeft niet te worden verwijderd om te reinigen van puin en aarde.

De landingsperiode is uitsluitend afhankelijk van de klimatologische omstandigheden. In de middelste rijstrook doen ze het van half april tot begin mei.

Hoe aardbeien onder agrofibre te planten?

Voorbereidingsproces

De eerste fase zijn gevestigde bedden. Kies een plaats op de percelen voor het planten van aardbeien moeten rekening houden met de goede verlichting van zonlicht en de beschikbaarheid van water. Als de tuin is voorzien van reliëf, wordt de voorkeur gegeven aan de bovenste laag, om de wortels van de plant te beschermen tegen overmatig vocht van het grondwater. Schuine bedden moeten worden genivelleerd door een betrouwbare ondersteuning te bieden om te voorkomen dat de grond eraf valt.

Het voorbereiden van bedden voor het planten

Na het markeren van de bedden (rekening houdend met de breedte van de agrofibre) wordt het graven en losmaken van de grond uitgevoerd. Tegelijkertijd is het nodig om oude wortels, afval, onkruid te verwijderen. Het behandelde gebied moet worden bevrucht. Voor deze doeleinden kunt u humus, houtas en andere minerale meststoffen gebruiken.

Vervolgens zijn de bedden bekleed met doeken, overlappen de naden elkaar (minstens 20 cm). Langs de rand moet textiel op de grond worden gedrukt en worden vastgezet met stenen of stenen, zodat de wind de gemaakte hoes niet scheurt. Extra klemmen zijn noppen van draad (Ø 6 mm). Om dit te doen, snijd ze in stukjes van een lengte van 70 cm, en buig ze in twee. Het is beter om ze te installeren na het planten van de knollen, zodat het eenvoudiger is om onzichtbare zones te identificeren (bijvoorbeeld tussen struiken).

Hoe een bes te planten?

De volgende stap is het planten van aardbeien. Sommige fabrikanten zorgden op voorhand door gaten te maken voor zaailingen op het canvas. Als er geen zijn, worden drop-punten gemarkeerd op het canvas. Het is belangrijk om voldoende ruimte tussen de struiken te voorzien, maar deze moet ook niet groot zijn.

Idealiter moet er een afstand van 20-30 cm tussen de gaten zijn. Geplande plaatsen worden gesneden met een scherp mes (de incisie wordt kruislings gemaakt met een lengte van 10-14 cm). In het geval van het planten van knollen met potten, wordt het aanbevolen om ronde gaten te maken voor gemakkelijke installatie en verwijdering van de plant. De diepte van de putjes komt overeen met de parameters van de pot.

Aardbeien tuinbed
De zaailing wordt geselecteerd met ontwikkelde wortels, maar niet met een dikke basis. Bladeren moeten minimaal vijf zijn zonder tekenen van schade. Bewaar de knollen vóór het planten gedurende 4-5 dagen op een koele plaats.

Geplante knollen moeten de hoeken van de inkeping en de waterput bedekken. Doe het beter met een slang met een sproeier geïnstalleerd. Het regeneffect zorgt voor minder vuil op het canvas en zorgt voor een gelijkmatige bevochtiging van de bedden. In de periode van de enten van zaailingen voor elke struik, is het wenselijk om 0,5-1 l water te spenderen.

Hoe aardbeien onder agrofibre water te geven?

Zorg voor aardbeien gekweekt onder agrofibre, wordt uitgevoerd zoals gewoonlijk. Het is niet nodig om een ​​doek uit te trekken voor bewateren, materiaal gaat goed door water. Een van de voordelen van textiel: vochtretentie in de bovenste lagen van de bodem. Dit is belangrijk om te overwegen, om de bedden niet te overvol te maken. Regelmatige wijze van irrigatie met beschutte grond wordt met een derde verminderd. De frequentie is volledig afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij droog weer, is het aan te raden om de bedden minstens 1 keer in 5-7 dagen te bevochtigen met beregening. Er wordt ongeveer 10 liter water per m2 grond gebruikt.

De stroom van een slang mag niet sterk zijn, het is noodzakelijk om de sproeiers water te ontleden. De wortels bevinden zich in de buurt van het grondoppervlak. Bij een overvloedige druk zal de grond weggespoeld worden, met verstoken knollen van beschutting. De aanbevolen watertemperatuur voor irrigatie is minimaal 18 °. Koude irrigatie kan een plant ruïneren. De meest gebruikte bezonken vloeistof, waarbij het minimale chloorgehalte en andere chemische verontreinigingen aanwezig zijn.

Niet minder effectief is het punt van water geven. Een dergelijk systeem voorziet in de locatie van het gat op de slang direct bij het wortelsysteem van knollen. Het is eenvoudiger om de hoeveelheid water die wordt verbruikt en de mate van bevochtiging van de bedden te volgen met deze methode. Het enige nadeel is het ontbreken van de mogelijkheid om stof en vuil van aardbeistruiken af ​​te spoelen.

Aardbei onder de agrofibergroei in de bekisting

Tijdens de bloeiperiode neemt het watergebruik toe tot 3 liter per struik (tot 25 liter per m2). Maar het cruciale punt is de mate van bodemvocht. Als het nat en los is, wat wordt geregeld door de hoeken van de snede om te keren, wordt de hoeveelheid vloeistof verminderd. Bij rood worden van bessen in irrigatie neemt de behoefte af en soms stopt de irrigatie voor een tijdje. Het zal dus mogelijk zijn aardbeien te verbouwen die rijk zijn aan smaken.

Na het oogsten wordt het bewateren tot half augustus normaal uitgevoerd (10 l per m2). Dit geeft de plant de mogelijkheid om sterk te voeden en te groeien om te overleven in de winter.

Alvorens een agrofibre te kiezen, is het de moeite waard de belangrijke factoren in overweging te nemen: doel, gebruiksperiode, bedparameters, klimaatkenmerken. Dit geeft u de mogelijkheid om de meest geschikte optie te kiezen, voor een vroege oogst en eenvoudige verzorging. Nu weet je hoe je je bes moet planten en bedekken!

Pin
Send
Share
Send
Send